Use the discount code LEHMUS-58, orders over 58 euros will be shipped without shipping fee to the nearest pick-up point! (In the Finnish region, cannot be combined with other discount codes)

Lehmus Roastery

Mikä ihme on espresso tonic, ja miksi kaikki puhuvat siitä nyt? Kesän trendikkäin juoma valmistuu helposti myös kotona!

Mikä ihme on espresso tonic, ja miksi kaikki puhuvat siitä nyt? Kesän trendikkäin juoma valmistuu helposti myös kotona!

Viime vuosina kahviloiden listoilla yleistynyt kahvijuoma aiheuttaa edelleen säännöllisesti hämmennystä – mistä espresso tonicissa oikein on kyse?

Espresso tonic on kansainvälisesti suuren suosion saavuttanut raikas ja kylmä kahvijuoma, jossa yhdistyy kuiva ja sitruksinen hiilihapotettu tonic-vesi sekä täyteläinen ja tuhti espresso. Juoma tarjoillaan jäiden kanssa, ja koristeluun käytetään sitrusviipaletta. Tämä juoma sopii täydellisesti aurinkoiselle terassille nautittavaksi hyvässä seurassa.

Espressotonicin historia alkaa naapuristamme Ruotsista, tarkemmin Helsingborgista Koppi Roastersin kahvilan avajaisista vuonna 2007. Yksi Koppin perustajita, Anna Lunell, kertoi European Coffee Trip -sivustolle, että he olivat itse maistaneet kyseistä juomaa erään työkaverin valmistamana henkilökunnan virkistyspäivän jälkeen. Se oli ollut yllättävän virkistävää, ja kun he avasivat oman kahvilan Helsingborgissa, löysi Kaffe & Tonic -juoma itsensä kahvilan listoilta.

 

Espresso tonic hurmaa raikkaudellaan

Lehmus Roastery havaitsi espresso tonicin suosion vuoden 2022 Flow-festivaaleilla, jossa kauppasimme sitä samaan tahtiin perinteisen jäälatten kanssa. Loppukesän ajan juoma alkoi kerätä suosiota myös kahvilamme menussa ja siitä alkaen suosio on tuplaantunut joka vuosi.

Trendikäs espresso tonic on hyvä kilpailija perinteiselle jäälattelle. Hieman jäälattea raikkaamman ja happamamman makunsa lisäksi juoma on visuaalisesti kaunis ja kuvauksellinen.

Tonic-veden kaveriksi sopii erinomaisesti vaaleapaahtoinen ja raikas kahvimme Myllysaari, jonka aromeissa on havaittavissa kivellisiä hedelmiä sekä mustaa teetä. Toinen hyvä vaihtoehto on tumma Sammonlahti, joka on meidän tummapaahtoinen espresso. Espressojuomia kotona valmistavalle tämä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kesäjuoma. Espresso tonic on helppo ja nopea valmistaa, eikä siihen käytännössä tarvitse kuin kahta ainesosaa.   

Muista kaataa espresso vasta jäiden ja tonicveden jälkeen niiden päälle, sillä muuten ainesosat reagoivat keskenään ja vaahtoavat runsaasti.

Jos sinulla ei ole espressokonetta, voit tehdä tavallisesta suodatinkahvista espressoa jäljittelevän juoman joko tuplaamalla kahvijauheen määrän normaaliin nähden tai jos sinulla on mylly, jauha kahvi mahdollisimman hienoksi ja uuta sitä normaali määrä.

Myös Aeropressillä voi valmistaa sopivan shotin kahvia, suosittelemme tällöinkin tavallista hienompaa jauhatuskarkeutta.

Espresso Tonic valmiina juomana

 

Espresso tonicin ohje:

- Tuplashotti espressoa

- Laadukasta tonic-vettä, jos haluat hifistellä. Myös tavallinen kaupasta saatava Schweppes käy tarvittaessa

- Jääpaloja

- Koristeeksi appelsiinisiivu

 Valmistus:
1. Täytä lasi jäillä ja kaada niiden päälle tonic-vettä niin, että lasiin jää tilaa espressolle. Näin tonic-vesi jäähtyy ja suurimmat hiilihapot laskeutuvat.

2. Valuta espresso, ja kaada se varovasti jäiden ja tonic-veden päälle

3. Sekoita kevyesti ja varoen, ettei juoma kuohu yli. Koristele appelsiinisiivulla. Ota kuva somea varten. 

4. Nauti!