Kevät ja kesä on juhlien aikaa. Koska Suomessa kahvia juodaan niin juhlassa kuin arjessa, kokosimme parhaat vinkit, ohjeet ja neuvot hyvän kahvin valmistamiseen. Hätäisimmille googlaajille mitat ja ohjeet ovat tässä:
1 kuppi kahvia = 1,25 dl vettä
1 kuppi kahvia = 7,5 grammaa kahvijauhetta
10 kupillista kahvia kahvinkeittimessä = 1,25 litraa vettä ja 75 grammaa kahvia
1 vieras = keskimäärin 2 kupillista kahvia
Maailman lyhin vinkki hyvän kahvin valmistamiseen
1. Mittaa kylmää raikasta vettä hanasta erillisellä vesikannulla kahvinkeittimeen.
2. Kastele suodatinpussi läpikotaisin juoksevalla vedellä.
3. Mittaa kahvia 7,5 grammaa per 1,25 dl vettä, tai reilu ruokalusikallinen per mitattu kuppi. Tarkista, että laitteessa kaikki on kohdillaan ja paina virtanappi päälle.
4. Odota, että kahvi uuttuu. Jos haluat hifistellä, nostele suppilossa olevaa veden ja kahvijauheen sekoitusta muutaman kerran, kun vesi on peittänyt jauheen, jotta kahvi uuttuu tasaisesti.
5. Juo kahvi hieman jäähtyneenä, jotta saat parhaat aromit ilokseksi.
Maailman lyhin vinkki hyvän kahvin valitsemiseen
1. Osta kaksi kertaa peräkkäin Suomen parhaaksi paahtimoksi äänestetyn Lehmus Roasteryn kahvia joko jälleenmyyjiltä, Satamatie 6:sta tai Lehmus Roasteryn verkkokaupasta.
2. Osta kahvi papuina ja jauha se kaupan tai Satamatien myllyllä. Myös jauhettu käy, sekin on mainiota.
3. Hyvä vaalea kahvi: Kanava tai Myllysaari, hyvä tummempi kahvi: Pusupuisto tai Muukko, hyvä tosi tumma kahvi maidon kanssa: Lauritsala. Espressolle Sammonlahti.
4. Nyrkkisääntö kahvin riittävyyteen: 220 gramman kahvipussista saat 30 kupillista kahvia. 500 gramman paketista saat 67 kupillista. Kilon paketista saat 130 kupillista kahvia.
Vasemmalla tasatun ruokalusikallisen malli. Kahvia on silloin 4,5 grammaa, mikä on liian vähän. Keskellä on kukkurallisen ruokalusikallisen malli, eli 7,5 grammaa. Se on oikein. Oikealla on Moccamasterin ruskean mitan malli, jossa kahvia on 12 grammaa.
Syvällisempää tietoa: mikä on oikea määrä kahvia?
Lyhyesti sanottuna: 7,5 grammaa kahvia per 1,25 desilitran kuppi. Pidemmin sanottuna: 6 grammaa kahvia desilitraa kohti, tai pannullinen kahvia = 75 grammaa.
Erikoisvinkki: Moccamasterin ruskea kahvimitta tasaisesti täytettynä vetää 12 grammaa kahvia. Moccamaster ohjeistaa käyttämään noin 1 mitallinen kahvijauhetta kahta kupillista kahvia kohden, eli 10 kupillista vettä = 6 mitallista jauhetta.
Vielä pidemmin selitettynä: Suodatinkahvin valmistamiseen tarkoitetuissa automaattiuuttolaitteissa eli tuttavallisemmin kahvinkeittimissä on mittataulukko. Mittataulukot ovat pääosin standardisoituja, eli lukema keittimen vesisäiliössä tarkoittaa samaa asiaa valmistajasta riippumatta.
Yksi kupillinen keittimessä tarkoittaa laskennallisesti 1,25 desiä vettä. Uutto imaisee noin 12-15 prosenttia kahvijuomasta itseensä, joten täysi pannullinen Niinpä täysi pannu eli 10 kuppia sisältää valmista kahvijuomaa noin 1,1 litraa, vaikka vettä sinne on mitattu 1,25 litraa. Samoin esimerkiksi kuusi kupillista kahvia tarkoittaa käytännössä 7,5 desilitran sijaan 6,5 desiä valmista juotavaa.
Suosittelemme käyttämään keittiövaakaa kahvijauheen ja veden mittaamiseen. Pelkkä tilavuusmitta voi antaa hieman erheellisen kuvan, sillä vaalea kahvi painaa enemmän kuin tumma. Toisin sanoen tummaa kahvia tarvitaan tilavuudeltaan enemmän kuin vaaleaa. Siten painoa, ei tilavuutta mittaamalla, saat optimaalisesti suodatettua kahvia.
