Kanava on Lehmus Roasteryn vaaleamman pään ylväs edustaja. Tunnusomaista Kanavalle on pehmeä ja samettinen suutuntuma. Mausta löytyy karamellista makeutta, hapokkuus on hedelmäistä.
Kahvi on lanseerattu keväällä 2017 yhdessä Pusupuiston kanssa. Kanava on paahdettu suhteellisen vaaleaksi, eli käytännössä se antaa kahvipapujen omien aromeiden puhua puolestaan.
Kahvia La Esperanzan viljelmiltä. Kuva: Cafe Imports
Kanavan pavut saapuvat Kolumbiasta, tarkemmin Huilan alueelta La Esperanzan tilalta.
Tila sijaitsee Lounais-Kolumbiassa Nevado De Huila -tulivuoren liepeillä. Tilalla kasvaa kolmea lajiketta arabicaa, eli Caturraa, Colombiaa ja Castilloa. Kyseiset lajikkeet edustavat monivivahteisempaa ja kevyempiaromista makua perinteisiin Etelä-Amerikan lajikkeisiin verrattuna. Käsittelytapana on pesu (washed, eli kahvin maut ovat kirkkaita ja puhtaita.
Kahvipuita (jotka kasvavat pensaan muotoiseksi) viiden hehtaarin tilalla on 25 000 yksilöä. Ne kasvavat 1400-1700 metrin korkeudella merenpinnasta.
Pavut poimitaan käsin kypsymisen tahdissa ja prosessointi aloitetaan poimimispäivänä. Huilan alueen kahveille on tunnusomaista hedelmäisemmät aromit ja vahvempi hapokkuus kuin pohjoisemman Kolumbian kahvialueilla.
Saimaan kanava on erikoinan pala suurvaltapolitiikkaa ja harvinaisuus maailmalla
Kanava-kahvipaketin etiketissä seikkaillaan Saimaan kanavalla. Sulkuportit ovat auenneet ja siltaa nostettu, kun kovasti venetsialaista gondolia muistuttava vene etenee kohti sulkua kesäisissä tunnelmissa.
Teoriassa tällainen veneily suluille on mahdollista, sillä kanavaa saavat käyttää kaikki rahti- ja huvialukset.
Saimaan kanava on merkittävä yhteysreitti Suomen ja Venäjän välillä. Vuonna 1856 avattu ja yhteensä kolme kertaa rakennettu ja remontoitu kanava on harvinaisuus maailmalla, sillä rauhan aikana vain harvoin valtio on vuokrannut maataan toiselle itsenäiselle valtiolle. Näin on Saimaan kanavan kohdalla käynyt.
Kuten hyvin muistamme, Viipuri on kuulunut Suomeen tai Suomen suuriruhtinaskunnalle vuosisatojen ajan. 1940-luvun sotien jälkeen Viipuri jäi rajan taakse, joten yhteys Saimaalta Suomenlahdelle katkesi. Vuonna 1963 kanava avattiin uudelleen, kun presidentti Kekkonen neuvotteli Kanavan vuokrasopimuksen, jotta edes osa Karjalasta saataisiin takaisin. Venäjä ei suostunut vuokraamaan kuin pienen kaistaleen kanavan ympäriltä, ja samalla sopimuksella on jatkettu siitä lähtien. Sopimus uusittiin vuonna 2012. Suomessa on erillinen kanavavaltuutettu, joka hoitaa sopimukseen liittyviä asioita.
Olisiko gondolilla mahdollista lähteä suluille? Teoriassa kyllä. Kanavan kautta voi periaatteessa edetä aina maailman merille asti, aivan kuten takaetiketin tekstissä lupaillaan. Jos oikein innostuu, voi Suomenlahdelta soudella vaikka kolumbialaisen satamakaupunki Cartagenan palmujen reunustamille hiekkarannoille asti.
Gondolin täytyy tosin olla merikelpoinen ja asianmukaisten valojen ja merkkikuvioiden on oltava kunnossa, että sillä pääsee edes kanavan sulkuporteista läpi.
Huomionarvoista on myös turistina matkalla ollessa huomioida, että raja-alueella valokuvaaminen kiellettyä ja kamerat on pidettävä sisällä "niille varatuissa suojuksissaan."
Kanava on parhaimmillaan käsiuuttona, mutta toimii myös espressona
Kanava-kahvi on kirkas maultaan ja raikas aromeiltaan. Kanava toimii hyvin suodatinkeittimellä valmistettuna, mutta olemme tehneet Kanavasta myös vaaleaa espressoa, toimii hyvin. Aeropressillä valmistettuna suosittelemma tuplafiltterin käyttöä, jotta maku säilyy kirkkaana, mutta saa valmistusmetodista hieman lisää runkoa sellaisen kahvin maun ystäville.
--
Kanavaa voit ostaa Lehmus Roasteryn verkkokaupasta.