Use the discount code LEHMUS-58, orders over 58 euros will be shipped without shipping fee to the nearest pick-up point! (In the Finnish region, cannot be combined with other discount codes)

Lehmus Roastery

Valtakadun kaadetut lehmukset saivat uuden elämän Lehmus Roasteryn uniikkeina kahvimittoina

Valtakadun kaadetut lehmukset saivat uuden elämän Lehmus Roasteryn uniikkeina kahvimittoina

Lehmus Roastery kunnioittaa paahtimonsa nimeä ja Lappeenrannan kauniita lehmuksia lanseeraamalla paikallisesta lehmuksesta valmistettuja kahvimittalusikoita.

Mittojen raaka-aineen alkuperän voi määritellä metrin tarkkuudella, sillä mitat on valmistettu Lappeenrannassa Valtakadun ja Suonionkadun risteyksestä kaadettujen lehmusten oksista.
"Otimme keväällä yhteyttä kaupungin puutarhuri Hannu Toloseen ja ilmoitimme, että olisimme kiinnostuneita, jos lehmuksia joskus kaadetaan ja puulle ei ole muuta käyttöä. Hannu lupasi olla yhteyksissä, jos ja kun joitakin puita joudutaan valitettavasti kaatamaan," kertoo Lehmus Roasteryn markkinointijohtaja Arttu Muukkonen.

Keväällä alkanut Valtakadun remontin vuoksi pari lehmusta täytyi kaataa. Itse rungot olivat lahoja, mutta muutama oksa oli sellaisia, joita Lehmus Roasteryn väki pääsi katsomaan.

"Muuten nämä olisi viety kaatopaikalle, mutta pelastimme muutaman oksan ilman sen tarkempaa suunnitelmaa käyttötarkoituksesta. Puita tuijotellessamme tuli ajatus puisista mittalusikoista," Muukkonen kertoo.

Luomus Woodworksin Ville Naumanen ja Lehmus Roasteryn Arttu Muukkonen tarkastamassa tavaraa alkukesästä.


Projektiin saatiin alkuvaiheessa mukaan lappeenrantalainen Luomus Woodworksin puuluoja
Ville Naumanen. Naumanen valmistaa pajassaan puusta erilaisia luomuksia, joten tukki lehmusta oli sopiva haaste Naumaselle.

"Olimme kuulleet, että Naumanen pyrkii käyttämään luonnollisia liitoksia ja välttelemään kaikenlaisia ruuveja ja nauloja töissään, joten se sopi mielestämme hienosti tällaiseen kahvimittafiilikseen."

 

Pehmeä jalopuu muotoutuu oksasta hienovaraiseksi mittalusikaksi

Naumanen otti tehtävän vastaan ja ryhtyi suunnittelemaan Lehmus Roasteryn fiilikseen sopivaa mittalusikkaa. Mutta sitä ennen maassa pötköttävät pöllit piti ottaa nopeasti käsittelyyn.

"Tuore puuhan on hyvin kostea ja näin alkukesästä suorastaan märkää, joten ihan ensin se piti sahata lankuiksi ja sitten kuivata, jottei puu ala homehtua ja mennä pilalle."

Projektissa ei ole laskettu tunteja eikä vaivoja. Alkuun Naumanen sahasi lyhyemmistä pölleistä lankkuja omalla vannesahallaan, mutta isommat pöllit hän vei lentokentän päädyn kenttäsirkkelille. Siellä puu sai tasaisen muotonsa nopeasti.


Luomus Woodworksin pajalla Ville Naumanen sahasi pölleistä koe-eriä kesällä.

Sen jälkeen puut kuljetettiin taipalsaarelaiselle puusepälle kuivattavaksi.

"Tosi mukavasti olemme saaneet apua kollegoilta tässä projektissa ylipäänsä. Kolmen viikon kuivatuksen aikana lankut kuoleutuivat. Sen jälkeen lankku ei enää ala vääntyä, vaan niistä voi tehdä isompiakin tuotteita."

Samaan aikaan Naumanen oli alkanut piirtää jo mittalusikan muotoa ja valmisti ensimmäiset mallikappaleet itsesahaamistaan lankuista. Yksittäisen lusikan olisi kaivertanut vaikka käsin, mutta nyt oli tiedossa, että lusikoita pitäisi saada aikaan melkein sarjatuotantona.
"Paahtimolta tuli toive, että muoto saisi olla skandinaavisen selkeä ja pelkistetty, mutta vähän pitäisi olla pyöreyttäkin. Siitä aloin pyöritellä erilaisia piirustuksia ja samalla pohdiskelin mikä kahvimitoissa ärsyttää. Aika nopeasti ajatus siron skandinaavisesta muodosta vain syntyi päässäni.

Ärsytyksen kohdekin löytyi: pituus, tai pikemminkin lyhyys. On kurjaa työntää koko käsi kahvipakettiin noukkiakseen paketin pohjia."

Kuivatuksesta tulleet 32-milliset lankut Naumanen höyläsi ensin 28-millisiksi suoriksi lankuiksi. Siitä hän sahasi 25 milliä leveitä aihioita, jotka vielä lopulta hän höyläsi kolmannen kerran 20 milliä paksuiksi listoiksi, jotka hän pätki hahmottelemansa mittalusikan mittaisiksi paloiksi.