Lisäksi tarkkuus eri mitoilla mitattuna voi viedä harhaan. Testasimme asiaa paahtimolla sokkotestinä. Pyysimme henkilökuntaamme mittaamaan sokkona kahvijauhetta 10 kupilliseen kahvia. Tavoitemäärä grammoina oli 75 grammaa. Tulokset vaihtelivat 58 grammasta 110 grammaan.
Erikoisvinkki: Jos kahvi on liian laihaa, lisää hieman kahvia seuraavaan uutokseen ja maista uudelleen.
Jos kahvi on liian vahvaa, vähennä kahvijauheen määrää seuraavaan uutokseen ja maista uudelleen.
Suodatinpaperin kastelulla estetään paperin aromi ja mahdollinen paperipöly kahvissa. Tosin happivalkaistu valkoinen suodatinpussi on itsessään suhteellisen puhdas.
Entä jos kahvi maistuu pahalta?
Kahvin pitäisi ylipäänsä maistua makealta ja pehmeältä, ei kitkerältä tai pistävältä. Vika voi olla vanhassa tai pilaantuneessa kahvissa, mutta vikaa voi olla myös uuttovälineissä.
Perusasiat kuntoon: annostele vesi erillisellä kannulla. Käytä kahvipannua vain valmiin kahvin uuttamiseen ja mahdollisesti tarjoiluun.
Jos et käytä kahvinkeitintä joka päivä, voi olla järkevää tyhjentää keitin kääntämällä se lavuaarin päällä ylösalaisin. Keitinten sisällä vesisäiliössä on aina jonkin verran vettä, joten pitkään seisonut vesi saattaa pilata koko kahvin.
Kahvinkeitin kannattaa ylipäänsä pitää puhtaana. Keittimeen ja kahvipannuun voi kertyä rasvaa. Rasvan saa pois keittimen puhdistamiseen tarkoitetuilla edullisilla nesteillä. Myös pelkän veden suodattaminen useaan otteeseen kahvilaitteen läpi voi puhdistaa koneen putkistoja.
Jos säilytät kahvia termarissa, kannattaa tuore kahvi vaihtaa tunnin tai viimeistään kahden tunnin välein.
Tuore ja raikas vesi = vähemmän epäpuhtauksia = vähemmän virhemakuja veden vuoksi.
Niksejä ja vinkkejä vieläkin paremman suodatinkahvin valmistamiseen
Jos perustason tekeminen on jo hallussa, voi suodatinkahvin uuttamista parantaa automaattikeittimellä parilla hyvällä kikalla.
1. Usein sanotaan, että suodatinpussi pitää kastella, jotta paperinen maku häviää kokonaan. Suodatinpussi kannattaa suorastaan huuhtoa juoksevalla vedellä suppilan kapeampi pääty ylöspäin. Sillä tavoin mahdollinen paperitauhka valuu veden mukana pois pussista, eikä jää sen pohjalle vaikuttamaan makuun.
2. Toinen vinkki liittyy kahvinkeiton alkuvaiheeseen. Kun kuumaa vettä on valunut suppiloon niin paljon, että kuivana ollut kahvijauhepakka on peittynyt kokonaan, voi kahvipakkaa sekoittaa nostelemalla märkää kahvimassaa varovaisesti eri puolilta suppiloa pyörivällä liikkeellä. Sillä tavoin koko kahvipakka uuttuu tasaisesti, eikä vesi valu vain kahvipakan keskeltä läpi ja jätä reunan kahvijauhetta uuttamatta.
Kahvia voi sekoittaa pannussaan kevyesti ennen tarjoilua.
3. Pienen loppusekoituksen voi tehdä veden pintakerrokseen sitten, kun kaikki vesi on tullut säiliöstä läpi ja uuton loppuvaihe on käynnissä. Silloin ei kannata kuitenkaan koskea kahvipakkaan, vaan pintaveteen ja antaa sille pieni pyörivä liike.
4. Kahvia ei kannata juoda kuumana, vaan sen voi antaa viilentyä niin, että kahvi tuntuu suussa mukavalta. Liian kuumasta kahvista ei irtoa juurikaan aromeita, joten kahvi menee hieman hukkaan. Kahvia voi juoda myös viilentyneenä, sillä kylmässä kahvissa on erilaisia makuja kuin lämpimässä tai kuumassa kahvissa.
---
Lisää vinkkejä ja osa näistäkin vinkeistä on peräisin Cappuzine-podcastista, jota tekevät palkitut SM-tason baristat Jarno Peräkylä ja Samuli Parkkinen.
Soundcloudin puolella suodatinkahvin valmistamisen jakso löytyy täältä.