Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Lehmus Roastery & vastuullisuus

 


Lehmus Roasteryn henkilökunta kävi istuttamassa keisarinlehmuksia Lappeenrannan Rakuunamäelle syksyllä 2021.

Istutimme kuusi uutta lehmusta lokakuussa 2022 Rakuunamäelle.

Olemme sitoutuneet vuosittain hankkimaan ja istuttamaan puita alueille, joille muuten kaupungin määrärahat eivät riittäisi. Tällä tavoin voimme lisätä hiiltä sitovaa puustoa kaupunkiin.

 

Me Lehmus Roasterylla paahdamme erikoiskahvia kaikelle kansalle ja jokaiselle kahvinjuojalle. Kahvimme on valmistettu vastuullisesti, ja viljelijä saa tuotteestaan kunnon korvauksen. Siksi voimme taata aina ensiluokkaisen makunautinnon. Nautitpa kahvistasi sitten tummana tai vaaleana, tiedät löytäväsi tästä paketista tavallista lesompaa kahvia.

Yllä oleva teksti lukee jokaisessa kahvipakkauksessamme ja siihen tiivistyvät myös Lehmus Roasteryn arvot, missio, visio ja strategia.

1. Kahvi

Lehmus Roastery maksaa kahvista laatukorvausta

Kaikki alkaa raaka-aineesta eli kahvista. Ostamme vain laadultaan erikoiskahviksi luokiteltavaa kahvia, josta maksamme yhdessä kahvinvälittäjämme kanssa erillistä laatukorvausta. Ostamamme raakakahvi ylittää tapauskohtaisesti tuplasti tai moninkertaisesti kahvin maailmanmarkkinahinnan ja esimerkiksi Reilun kaupan sertifioinnin edellyttämän hinnan.

Maksamalla laatukorvausta rohkaisemme osaltamme viljelijöitä panostamaan laadukkaan ja arvokkaan kahvin viljelyyn. Keskittymällä erikoiskahviin jaamme samat arvot viljelijän, paikallisen yhteistyökumppanin ja kahvinvälittäjän kanssa: haluamme ostaa hyvältä maistuvaa ja laadukasta kahvia, josta viljelijä saa ansaitsemansa korvauksen.

Asiallisella korvauksella viljelijä voi toimia kannattavasti ja keskittyä laadun parantamiseen sen sijaan, että viljelymaasta pyritään ottamaan kaikki irti tehoviljelyn tapaan.

Lopputuloksena saamme nauttia paremman makuisesta ja vastuullisesta kahvista.

 

 

Miten voimme varmistua että kaikki olosuhteet ovat kunnossa?

Jaamme vastuun työskentelyolosuhteiden ja muun toiminnan eettisyyden tarkkailusta kahvinvälittäjiemme kanssa. Emme ole itse käyneet jokaisella kahvifarmilla, jolta kahvimme saapuvat. Toimimme pääasiassa yhteistyössä Cafe Importsin ja Falcon Coffeesin kanssa sekä heidän paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Esimerkiksi Brasiliassa paikallinen yhteistyökumppanimme on Carmo Coffees, joka on Pedralvan maakunnassa toimiva kahvinviejä. He taas työskentelevät alueen 2000 viljelijän kanssa, ostavat kahvia ja kouluttavat ja auttavat viljelijöitä kehittämään viljelyä ja käsittelymetodeja, jotta kahvista saadaan arvokkaampaa ja laadukkaampaa.

Ostamme kahvia pienviljelijöiltä sekä pienviljelijäyhteisöiltä. Ostamalla pienviljelijäyhteisöiltä voimme tukea kehittyviä markkinoita esimerkiksi Perussa: yksi viljelijä ei pysty tuottamaan välttämättä kymmeniä säkkejä tietyn makuprofiilin kahvia, mutta saman alueen viljeljöiden saman makuprofiilin kahvit yhdistämällä pystyy yhteisö tarjoamaan isompia määriä kerrallaan, jolloin jokainen viljelijä hyötyy.

Toisaalta haluamme jatkossa keskittää ostojamme aina kun mahdollista yhteistyöfarmille. Tästä esimerkkinä toimii yhteistyömme brasilialaisen Sitio Santa Catarinan kanssa. Heiltä olemme ostaneet kahden vuoden ajan heidän erikoiseriään ja Serra Negra- ja Yellow Bourbon -lajikkeita.

