Use the discount code LEHMUS-58, orders over 58 euros will be shipped without shipping fee to the nearest pick-up point! (In the Finnish region, cannot be combined with other discount codes)

Lehmus Roastery

Ketut ovat saapuneet! Syksyiset huippukahvit saapuvat jo kolmatta kertaa Fazenda IP -perhetilalta

Ketut ovat saapuneet! Syksyiset huippukahvit saapuvat jo kolmatta kertaa Fazenda IP -perhetilalta

Lehmus Roasteryn suositut Kettu-kahvit löytyvät jälleen kauppojen hyllyiltä ja Lehmus Roasteryn verkkokaupasta. Tänä vuonna meiltä löytyy myös uutuusteejuoma, eli mausteinen chai nimeltä Repotee. Repoteestä löydät lisätietoja tästä artikkelista.

Kettu-kahvit aloittavat syys- ja talvikauden paahtimolla. Suosikkikahvien aromit ovat pähkinäisiä ja suklaisia ja suuhun jää pyörimään myös kevyt hedelmäisyys.

Tänäkin vuonna valikoimastamme löytyvät kolme Kettu-kahvia: keskipaahtoinen Kettu, tumma Kettu ja Maustekettu. Mausteketun aromeista löytyy kahvin lisäksi kardemummaa ja ceyloninkanelia.

(Kettukahvien kuvat: NXM Foto)

 

 

Kettu-kahvit saivat alkunsa ja inspiraationsa lappeenrantalaisista cityketuista, joita asuu linnoituksen vallien kätköissä. Ensimmäisenä syksynä ketut pyörivät myös paahtimomme ympärillä ja tuijottelivat iltaisin paahtimomme ikkunoista sisään. Niinpä ristimme talvikauden kahvimme Kettu-kahveiksi.

Ensimmäisen Kettu-kahvin oheen paahdoimme seuraavana vuonna tummapaahtoisen cityketun ja seuraavana vuonna valikoimiin saapui mausteinen Mauste-Kettu suoraan linnoituksen takavallien laitamilta.

Tänä vuonna Kettu-perhe laajeni teiden puolelle, kun chaimaustettu Repotee löysi tiensä paahtimollemme.

 

Palkittu Fazenda IP keskittyy korkeaan laatuun

Luiz Paulo ja Lehmus Roasteryn Arttu Muukkonen Fazenda IP:n rinteillä syksyllä 2019. Luiz Paulon rintataskusta pilkistää muistivihko, johon Luiz Paulo kirjoittaa kaikkien kahvierien tunnistusnumerot, käsittelyn, olosuhteet, pisteytykset ja muut tunnisteet. Toimistolta löytyy useita pahvilaatikollisia vihkoja täynnä tekstiä ja kahvitietoa menneiltä vuosilta. Kuva: Samu Koskinen

Tänä vuonna Kettu-kahvit saapuvat Fazenda IP -perhetilalta. Tapasimme viljelijä Luiz Paulo Dias Pereiran viime syksynä vieraillessamme heidän farmillaan Brasiliassa Carmo de Minasissa.

Fazenda IP:n historia juontaa juurensa vuoteen 1967, kun Luiz Paulon isä osti pienen tilan vuoristoiselta maaseudulta. Viisi vuotta myöhemmin Luiz Paulo lähti mukaan saatuaan maataloustieteen opinnot valmiiksi.

1974, Luiz Paulon ollessa 22-vuotias, he päättivät ostaa lisää maata farmin ympäriltä ja istuttaa lisää kahvipensaita. Vuosien saatossa myös muu suku on hankkinut läheisiltä rinteiltä kahviviljelmiä ja nykyisin koko alue on Pereiran suvun viljelemä.

Sinänsä Fazenda IP:tä voi pitää ikään kuin Carmo des Minasin alueen eräänlaisena dynamona tai sydämenä: naapuriviljelmät käyttävät heidän käsittelyasemaansa, Luizin sisarukset ja sukulaiset viljelevät omia farmejaan ja Luiz Paulon poika Luiz Paulo Junior on perustanut Carmo Coffeesin, jonka kanssa Lehmus Roastery tekee yhteistyötä ja jonka kautta ostamme valtaosan brasilialaisesta erikoiskahvistamme. 

