Use the discount code LEHMUS-58, orders over 58 euros will be shipped without shipping fee to the nearest pick-up point! (In the Finnish region, cannot be combined with other discount codes)

Lehmus Roastery

Hyödynnä kahvinporot ja kahvikuorike puutarhassasi! Ota tästä Greenhomen ja Lehmus Roasteryn vinkit lesompaan pihaan

Hyödynnä kahvinporot ja kahvikuorike puutarhassasi! Ota tästä Greenhomen ja Lehmus Roasteryn vinkit lesompaan pihaan

Kahvi on hyvää juotuna, mutta myös kahvinpuruja ja kahvin paahtamisessa syntyvää kuoriketta voi hyödyntää omassa puutarhassa tai kukkaistutuksissa parvekkeella. Tässä kooste muutamasta eri käyttötavasta!

Annetaan puheenvuoro Greenhomen puutarhuri Eija Johanssonille


Käytetyt kahvinporot

Tiesitkö, että voit hyödyntää käytetyt kahvinporot puutarhassa?

Ne toimivat hyvänä maanparannusaineena. Hajotessaan ne muuttuvat humusaineeksi ja vapauttavat maaperään kivennäis- ja ravintoaineita, mikä lisää maan viljavuutta.

Kahvinporot sopivat kohtuullisina määrinä kaikille kasveille, myös kasvimaalle. Kahvinporoilla on lievä happamoittava vaikutus, joten tämä on hyvä huomioida jos levitetään isompia määriä kahvinporoja puutarhaan.

Ne siis sopivatkin erityisesti happamassa viihtyville kasveille, kuten esimerkiksi pioneille, hortensioille ja alppiruusuille. 

Bonuksena toki myös se, että näiden levityksessä ei tarvita suojaimia, vaan kahvinporoja käsitellessä saa puutarhurikin samalla hoitavan käsikuorinnan.

Kahvia on käytetty myös ruiskutteena etanoiden torjuntaan, joten kahvinporoja voi käyttää valmiin kahvijuoman sijaan samassa tarkoituksessa.


Kahvipapujen pintakuori eli chaff maanparannusaineena

Lehmus Roasteryn tuotannossa kahvin pinnasta irtoaa paahdon aikana ohut kuori, jota tunnetaan englanniksi chaffina. Se toimii myös hyvin puutarhassa maanparannusaineena multaan sekoitettuna. Tällöin se parantaa maan koostumusta ja ilmavuutta.

Chaffia voi käyttää myös katteen kasveille, sillä se sitoo kosteutta ja vaikuttaa pitävän tuholaiset, kuten etanat, loitolla. 

 

Chaff eli kahvipavun pintakuori katteena

Chaff on kevyttä ja helppoa käsitellä. Lehmus Roasteryn uusissa kuorikesäkeissä saat sekä juuttisäkin, jämäkän jätesäkin sekä säkillisen chaffia.

Levitä kuoriketta tasaisesti haluamallesi alueella muutaman sentin kerrokseksi. Kastele katettu alue huolellisesti, jotta kevyt kuorike sitoutuu paremmin maahan.

 

Juuttisäkki katteena tai istutussäkin tyylittelijänä

Lehmus Roastery paahtaa vuosittain lähes tuhat säkillistä kahvia. Juuttisäkit ovat tärkeä osa kahvintuottajamaiden taloutta, sillä niitä ei voi palauttaa uudelleen käyttöön. Toisaalta kahvisäkkien valmistus tukee usein naisten työllistymissä kahvimaissa.

Juuttisäkkejä voi hyödyntää esimerkiksi istutussäkkien kanssa: vedä juuttisäkki muovisen istutussäkin päälle ja saat naapurit kateellisiksi.

Juuttisäkit toimivat chaffin tavoin katteena, erityisesti kun täytyy kattaa isompia pinta-aloja. Ne toimivat mainiosti myös puutarhassa esimerkiksi vastaistutettujen omenapuiden tai vastaavien kastelua kaipaavien nuorten puiden katteena. Juuttisäkki sitoo kosteutta ja estää kosteuden haihtumisen kuumana päivänä puun juurelta. Juuttisäkki blokkaa mainiosti myös rikkaruohojen kasvun altaan.

 

Miksi tällä on merkitystä?

Vaikka Lehmus Roasteryn tuotannosta kertyvät sivuvirrat ovat maailman mittakaavassa kohtuullisen pieniä, on jokaisella luontoa ja ilmastoa auttavalla teolla merkitystä. Kuorikkeen jatkokäytöllä saamme pidennettyä tämän meille sivutuotteena pidettävän tuotannon osan elinkaarta, jatkettua sen hiilensidontaa eikä tältä osin tarvitse vapauttaa hiiltä ilmakehään. 

Lisäksi kuorikkeessa on jonkin verran ainakin typpeä, ja jos kuoriketta käytetään ostettavan lannoitteen tai katemateriaalin sijaan, säästämme myös uuden tuotannon tarpeessa. Sama koskee juuttisäkkien jatkokäyttöä: jos juuttisäkkien avulla voi jättää katekangasta ostamatta, osallistumme entistä vahvemmin kiertotalouteen myös tältä osin. Myös papujen suojaukseen käytettävät vahvat jätesäkit on hyvä käyttää uudelleen esimerkiksi puutarhajätteiden kuljettamiseen, jolloin ei tarvitse hankkia uusia jätesäkkejä.

 

Osta noutona toimitettavia kahvikuorikesäkkejä (sis. juuttisäkki, vahva jätesäkki n. 150l ja säkillinen chaffia (noin 70l tai noin 3 kg) tai pelkkiä juuttisäkkejä Lehmus Roasteryn verkkokaupasta.

 

Teksti: Eija Johansson
Kuvat: Arttu Muukkonen