Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Näin kierrätät kahvipussin oikein

Näin kierrätät kahvipussin oikein

Miten pienpaahtimon kahvipakkaus kierrätetään oikein? Kysymykseen on pitkiä ja lyhyitä vastauksia. Alkuun lyhyet, artikkelin lopussa pidemmin.

Lehmus Roasteryn valikoimissa on kolmenlaisia pusseja. Yleisin on kartonkipinnan ja muovikerroksen yhdistelmä. Toiseksi yleisin on valkoinen täysin muovinen pakkaus. Kolmantena ja jatkuvasti osuudeltaan pienenevä vaihtoehto on perinteinen pussi, jossa on kartonkipinnan alla ohut alumiinikerros ja sen alla ohut muovikerros. Alla ohjeistus:

 

Ruskea muovia ja kartonkia sisältävä, sisäpinnaltaan ei-kiiltävä pakkaus: muovinkeräykseen.

 

Valkoinen muovia sisältävä pakkaus: muovinkeräykseen.

 

Alumiinia sisältävä, sisäpinnalta kiiltävä pakkaus: sekajätteeseen/energiajakeeseen.

 

Mutta sitten pidemmin...

 

Alumiinia sisältävän pussin voi kierrättää kartonkina, muovina, metallina tai energiajakeena

Periaatteessa nyrkkisääntönä on, että pakkaus kierrätetään sellaisena jätteenä kuin mitä raaka-ainetta pakkauksessa näyttää eniten olevan. Muovipussit muoveihin, kartonkipintaiset kartonkiin ja niin edelleen.

Siten teoriassa ruskeaa kraft-paperia pinnaltaan olevan pussin voi kierrättää kartonkina, muovina, metallina tai hyödyntää energiajakeena. Voisimme siis suositella paketin kierrättämistä kartonkina, koska se kuulostaisi ekologisemmalta, mutta emme olisi silloin rehellisiä itsellemme.

Kas kun: niin kauan kun kyse on useista eri kerroksista, saadaan pakkaus parhaiten hyödyksi energiaksi poltettuna. Jos meidän pussi kierrätettäisiin kartonkina, ei koko pakettia saisi hajotettua pahvimössöksi, vaan osa paketista jäisi roskaksi, ja se kuljetettaisiin silti jätteenpolttolaitokselle. Sama muovin osalta: paketeissamme on muovikerros suojaamassa kahvipapuja, mutta koska kyse ei ole puhtaasti muoviroskasta, menisi paketti lopulta muovinkierrätyslaitokselta kuitenkin jätteenpolttolaitokselle.

Jos taas paketin kierrättäisi metallina, olisi senkin loppusijoitus kuitenkin jätteenpolttolaitoksella.

Kun kahvipaketti lajitellaan suoraan energiajakeeksi (eli sekajätteeksi), jää näiden eri jätteenkäsittelylaitosten välillä ajelu vähemmälle, jolloin säästämme kuljetusten päästöissä.

 

Muovia sisältävän pussin voi lajitella muoviksi, kartongiksi tai energiajakeena

Entäpä sitten meidän toiset pussit, tai ylipäänsä monien pienpaahtimoidenkin käyttämät muoviset pussit, miten ne pitää kierrättää? Jos pussi on 100% muovia eikä siinä ole yhtään tarraa kiinni, voi paketin lajitella hyvillä mielin muovijätteeseen. Tästä esimerkkinä käy talvikauden suosikit, eli valkoiseen pussiin pakatut Kettu-kahvit, joiden pinta on painettua materiaalia.

Mutta: jos paketissa on tarra, on paketti käytännössä energiajaetta tai sekajätettä, sillä paperinen tarra "pilaa" muovin eikä se ole enää puhdasta muovia. Tällöin järkevintä on lajitella pussi energiajakeena.

Ei aivan yksinkertaista, mutta kiinnostavaa!