Use the discount code LEHMUS-58, orders over 58 euros will be shipped without shipping fee to the nearest pick-up point! (In the Finnish region, cannot be combined with other discount codes)

Lehmus Roastery

Muusikko ja esikoiskirjailija Antti Hyyrynen kirjoitti Lehmus Roasteryn vuoden 2023 kesänovellin nimeltä Kaapeliyö

Muusikko ja esikoiskirjailija Antti Hyyrynen kirjoitti Lehmus Roasteryn vuoden 2023 kesänovellin nimeltä Kaapeliyö

Tänäkin vuonna Kesän parhaat -kahvilaatikkomme täytetään lesomman kahvin lisäksi laadukkaalla kesälukemistolla.

Muusikko ja esikoiskirjailija Antti Hyyrynen on kesänovellisarjamme kolmas kirjoittaja. Hän seuraa novellillaan Juha Itkosta ja Rosa Liksomia. Kesänovellissa aihe on vapaa, ainoat rajaukset ovat sanat kesä ja kahvi – rajauksia saa noudattaa tai olla noudattamatta, kuten villiin kesään kuuluu! Kaapeliyö-niminen novelli kertoo yöllisestä kohtaamisesta, mutta kuka onkaan tämän vuoden skribentti?

Antti Hyyrynen tunnetaan paitsi yhdeksänkertaisesti Emma-palkitun Stam1na-yhtyeen keulakuvana ja ja vokalistina myös esikoiskirjailijana. Vuonna 2020 julkaistu Viimeinen Atlantis oli myyntimenestys, josta otettiin toinen painos jo ennen kirjan julkaisua.

Romaanista sovitettu samanniminen näytelmä palkittiin keväällä 2023 teatterialan Vuoden esityksen Thalia-palkinnolla. Lappeenrannan kaupunginteatterissa näytelmää esitettiin pienellä näyttämöllä käytännössä täysille katsomoille. Näytelmän ohjasi ja dramatisoi Tuomo Rämö. Tekstin lisäksi näytelmän musiikki oli Hyyrysen säveltämää.

Lehmus Roasterylle yksinoikeudella kirjoitetussa Kaapeliyössä kahden matkaajan tiet risteävät Nelostien paahteessa

Lappeenrannassa asuva mutta Lemiltä kotoisin oleva Hyyrynen on kirjoittanut aina. Koulussa äidinkielen tunneilla mitä mielikuvituksellisimpia tekstejä, näytelmien ohjausta ja käsikirjoitusta jo alakoulusta alkaen ja kirjoituskilpailuja sitä mukaa kun niitä eri luokka-asteilla eteen tuli. Vahva mielikuvitus, joka ei ole iän myötä hiipunut, on auttanut tekstin tuottamisessa.

Hyppy rock-lyriikkaan oli siten suhteellisen helppo: Stam1nan ensimmäiset lyriikat Hyyrynen kirjoitti 15-16-vuotiaana englanniksi. Parikymppisenä sanoituskieli vaihtui suomeen. Vaikka Hyyrysen päästä on kehkeytynyt sanoitukset jo kymmeneen julkaistuun albumiin, ei hän tunne olevansa varsinaisesti sanoittaja.
"Vaikka yli 100 biisiä onkin jo julkaistu, on sanoittaminen silti vaikeaa ja hankalaa. Siinä pelataan tavutusten ja rytmin kanssa, se on tuskallista. Proosan ja fiktiotekstin tuottaminen taas on mukavaa, koska siinä ei tunneta pituusrajoja samalla tavalla."

Pitkään tekstilajiin Hyyrynen hyppäsi Viimeinen Atlantis -romaanillaan. Keväällä 2020 julkaistu tieteisdystopia oli jatkoa kymmenen vuotta aiemmin julkaistulle samannimiselle Stam1nan levylle. Toinen romaani on ollut työn alla jo muutaman vuoden ajan. Se valmistuu, kunhan löytyisi aikaa "rokkenrollilta ja kesänovelleilta".

Novelleja Hyyrynen ei ole aiemmin juuri kirjoittanut, joten kun pyyntö tuli, oli vastaus nopeasti valmiina.
"Ajattelin että jes, taas pääsee tekemään jotain erilaista. Kesänovellista tuli itselleni heti mieleen kärpäset ja erotiikka. Olen kesäkuun lapsi ja oma suhde kesään on lämmin. Olen nuorena laihana pitkätukkana liftannut itse paljon ympäri Suomea, ja sieltä on paljon hyviä muistoja. Kyydit alkavat aina melkein samalla tavalla: ensin ollaan hetki hiljaa ja sitten yleensä kuljettaja kyselee liftarilta samoja kysymyksiä. 

Lähdin näistä taustoista kehittämään tarinaa eteenpäin. Ja kun aiheena on niin leppoisa aihe kuin kahvi, niin jonkinlaista kesäromanssia pitää mukaan virittää. Tarinasta tuli pidempi kuin oli alkuperäinen tarvekaan, mutta olin tyytyväinen, kun sain tuotua siihen kaikki suunnittelemani ideat ja maalattua kuvaa kesäisestä autokyydistä."

Kahvi maistuu, myös novellia kirjoittaessa

Hyyrysen suhde kahviin on lämmin. Hän opetteli juomaan sitä vasta 22-vuotiaana ammattikorkeakoulussa Kouvolassa, koska kaikki muutkin joivat aulassa sijainneen keittimen mustaa kahvia, eikä Hyyrynen halunnut erottua massasta. Nykyisin kahvia kuluu “liikaa”, noin kolme kuppia päivässä. Kahvi liittyi myös tämän novellin kirjoittamiseen.
“Olin juuri tullut Japanista Stam1nan keikalta, ja kirjoitin tämän tekstin suunnilleen ensimmäisenä asiana kun pääsin Lappeenrantaan kotiin. Iso kuppi kahvia ja siitä se suloisesti sujahti sitten maaliinsa. Olen tekstiin tyytyväinen. Pitäisiköhän ryhtyä kirjoittamaan enemmänkin novelleja?”

Me kannatamme ajatusta, kyllä pitäisi!

---

Kaapeliyö-kesänovelli kuuluu Lehmus Roasteryn Kesän parhaat -laatikkoon. Laatikkoon on pakattu novellin ohella Juhlapaahto-, Lomapaahto- ja Mökkipaahto-kahvit. Saatavilla Lehmus Roasteryn verkkokaupasta ja Satamatie 6 -kahvilan myymälästä Lappeenrannasta.

 

Kuvat: Nelli Rugojeva / NXM
Teksti: Arttu Muukkonen