Tavoitteenamme on jatkossa ostaa heidän koko satonsa, kunhan kahvi ylittää tietyt laatukriteerit. Jatkuvuuden takaaminen viljelijöille on osa vastuullisuuttamme: emme osta ainoastaan pieniä eriä huippukahveja, vaan pyrimme ostamaan mahdollisimman suuren osan tuotannosta, vaikka maku vaihtelisi satokaudesta toiseen.Miksi kaikki kahvi ei ole jäljitettävissä yhdelle farmille?

Monissa maissa, kuten Keniassa, kahvia voi käytännössä ostaa vain pesuasemakohtaisesti. Se tarkoittaa, että paikalliset viljelijät myyvät satonsa paikalliselle kahvin käsittelyasemalle, joka sitten myy kahvin eteenpäin. Keniassa tyypillinen kahvifarmi on vain ⅛-hehtaarin kokoinen, joten tilan tuotanto saattaa olla pari säkkiä vuodessa. Tällöin pesuasemakohtainen tunnistettavuus on tarkin taso, jolle voi päästä.


Miksi jälleen yksi pienpaahtimo lisää?

Mielestämme jokainen kahvin ystävä ansaitsee vähän lesompaa kahvia. Kahvi on luksustuote, jota on perinteisesti myyty Suomessa liian halvalla. Pienpaahtimona haluamme kääntää katseen pelkästä halvimmasta hinnasta kahvin makuun ja merkitykseen arvoketjussa viljelijältä paahtimon kautta kahvinjuojan kuppiin.

 

2. Ympäristö ja päästöt

Ympäristövaikutukset – ja miten pyrimme pienentämään ja kompensoimaan niitä

Lehmus Roastery pyrkii ensisijaisesti vähentämään tuotannossa syntyviä päästöjä ja vaikeasti vähennettävät päästöt kompensoimme. Vaikka kompensaatiomallit ovat vielä yhteismitattomia, teemme osamme että asiat kehittyvät parempaan suuntaan.

Olemme siirtyneet käyttämään mahdollisimman yksinkertaisia pakkausratkaisuja. Valtaosa kahvipaketeistamme on kartongin ja muovin yhdistelmiä, osassa paketeista on pelkästään muovia. Nämä paketit voi kierrättää muovinkeräykseen. Tarjoamme kahvila- ja ravintola-asiakkaillemme myös mahdollisuuden ostaa kahvia 10 kilon tynnyreissä.

Olemme siirtyneet syksyllä 2021 teepakkauksissamme kevyempiin valmiiksi painettuihin laatikoihin. Muutoksen ansiosta vähennämme teepakkauksissa tarvittavan kartongin määrää 58 prosenttia.

Kahvipakkauksemme saapuvat Euroopasta, tarkemmin sanottuna Ukrainasta. Osan erikoispakkauksista tilaamme Iso-Britannista, vaikkakin pussit valmistetaan Kiinassa. Erikoispakkausten määrä kokonaistuotannossamme on noin prosentin luokkaa.

Käyttämämme Huhtamäen valmistamat kertakäyttökupit ovat kartonkikierrätettäviä.

Pyrimme tilaamaan kahvia mahdollisimman suuria määriä kerrallaan, olkoonkin että kuljetuspäästöt ovat tuotantoketjussa suhteellisen pienet. Yritämme ajoittaa tilaukset niin, että voimme tilata kahvia 40, 100 tai 150 säkkiä kerrallaan. Tavoitteemme on kasvattaa tuotantoamme niin, että voimme tilata kontillisen eli 320 säkkiä kerrallaan.

Verkkokauppamme toimitukset ja valtaosa tukkukaupasta kulkee Postin kautta. Posti kompensoi kuljetuksissa käyttämiensä fossiilisten polttoaineiden ilmastopäästöt ostamalla hiilikredittejä Gold Standardin ja VSC:n kautta.

 

Fossiilinen kaasu on suurin ongelmamme

Kahvipaahtimomme paahtimet, hollantilainen Giesen W30A ja W15A, käyttävät kahvin paahtamiseen fossiilista nestekaasua. Meidän yli 100-vuotiaassa tiilimakasiinirakennuksessa toimiviin tuotantotiloihin ei ole mahdollista vetää järkeville kustannuksilla biokaasulinjaa. Tutkimme mahdollisuutta siirtyä tulevaisuudessa erätoimitettavaan biokaasuun.

