Lehmus Roastery lanseeraa tänään uuden kahvin, kun mustaan laatikkoon paketoitu Limited-kahvi Peru Huabal näkee päivänvalon.
Tämä makea, hedelmäinen ja pehmeä kahvi on peräisin Urbano Ramirez Vasquezin kolmen hehtaarin tilalta San Antoniosta, Huabalin alueelta Perun pohjoisosista läheltä Ecuadorin rajaa.
Kahvi on kasvanut erittäin korkealla, 1700 metrissä, ja erityisen makunsa se saa paitsi maaperästä ja vallitsevasta ilmastosta myös käsittelystä. Kahvi on natural- eli aurinkokuivauskäsiteltyä, mutta kuivatusta edeltää kahvin pesu, yön yli fermentointi ja kuivaus kestää 30 päivää. Se on poikkeuksellisen pitkä aika, sillä tavallisesti kahvi kuivataan noin kahdessa viikossa.
Hidas kuivatus sallii kahvimarjan sokereiden antaa oman säväyksensä kahvipavulle, ja tuloksena on varsin herkullinen kahvi!
Mutta Peru, sen historia kahvimaana vasta kiinnostava onkin: tarinaan liittyy niin guano-lannoitetta, brittien maanhallintaa ja vaikka sun mitä.
Peru on nouseva erikoiskahvimaa – siitä voi syyttää brittejä!
Tämä on Lehmus Roasteryn ensimmäinen Limited-sarjan kahvi Perusta. Limited-sarjaan hankimme kiinnostavia pieneriä ympäri kahvia tuottavan maailman. Tällä kertaa saimme todellisen pienerän, sillä kahvia on käytettävissä vain reilut 50 kiloa.
Miksei meillä ole aiemmin ollut perulaista erikoiserää, kysytte. Vastaus on, että Peru on nouseva maa erikoiskahvissa, joten kehitys on vasta kehittymässä, ja nyt pääsemme hyppäämään sen mukaan.
Kaikesta voi syyttää lopulta valloittajia, tässä tapauksessa Espanjaa ja Iso-Britanniaa.
Perussa on viljelty kahvia jo 1700-luvulla, mutta kaupallinen kahvinviljely alkoi vasta 1900-luvulla. Britit hallitsivat perulaista kahvinviljelyä pitkin 1800-luvun loppua ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniä, mikä voi kuulostaa oudolta, mutta johon on looginen selitys.
Perun valloittivat aikanaan espanjalaiset, ja 1800-luvulla Peru vapautui valloittajien ikeestä 1821, mutta vuosikymmenet riitaisien naapurivaltioiden kanssa johtivat siihen, että maa oli jatkuvasti rahan tarpeessa. Sitä saatiin muun muassa Iso-Britanniasta.
Iso-Britannia oli tuohon aikaan maailmanmahti, joka hankki kahvia eri puolilta subtrooppista kahvintuottajavyöhykettä ympäri maailman ja myi sitä Euroopassa.
Iso-Britannia myös lainasi rahaa, ja velkoja ja perus kauppasuhteista johtuen Peru toimitti Iso-Britannialle kanankakkaa ja lopulta antoi myös maata.
Aloitetaan guanosta, eli paikallisesta lintujen ulosteesta, joka sisältää runsaasti fosforia ja typpeä. Sitä laivattiin lannoitteena parhaina vuosina jopa 300 tonnia Perusta Iso-Britanniaan pääasiassa nauriiden viljelyä varten.
1800-luvulla käytiin myös Etelä-Amerikassa useampikin välienselvittely guanon vuoksi, mutta ei mennä sen pidemmälle tässä lannoiteasiassa.
Yhtä kaikki. Peru vihoitteli naapurimaiden kanssa (tai toisinpäin), ja valtio oli jatkuvasta sodankäynnistä köyhtynyt. Niinpä eräiden erääntyneiden velkojen korvauksena Peru joutui luopumaan kahdesta miljoonasta hehtaarista maataan Iso-Britannina hyväksi.
Jotain tuottavaahan maaomistuksilla on hyvä tehdä, joten valtaosa näistä hehtaareista otettiin kahviplantaasikäyttöön.
Noh, tuli maailmansodat ja Iso-Britannialla alkoi olla käyttöä käteiselle, joten lopulta Peru osti maat takaisin. Kahviplantaasitoiminta lakkasi ja maat jakautuivat tuhansien pienviljelijöiden kesken. Samalla katosivat myös suorat markkinat Eurooppaan, ja Peru joutui ikään kuin aloittamaan kahvintuotannon uudelleen ilman isompaa paikallista toimijaa.
