Saisiko olla herukkainen, makea ja lempeä mikroerä Keniasta aivan tuoreesta sadosta? Ja vieläpä kahvia, jota ei ole kuin 120 kiloa olemassa – varsin rajattu erä, siis.
Jos kiinnostus heräsi, kannattaa jatkaa lukemista. Meillä olisi nimittäin jotain tarjolla, eli juuri lanseerattu Limited Kenya Kibugu Microlot.
Limited-sarjan kahvimme edustavat erikoiseriä ympäri kahvia viljelevän maailman. Tällä kertaa pitkällisen maistelun ja vaihtoehtojen kokeiluiden jälkeen päädyimme kenialaisen Kibugu-viljelijäyhteisön mikroerään, ja mikä kiinnostava kahvi sieltä löytyikään!
Todella pienten viljelmien huippukahvi
Kibugu-kahviyhteisöön kuuluu peräti 1050 viljelijää. Tosin viljelijä on tässä tapauksessa hieman korskea termi, sillä valtaosa viljelijöistä hoitaa 1250-2500 neliömetrin kokoista viljelmää korkealla Embun ylänköalueella.
Miksi juuri tämä kahvi? Limitedeissä meille on tärkeää että kahvi maistuu hyvältä, mutta makuun vaikuttavat monet asiat. Olennaisia ovat tietysti satokauden olosuhteet, kahvipensaiden elinvoimaisuus, marjojen poiminta kypsinä sekä laadukas käsittely. Käsittelyn osuus on merkittävä: marjat ja sitä kautta kahvipavut (eli kahvimarjan siemenet) voidaan pilata jälkikäsittelyssä, aivan kuten paahtamalla voidaan joko saada tai ei saada kahvin aromit esiin.
Yhtä kaikki tämä pienerä on toteutettu seuraavalla tavalla. Viljelijät tuovat kahvimarjat yhteiselle käsittelyasemalle aina samana päivänä kun ne on poimittu. Sen jälkeen marjoista poistetaan hedelmäliha ja pavut lajitellaan ja erotellaan. Sen jälkeen kahvit fermentoidaan vesitynnyreissä 24 tunnin ajan, eli tehdään lyhyt fermentointi. Tämän käsittelyn jälkeen pavuista pestään ylimääräiset hedelmälihat ja pinnat pois. Kun pavut on pesty, nostetaan ne vielä kuivumaan viikosta kahteen viikkoon.
Limited Kenia Kibugu maistuu pehmeän makean sitruksiselta
Limited Kenya Kibugun paketti on saanut inspiraationsa Kenian lipun väreistä.
Kahvipavut ovat pienehköjä, mutta täynnä aromeita. Limited-kahvi on paahdettu vaalean ja keskipaahteisen välimaastoon siten, että kahvin omat aromit ovat vahvimmillaan. Toisin sanoen vältämme tummien kahvien paahteisuutta ja toisaalta liian vaaleiden kahvien kitkeryyttä.
Tämän käsittelyn ansiosta Limited Kenya Kibugu maistuu makealta, pehmeältä, täyteläiseltä mutta kuitenkin tunnusomaisen kenialaiselle kahville eli herukkaisen raikkaalle. Sitruksiset aromit ovat myös läsnä tässä erikoisuudessa. Meidän maistajamme löysivät sitruunaa ja verigreippiä, muun muassa. Miellyttävä kahvi kaikin puolin.
Kahvipensaat kasvavat 1550 metrin korkeudella, eli niin sanotusti erittäin korkealla. Lajikkeina on tyypillisiä kenialaisia lajikkeita eli SL-28, SL-34, Batian, Ruiru 11 ja K7.
Lisää kenialaisten lajikkeiden historiasta löydät vanhan Limited-kahvimme artikkelista, mutta kopioidaanpa se tähän alle myös:
Kenialaisen kahvinviljelyn historia
"Vaikka Kenia sijaitsee kartalla Etiopian vieressä, ei Keniassa ole yhtä pitkää kahvinviljelyn historiaa kuin Etiopiassa. Siinä missä Etiopia tunnetaan kahvikasvin synnyinmaana, on Keniassa kasvatettu kahvia vasta noin 300 vuotta. Kahvin maahan toivat skotlantilaiset ja ranskalaiset lähetyssaarnaajat. Skotit toivat kahvilajikkeita Jemenistä ja ranskalaiset Réunionin saarelta Intian valtamereltä. Aiemmin saari tunnettiin Bourbonina ja tältä saarelta ovat saaneet alkunsa eteläamerikkalaiset kahvilajikkeet.
Alkuperänsä vuoksi kenialaiset kahvit eroavat etiopialaisista lajikkeistaan makuprofiililtaan. Kenialaiset kahvit ovat tyypillisesti hapokkaita ja herukkaisia, kun taas etiopialaiset tunnetaan enemmän hedelmäisinä ja makean pehmeinä kahveina. Keniassa kahvi lähti kasvamaan hyvin, sillä Mount Kenyan rinteillä on erittäin hedelmällinen maaperä.
Ehkäpä tunnetuimmat kenialaiset lajikkeet, SL-28 ja SL-34, taas juontavat juurensa Scot Laboratories -yhtiöön, joka palkattiin 1930-luvulla Keniaan kehittämään kenialaisia kahvipapuja parhaimpaan mahdolliseen laatuun ja tehokkuuteen viljelyalaan nähden.
SL:n tiedemiehet valikoivat 40 erilaista kahvipuuta testiin, jotka nimettiin ja numeroitiin alkaen SL-1:sta jatkuen SL:40:een. Näistä parhaiksi ovat nousseet numerot 28 ja 34.
Ruiru 11 taas on vasta 1980-luvulla kehitetty lajike, joka on yhdistelmä Timor Hybridiä ja Rume Sudan -lajikkeita. Se kestää hyvin maata vaivaavaa kahvimarjatautia ja on siksi hyvä tuotantokahvi. Batian-lajike taas on risteytys muun muassa SL-28:sta ja SL-34:stä sekä muista kenialaisista kahveista. Se kasvaa isoksi ja tuottaa hyvin satoa mutta kestää myös tauteja hyvin - siten se on hyvä lajike kasvatettavaksi muiden viljeltävien kasvien ohella.
Viimeinen Limited-kahvin lajike taas on K7, joka on SL-kahveista kehitetty lajike ja jossa on Bourbon-kahvin sukulaisuutta. Bourbon on tyypillinen kahvi Etelä-Amerikassa. Afrikassa K7:aa kasvaa vain Keniassa ja Tansaniassa."
Tilaa Limited Kenya Kibugu Microlot hintaan 15,90€/200g täältä. (Toim. huom.: tuote loppuunmyyty ja linkki poistettu.) Katso tästä tämänhetkinen Ylähyllyn valikoima!