Kaasunkäyttöä olemme tehostaneet ja kehittäneet vuosien saatossa muun muassa uuden ja tehokkaamman paahtimen avulla. Kehitystyön ja yleisesti paahtomäärien kasvun ansiosta on kaasunkäyttömme vähentynyt yhtä paahdettavaa kahvikiloa kohden peräti 75 prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2021.

Meitä varjostaa Lappeenrannan linnoituksen vallien lisäksi vanhat koivut ja vaahterat, joiden kaataminen ei ole järkevää. Niinpä rakennuksen katolle emme ole asennuttaneet aurinkoenergiapaneeleita, sillä valtaosa katosta on varjossa. Sähkömme tulee Lappeenrannan kaupungin kautta ja se on sertifioitua ekosähköä.

 

Hiilijalanjälki- ja elinkaarianalyysi sekä päästöjen kompensointi

Olemme teettäneet paahtimomme toimintaan liittyvän hiilijalanjälkiselvityksen Suomen johtavalla asiantuntijayrityksellä LCA Consultingilla. Tällä hetkellä käytämme raportin lukuja sisäisesti ymmärtääksemme toimintamme aiheuttamia päästöjä, jotta voimme valita aidosti vaikuttavat päästövähennystoimet.

Kompensoidaksemme tuottamiamme päästöjä olemme tehneet seuraavia ilmastotekoja:
1. Istutamme yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa lehmuksia kaupungin alueelle. Sopimus on monivuotinen.

Vuonna 2021 istutimme kahdeksan keisarilehmusta Rakuunamäelle. Puu kasvaa täysimittaiseksi noin 60 vuodessa ja tavoiteikä on 170 vuotta, joten hyödyt jakautuvat pitkälle aikavälille. Täysikasvuisena yhden puun voi arvioida sitovan noin tuhat kiloa hiilidioksidia.

Istuttamamme puut nostavat kaupungin vuosittaista puiden istutusmäärää, joten istuttamisella on aito ilmastovaikutus. Emme kuitenkaan laske näitä puita omaan kompensaatiokiintiöömme, sillä kaikki Suomessa istutetut puut lasketaan Suomen valtion päästövähennystavoitteisiin, emmekä halua tehdä kaksoislaskentaa.

2. Kompensoimme hiilijalanjälkemme kansainvälisten standardien mukaisesti. Tavoitteemme on kompensoida päästömme scope 3:een asti, mutta tällä hetkellä olemme kompensoineet scopet 1–2, jotka tarkoittavat paahtimon omien päästöjen ja energiankulutuksen kompensointia.  Pyrimme painamaan paahtimon (ja myöhemmin kahvilan) ostoenergian päästöt nollaan.

Olemme laskennallisesti hiilineutraali toimija paahtimon ja kahvilan energiankäytön aiheuttamien päästöjen osalta vuodelta 2020. Olemme kompensoineet oman toimintamme aiheuttamat päästöt hankkimalla päästömme ylittävä määrä hiilidioksidin sidontaa kotimaisen teollisuuden sivuvirroista valmistetulla maanparannusaineella.

Päästöjämme vastaava määrä hiilidioksidia sidotaan ilmakehästä maaperään kotimaisen kiertotalouteen keskittyvän Soilfoodin Maanparannuskuitujen avulla. Maanparannuskuituja jalostetaan metsäteollisuuden sivutuotteista myös Etelä-Karjalassa.

Etelä-Saimaan etusivu 21.11.2021.

3. Ryhdymme hankkimaan ennallistettavaa turvemaata (jäljempänä hiilinielu), jolle aletaan istuttaa a) pajua ja b) erilaisia kasveja joita voidaan hyödyntää elintarviketeollisuudessa. Ojitettu turvepelto voi päästää 20-30 tonnia hiilidioksidia ilmaan vuodessa. Ennallistamalla tällaista maata ja kehittämällä siitä hiiltä sitovaa suota voidaan erittäin tehokkaasti saada hiilidioksidipäästöjä kuriin.

