Use the discount code LEHMUS-58, orders over 58 euros will be shipped without shipping fee to the nearest pick-up point! (In the Finnish region, cannot be combined with other discount codes)

Lehmus Roastery

Kahvinvälittäjä pitää huolta viljelijästä ja paahtimosta: esittelyssä Cafe Importsin Stuart

Kahvinvälittäjä pitää huolta viljelijästä ja paahtimosta: esittelyssä Cafe Importsin Stuart

Lehmus Roastery käyttää vain tilalle asti jäljitettäviä kahvipapuja. Tällä tavoin pystymme varmistumaan tuotannon eettisyydestä, kahvin laadusta ja siitä, että myös alkutuottaja saa asiallisen korvauksen tehdystä työstä.

Tässä ketjussa tärkeää roolia esittävät luotettavat kahvinvälittäjät. Yksi Lehmus Roasteryn kumppaneista on Cafe Imports. Yhdysvalloissa, Briteissä ja Saksassa toimistoja pitävä välittäjä on toimittanut erikoiskahveja jo 25 vuoden ajan asiakkaille ympäri maailman.

Lehmus Roasterya Importsilla auttaa englantilainen Stuart Ritson, joka piipahti viime viikolla Lappeenrannassa tutustumassa paahtimomme toimintaan - ja hieman myös Lappeenrantaan.

Stuart, olet juuri syönyt ensimmäisen vetysi, miltä se maistui?
"Sehän oli oikein hyvää! Ei voi oikein mennä vikaan, jos uppopaistettuun rasvaiseen jauhelihalla täytettyyn sämpylään lisää kananmunaa ja kinkkua. Maistoin myös vegeversiota. Sekin oli hyvä, mutta mahani oli jo aika täysi alkuperäisestä versiosta."

Työskentelet Cafe Importsin Berliinin toimistolla. Mitä Cafe Imports tekee - noin lyhyesti kuvailtuna?
"Ostamme ja myymme kahvia, noin yksinkertaistettuna. Mutta oikeasti teemme laajasti asioita kahvin parissa. Meidän tarkoituksemme on löytää ja tukea hyviä kahvifarmeja ja -viljelijöitä ja toimittaa heidän kahviaan kahvipaahtimoille ympäri maailman.

Työhömme kuuluu paljon matkustamista. Käymme niin kansainvälisillä messuilla kuin alkuperämaissa, valvomme tuotantoa ja autamme sen kehittämisessä.

Pyrimme luomaan viljelijöiden ja paahtimoiden kanssa pitkiä asiakassuhteita. Viljelijöitä autamme esimerkiksi antamalla pieniä lainoja, jotta he voivat kehittää toimintaansa - useissa Etelä-Amerikan ja Väli-Amerikan maissa lainan saaminen voi olla maan tilanteen takia vaikeaa. Jos me uskomme johonkin, haluamme auttaa, että kyseisen viljelijän kahvi pääsee maailmalle."

Stuart Ritson viihtyi myös paahtimollamme. Kuvassa Stuart, paketti Pusupuistoa ja säkkejä elsalvadorilaista papua, josta Pusupuisto valmistetaan. Cafe Importsilla työskentelee elsalvadorilainen työntekijä, joka viettää osan vuodesta paikan päällä auttamassa ja valvomassa viljelijöitä.

 

Monet paahtimot etsivät itse kahvitiloja ja tilaavat suoraan farmilta kahvia. Millaista hyötyä Cafe Imports tuo paahtimolle?
"Me hoidamme kaiken niin sanotun tylsän työn, kuten lähetyksiin ja rahteihin liittyvät paperiasiat, muut byrokratiajutut ja kuljetukset perille asti. Lisäksi laaduntarkkailussa välittäjällä on iso rooli monella tapaa. Kannamme myös riskiä. Jos paahtimo tilaa ison satsin papuja maailmalta, mutta vaikkapa kuljetuksessa hommat menevät vikaan, voi koko paahtimon toiminta olla vaarassa. Meillä on jonkin verran niin sanotusti varaa ottaa riskejä, koska tilaamme niin paljon kahvia, että jokin pilaantunut erä mahtuu marginaaliin."

Erikoiskahvit ovat tavallista kalliimpia. Miksi kannattaa juoda kalliimpaa kahvia?
"Kaikki ihmisethän eivät koskaan tule juomaan erikoiskahveja, ja se on täysin hyväksyttävää. Mutta toisaalta toisille kahvin alkuperällä, eettisyydellä, henkilökohtaisuudella ja tarkalla jäljitettävyydellä on arvoa. Että voi sanoa tietävänsä tarkalleen, mistä kahvi tulee ja tietää, että tuottaja on saanut siitä asiallisen palkkion.

Myös me haluamme, että kahvi on tunnistettavaa. Vaikka välitämme kahvia, ei hyvä kahvi ole meidän, vaan viljelijän ansiota. Tällainen tarkka tilakohtainen jäljitettävyys on itse asiassa aika uusi ilmiö kahvimaailmassa. Ennen saatettiin ostaa vain brasilialaista tai kolumbialaista kahvipapua, mutta nyt sen taustat halutaan tietää tarkemmin."

  

Entä sinä itse, millaisella taustalla olet lähtenyt kahvimaailmaan mukaan?
"Taustaltani olen kotoisin pienestä Cambridgen kaupungista. Kyllä, siellä sijaitsee myös se yliopisto, ja itse asiassa opiskelin siellä Kiinan kieltä ja kulttuuria. Valmistuttuani päädyin kuitenkin baristaksi, avaamaan Monocle-lehden Lontoon-kahvilaa ja työskentelemään kahvin ja teen parissa. Brittinä tee on aina ollut lähellä sydäntäni, mutta kahvi alkoi kiinnostaa enemmän ja enemmän.

Kun Cafe Importsilta aukesi paikka Berliinin-toimistolle, päätin hakea sitä. Halusin oppia lisää kahvista, paahtamisestakin, ja ylipäänsä kehittyä."

Paahtomestari Visa Tuovinen pakkaa kahveja asiakkaille, Stuart valvoo paahtimon toimintaa.

Olet nyt seurannut Lehmus Roasterya jonkin aikaa. Miltä Lappeenrannassa näyttää, entä miltä paahtimon toiminta näyttää?
"Lappeenranta ja Suomi ylipäänsä näyttää todella kauniilta ja siistiltä, kaikki on hoidettu hyvin. Kaikki tapaamani ihmiset ovat olleet hirveän ystävällisiä.

Lehmus Roasteryssa minut on yllättänyt se, miten kypsää ja ammattitaitoista toimintaa teillä on, vaikka olette vasta olleet olemassa niin vähän aikaa. Pidän myös vähän vaihtoehtoisesta tavastanne brändätä tuotteita, ettei toimintanne ole pelkkää hifistelyä."


>> Lue lisää cafeimports.com