Takana kesän testailu

Lusikan takaosassa on koukku, jonka avulla mitan saa ripustettua esimerkiksi Lehmus Roasteryn kahvipaketin kulmaan säilytykseen.

 

Ensimmäinen koe-erä saatiin testikäyttöön heinäkuussa.
"Käytön kautta tuli vielä pientä hienosäätöä, eli muotoilimme lusikan takapuolelta löytyvää koukkua niin, että sen saa aseteltua roikkumaan Lehmus Roasteryn kahvipaketin ulkopuolelle. Siroutimme myös vartta ja päätyä jonkin verran. Myös kupin kokoa muutin niin, että lusikalla voi ottaa rennosti kahvia paketista ja 15 millilitraa jauhetta tulee helposti mittaan ilman, että sitä tarvitsee käsin tasoitella tai mittailla."

Lusikan muodon Naumanen jyrsi nykyaikaisesti CNC-jyrsimellä. Tietokoneohjattu jyrsintä oli tarpeen, kun tavoitteena oli tehdä tuotteita useampi kuin yksi.

"Jyrsinnän jälkeen alkaa vimmattu viimeistely, joka pitää tehdä käsin. Lusikka on karhea, joten se pitää hioa käsin joka puolelta, sahata viimeiset muodot, tehdä pintakäsittely, hioa kevyesti ja tehdä toinen kerros pintakäsittelyä."

Useiden lusikoiden jyrsintä vaati paljon pähkäilyä ja ajattelua sekä testailua.

"Otin sen vain kiinnostavana haasteena. Vanhana insinöörinä piti pyrkiä optimoimaan työvaiheita. Rakentelin omia kiinnitinmuotteja, joilla jonkinlainen sarjatuotanto oli mahdollista. Myös jyrsimen käyttö haastoi ihan uudella tavalla tässä projektissa. Sinänsähän tämä oli insinöörin unelma päästä luomaan uusia toimivia ratkaisuja."


Viimeistely ja paketointi tuovat lisäkierteen mitalle

 

Kaiken tämän jälkeen alkoi tuotteen viimeistely. Lusikoiden logot on poltettu laserilla Varkauden lasermerkkauksessa.

"Kyllä siinä pari iltaa meni, kun Lasermerkkauksen Larin kanssa pähkäilimme sopivaa tekniikkaa ja sijoittelua logoille ja muille."

Lasermerkkausten ohella Lehmus Roasteryn visuaalinen tiimi taiteellisen johtajan Samu Koskisen johdolla suunnitteli lusikalle pakettia. Pelkkä lusikka oli kaunis, mutta niin arvokas ja kaunis tuote haluttiin paketoida omaan lahjamaiseen pakettiin. Pehmusteena lusikalle toimii lehmuksen höyläämisestä jäänyt lastu.

Naumanen on luonut asioita ja esineitä puusta päätyönään vuodenvaihteesta lähtien ja sitä ennen sivutoimisesti noin 15 vuotta. Mittalusikkapyyntö oli ensimmäinen lajissaan.

"Tässä projektissa epätyypillistä oli ehkä lopputuotteen pieni koko ja ajatus, että tehdään heti alusta vähän kuin sarjatuotantoa. Tavallisesti teen vain yksittäisiä tuotteita. Tyypillistä taas oli se, että sain ja halusin tehdä oman visioni mukaisen muodon.

Oli mukava nähdä, miten maassa makaavasta puusta sai kaivettua viikkojen saatossa sen, mitä lopputuotteen on kuvitellutkin olevan."

Esimerkiksi vaaleapaahtoinen Myllysaari-kahvipaketti toimii kätevänä ripustustelineenä.

Lehmus ei ole klassinen puusepän jalopuu, koska se on hyvin pehmeää ja helposti työstettävää. Tammi ja saarni esimerkiksi ovat erittäin kovia, joten niistä on parempi valmistaa esimerkiksi kalusteita. Lehmuksen hyviä puolia on sen syykuvion vivahteikkuus ja erinomainen veistettävyys.

"Vaihteleva ja värikäs syykuvio mahdollistaa sen, että jokainen lusikka on väritykseltään ja ulkonäöltään uniikki. Jos näitä olisi tehnyt koivusta, olisivat kaikki suht samannäköisiä."

 

Lehmus Roasteryn uniikit kahvimitat myynnissä Satamatie 6:n tehtaanmyymälässä ja verkkokaupassa. Hinta 21,90 euroa kappaleelta.

Satamatie 6 avoinna ma-su klo 12-18.

Lehmus Roasteryn kahvit Lehmus Roasteryn verkkokaupasta, tilaa täältä

Käyttöohje:
Kahvimitta on kotimaista lehmusta, joka on kahdesti käsitelty vettä, likaa ja rasvaa hylkivällä öljyllä, joka soveltuu elintarvikekäyttöön. Mitan voi puhdistaa laimealla pesuaineseoksella, ei tarkoitettu konepesuun. Tykkää runsaasta käytöstä.