Carmo Coffees on 13 vuoden ajan kehittänyt ja kouluttanut alueen viljelijöitä tavoitteenaan saada bulkkikahvina tunnetusta brasilialaistuotannosta erikoiskahvitason laatua.

Fazenda IP tunnetaan alueellaan vuosittain eri kahvialan kilpailuissa palkintoja keräävänä farmina. Tänä vuonna yli 70% heidän erikoiskahvitason kahveista saavuttaa vähintään 84 pistettä cupping-pisteyteyksessä: se tarkoittaa kansankielellä, että heidän viljelemän kahvin laatu on erittäin korkeatasoista.

"Me käytämme käsittelyyn paljon aikaa ja työpanoksia. Niin paljon, ettei sitä välttämättä uskoisikaan. Mutta sillä tavoin saadaan korkeaa laatua."

 Fazenda IP:n tilalla on oma käsittelyasema. Aivan pienet farmit kuljettavat kahvit yhteisillä asemille. Fazenda IP:n asemalla käsitellään myös läheisten tilojen kahvimarjat. Kuva: Arttu Muukkonen

Erityisesti viimeiset kuusi vuotta Luiz Paulon johdolla farmilla on keskitytty kehittämään erikoiskahvien tuotannon laatua, sillä laadun parantamisella on suora yhteys myös viljelijän saamaan korvaukseen kahvista. Työ vaatii nöyryyttä ja valmiutta ahkeruuteen.
"Vaikka joka vuosi ajattelemme, että tiedämme jo aika paljon miten tämä homma hoidetaan, yllätymme uuden sadon kypsyttyä että emmehän osaa vielä paljon mitään. Se pitää homman tietysti mielenkiintoisena."

Nykyisin Fazenda IP:n tilalla työskentelee vuoden ympäri noin 30 henkeä ja sadonkorjuun aikaan jopa 80 työntekijää. 

Miksi kahvit ovat sitten niin kirkkaan pähkinäisiä ja suklaisia aromeiltaan? Maku koostuu kovan työn tulosten lisäksi muun muassa maaperästä ja ilmastosta. Fazenda I.P:n vulkaaninen maaperä on hedelmällistä ja laakson mikroilmasto tuottaa optimaaliset kasvuolosuhteet kahville.

Fazenda IP:n tila levittäytyy vuorenrinteille. Punainen väri viittaa runsaaseen raudan määrään maaperässä. Kuva: Arttu Muukkonen

Brasiliaksi suhteellisen korkea kasvukorkeus, 950-1200 metriä, tarjoaa mahdollisuuden valikoivaan poimintaan, jolloin kahvimarjat poimitaan vain kypsänä. Siten kahvin laatu pysyy korkeana.

Entä miltä tuntuu Luiz Paulosta tuntuu tietää, että pohjoisessa Euroopassa on pieni kaupunki, jonka paahtimon talvikauden kaikki kahvit saapuvat Luiz Paulon tilalta?
"Olemme todella ylpeitä siitä että kahvimme, jotka olemme kovalla työllä ja huolella kasvattaneet, kelpaavat asiakkaille merten toisella puolen. Olemme todella ylpeitä. Ei ole sanoja kuvailemaan sitä."

 

 

Kettu-kahvit:
Maa: Brasilia
Alue: Minas Gerais, Carmo de Minas
Tila: Fazenda IP
Viljelij: Luiz Paulo Dias Pereira
Lajike: Yellow Bourbon Arabica
Käsittely: Natural eli aurinkokuivaus

Maussa:
Keskipaahtoinen Kettu: pähkinäisyys, kaakaoisuus
Tummapaahtoinen Kettu: Paahdettu pähkinä, tumma suklaa
Maustekettu: Kardemumma, kaneli, pehmeä suutuntuma, täyteläinen

 

Kettu-kahvit verkkokaupassa (Toim. huom. linkki poistettu kahvien poistuttua myynnistä.)