Jos haluat myydä meille Etelä-Karjalasta tällaista maata, ota yhteyttä info@lehmusroastery.com tai peltokaupat@lehmusroastery.com

4. Tavoitteenamme on olla hiilineutraaleja lähivuosina siten, että paahtimolla ja kahvilassa käyttämämme energia on täysin uusiutuvaa. Arvoketjumme muut päästöt (Scope 3) hiilineutraloidaan vuosittain lisäämällä hiilinieluja määrä, joka elinkaarensa aikana vastaa Lehmus Roasteryn toiminnan ilmakehään aiheuttamia hiilipäästöjä.

Tavoitteemme on myös kompensoida myös koko elinkaaremme päästöt alkaen vuodesta 2016.

5. Tavoitteenamme on asettaa kansainvälisesti tunnustettu tieteellinen päästövähennystavoite Science Based Target, jolloin riippumaton asiantuntijaraati varmistaa että paitsi päästövähennystavoitteemme, myös tapamme raportoida päästöjä on tieteellisen tarkastelun kestävä ja täyttää Pariisin ilmastosopimuksen vaatimukset.

 

3. Miten kannamme yritysvastuutamme Suomessa?

Olemme mukana valtakunnallisessa Yrityskylä-toiminnassa. Alakoululaisten yrittäjäpäivässä yksi rooli on paahtomestarin tehtävä. Hän jauhaa kahvit Wilfan myllyllä tarjoiltavaksi Yrityskylän kahvi- ja lounaspaikkaan sekä kouluttaa ravintolan henkilökunnalle erikoiskahvin tunnuspiirteitä.

Yrityskylä tutustuttaa koululaiset oikean yhteiskunnan toimintaan, jossa tarvitaan yhteistyötaitoja, itsenäisyyttä ja päätöksentekoa. Siihen kannustamme kaikkia, niin koululaisia kuin aikuisia.

Työllistämme kesäisin Lappeenrannan kaupungin kanssa yhteistyössä Kesäseteli-palkkiolla alaikäisiä työntekijöitä oppimaan työelämän perusteita sekä tuotannon että kahvilamme puolella.

Tarjoamme työntekijöillemme toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia tai työntekijän oman elämäntilanteen mukaisia työsopimuksia mahdollisuuksien mukaan. Vaikka olemme pieni yritys, uskomme että vakaus tuo luottamusta ja viihtyvyyttä ja sitä kautta hyvinvointia elämään.

Kehitämme jatkuvasti työolojamme, työturvallisuutta ja työssäviihtymistä. Noudatamme työehtosopimuksia ja muitakin kasvuyritysten hyviä käytäntöjä toiminnassamme. Suomen parhaan paahtimon kahveista päivittäin.

Henkilöstöömme kuului osa-aikaisia ja täysiaikaisia työntekijöitä lokakuussa 2022:
Naiseksi identifioituvia: 14 henkilöä
Mieheksi identifioituvia: 8 henkilöä

Olemme iloinen ja ylpeä veronmaksaja. Emme harjoita ylikansallista verosuunnittelua tai muutakaan kikkailua. 

 

 

Miten tästä eteenpäin?

Meille vastuullisuus tarkoittaa tulevaisuutta. Olemme vastuussa toiminnastamme paitsi nykyisille sidosryhmille, myös laaja-alaisesti ympäröivälle yhteiskunnalle ja jopa tuleville sukupolville. Toimimme globaalissa ympäristössä monessakin suhteessa ja olemme sitoutuneet arvioimaan ja kehittämään toimintaamme jatkuvasti. Tavoitteenamme on olla Suomen merkityksellisin ja vastuullisin kahvipaahtimo.

Lehmus Roastery on perustettu vuonna 2016. Olemme oppimisvaiheessa monelta osin, mutta kasvaessamme pystymme olemaan vaikuttavampia. Vallan kasvaessa myös vastuu kasvaa, ja pyrimme tasaisin väliajoin tarkistamaan kriittisesti toimintaamme ja kehittymään entistä paremmaksi kaikilla osa-alueilla.

Muutokset vievät aikaa, mutta toimenpiteet muutoksia kohti pitää tehdä aikailematta.

Perustettu 22.10.2021
Päivitetty 15.10.2022
Arttu Muukkonen
Toimitusjohtaja, yrittäjä