Ja tätä kehitystä olemme nyt seuraamassa viimeisiltä osin: viime vuosikymmeniä Perussa on toiminut paljon järjestöjä ja Peru on nykyisin yksi isoimmista luomu- ja Reilu kauppa -sertifioitua kahvia tuottavista kahvimaista, vaikkakin laatu on edelleen ollut kohtuullisen heikkoa.
Viime vuosina taas erikoiskahviin erikoistuneet kahvinvälittäjät ovat lähteneet kehittämään yhteistyötä paikallisten viljelijöiden kanssa, ja tämän työn tuloksena pääsemme nauttimaan nyt Limited Peru Huabalista. Mennään hieman syvemmälle kuvien jälkeen.
Miksi kehitystä tapahtuu vasta nyt?
Peru on iso maa, jossa etäisyydet ovat pitkiä. Lisäksi maasta puuttuu ikään kuin liitto, joka tarjoaisi resursseja viljelyn kehittämiseen siinä missä pidemmälle kehittyneissä kahvintuottajamaissa, kuten Brasiliassa ja Kolumbiassa. Vaikka kahvi on itsessään jo hyvää, eivät pitkät välimatkat ja yhteistyön ja koulutuksen puute varsinaisesti auta viljelijöitä tunnistamaan kahviensa potentiaalia.
Samaan tapaan kuin kaikessa tuotannossa, tuote voi olla todella hyvää, mutta jos sille ei ole ostajia tiedossa, ei mitään tuotetta saada ihmisten tietoisuuteen.
Perussa on myös ollut tapana viljellä Catimore-lajikkeita, joiden käyttöä ovat rohkaisseet niin valtio kuin monikansalliset isot ostajat. Joillakin korkeuksilla kyseisestä lajikkeesta on saatu hyviä tuotantomääriä ja kohtuullista laatua, mutta varsinkin korkealla lajikkeet eivät pärjää: sato on huonoa ja laatukaan ei ole kummoista.
Nykyisin useat viljelijät, kuten tämänkin kahvin tuottanut Urbano Ramirez, ovat erikoiskahvista saaduilla preemioilla eli laatukorvauksilla pystyneet istuttamaan uusia lajikkeita, kuten Catuaita, Caturraa ja Bourbonia, jotka taas tuottavat hyvin hoidettuna hyvää satoa sekä erinomaista makua.
Lehmus Roasteryn Limited Huabal onkin Catuai Arabicaa, eli uuden aallon lajikkeita. Kahvi on kasvanut peräti 1700 metrin korkeudella, ja myös korkeus vaikuttaa kahvin makeuteen: mitä korkeammalla kahvi kasvaa, sitä suuremmat ovat lämpötilan vaihtelut yöllä ja päivällä, ja sitä enemmän kahvi tuottaa hiilihydraatteja suojaamaan itseään kylmältä.
Huabalin alue levittäytyy vuoristoiselle ja osin vaikeakulkuiselle alueelle. Osassa laaksoista on hyvin kosteaa ja normaalisti afrikkalaisille kahveille tyypillistä punertavaa savimaata, kun taas joissakin laaksoissa on selkeästi kuumempaa ja kuivempaa ilmastoa.
Niinpä alueelta löytyy todella kiinnostavia ja erityisiä makuprofiileja.
Ennustamme, että Perun tarina erikoiskahvimaailmassa on vasta alussa.
Paketin etiketissä on nähtävissä viitteitä Vinicunca-vuoren väritykseen.
Limited Peru Huabal
Maussa aistittavissa:
Mustikkaa, sokerisuutta, taatelia, liköörimäistä makeutta, pehmeä hapokkuus.
Maa: Peru
Alkuperäalue San Antonio, Huabal, Cajamarca
Viljelijä: Urbano Ramirez Vasquez
Papu: Catuai Arabica
Käsittely: Natural, fermentoitu yön yli
Kasvukorkeus: 1700 m
Erityistä: Kahvi on kuivattu hitaasti, peräti 30 päivän ajan.
Cupping-pisteet: 87,5p
Osta verkkokaupastamme nyt! (Toim. huom.: tuote loppuunmyyty ja linkki poistettu!) Katso tästä tämänhetkinen Ylähyllyn valikoimamme!