Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Alkuperätarina: Muukko on pehmeän pyöreä kahvi Intiasta

Alkuperätarina: Muukko on pehmeän pyöreä kahvi Intiasta

Lehmus Roasteryn Muukko on eräs meidän suosituimmista kahveista, eikä ihme. Muukko on erittäin pehmeä, pyöreä ja suutuntumaltaan täyteläinen kahvi. Siinä ei ole käytännössä ollenkaan hapokkuutta, vaan pelkkää pehmeyttä ja täyteläisyyttä. 

Suosittelemme Muukkoa usein ensimmäiseksi erikoiskahviksi, sillä sen tuntuma ja erityisyys ovat miellyttävä reitti tavallista parempien kahvien maailmaan.

 

Kahvipapuja intialaisesta monsuunituulesta

Muukossa käytetty intialainen kahvipapu on tavallista kookkaampaa ja vihreän sijaan kullankeltaista. 

Muukon taustalta löytyy kiinnostava papu ja pavun tarina. Muukossa käytetään Monsoon Malabar -nimellä tunnettua papua, jonka tarkempi nimi siitä kiinnostuneille on itse asiassa S-795 / Kent Arabica.

Pavut saapuvat Lappeenrantaan Intian etelärannikolta, jossa ne on kuivatettu monsuunituulten ja -sateiden avulla!

Tarina on ihan tosi: kahvipavut lepäävät hyvin ilmastoiduissa kuivatusrakennuksissa monsuunikauden ajan, eli jopa 16 viikkoa - tavallisesti kahvien kuivatusprosessi kestää pari viikkoa.

Monsuunituulet, -sateet ja kosteus vaikuttavat kahvin hapokkuuteen, väriin ja kokoon. Monsoon Malabarin ph-arvo on neutraali, pavun väri muuttuu prosessin aikana vihreästä kullankeltaiseksi ja se turpoaa tavallista kahvipapua suuremmaksi.

Miksi näin monimutkaiseen prosessiin on päädytty, liittyy kahvinkuljetuksen alkuaikoihin.

Kun Intiasta ryhdyttiin laivaamaan kahvia Eurooppaan, kesti matka Intiasta Hyväntoivonniemen ohi Eurooppaan puoli vuotta. Laivan ruumassa kahvi altistui meri-ilmalle ja kosteudelle hyvin pitkän aikaa. Kun kuljetustavat kehittyivät, hävisi kahveista pehmeä aromi. Sitä muistuttamaan kehitettiin prosessointimetodi, jonka avulla kahvipapuihin saatiin aiempaa kuljetusmatkaa muistuttava aromi. 

Erikoistarina, mutta keitäpä me olemme sitä epäilemään!

 

Muukon taustalla pitkä suora moottoritie

Alkuperäinen tuotekuva kesältä 2017 Muukon suoralta.

Muukko-kahvin nimi tulee Muukon suoralta, jolla viitataan Lappeenrannan ja naapurikaupunki Imatran välillä sijaitsevaan noin kolme kilometriä pitkään Kuutostien osuuteen.

Suoralla huristellessaan tuntuu kuin olisi Amerikassa. Tielle sattuu isoja hiekkakasoja, suoranaisia dyynejä, preeriamaisia kenttiä, pikkumäntymetsikköä, tuulimyllyjä, teollisuushalleja ja vaikka sun mitä.

Katso alta tiekameraa Muukon suoralta:

 Lappeenranta: Tie 6 Muukon suora − Imatralle

Näistä mielikuvista inspiroitui Lehmus Roasteryn taiteellinen johtaja Samu Koskinen, joka piirsi retkeilevän parivaljakon istuskelemaan murisevan amerikanraudan edustalle. Hän on piirtänyt etiketin originaalin kuvan käsin, kuten kaikki muutkin paahtimomme etiketit. Tällä hetkellä Koskinen kokee, että Muukko ansaitsisi pientä korjailua, mutta ei itse kuvaan, vaan kahvin asteikkoon.
Muukko on saanut ehdottomasti aivan liian pienen lesousasteen tuotteen suunnittelun yhteydessä. Muukkoa juodessa tuntuu aina kuin ajaisi täysillä moottoritiellä tukka auki ja nauttisi idästä kajahtavan auringonnousun lämmöstä. Maanläheiseen pehmeyteen on aina mukava palata ja lesoilla radiossa soivan Springsteenin tahdissa.."

"Muukon takaetiketissä kerrotaan: Paahdon runko on muodokas kuin muriseva amerikanrauta. Maku on kokonaisvaltaisen miellyttävä, tunne vapaa kuin kiihdyttävä avoauto.

Muukko sopii niin arkeen kuin juhlaan. Voimakasta aromia voi nuuhkia oman ranchin terassilla, mutta kukaan ei estä itsenäistä kansalaista nauttimasta pehmeästä mausta hehkuvan iltanuotion loimussa."

 

Paahtomestari Visa Tuovinen kertoo, että Muukolle on syntynyt vankkumaton ystäväkunta.
”Muukko sopii luonteensa vuoksi tummankin kahvin ystävälle ja sitä voi juoda maidon kanssa tai sellaisenaan. Monet ovat ihastuneet Muukkoon. Luulen sen johtuvan siitä, että Muukko tarjoaa niin erilaisen makuelämyksen tavalliseen Suomessa juotuun kahviin verrattuna."

Monsoon Malabar ei ole niin sanotussa hifistelykahviskenessä kovin arvostettu kahvilaatu, koska sen maku tulee suhteellisen nopeasti tutuksi, eikä se tarjoa kovin laajaa makukirjoa, vaan on makuna rehellinen ja suora. Lehmus Roasteryn valikoimissa punainen paketti säilyy vastakin.
"Moni asiakkaistamme pitää erityisesti Muukosta, joten tarjoamme sitä tietysti tulevaisuudessakin."

Tosiasiat:
Muukko - American Roast
Alkuperämaa: Intia
Papu: S-795 / Kent Arabica
Paahtoaste: 3/5
Täyteläisyys: 4/5
Lesous: 4/5 

Tilaa Muukkoa verkkokaupastamme osoitteesta lehmusroastery.com.


PS. Jos jollakulla on punainen vanha urheiluauto, jolla haluaisi kahvipalkkiota vastaan kuljettaa paahtimolaisia kuvaustarkoituksia Muukon suoralla, voit ottaa yhteyttä arttu at lehmusroastery.com. Kiitos!