Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Kettu-kahvien perheeseen uusi jäsen: kardemummalla ja kanelilla jolkotteleva Mauste-Kettu

Kettu-kahvien perheeseen uusi jäsen: kardemummalla ja kanelilla jolkotteleva Mauste-Kettu

Lehmus Roasteryn talvikauden sesonkikahvit ovat saapuneet tänään perjantaina kauppoihin ja Satamatielle.

Tänä vuonna vanhojen tuttujen suosikkien, eli keskipaahteisen Kettu-kahvin ja Tumman ketun rinnalle olemme luoneet aivan uudenlaisen tuotteen ensimmäistä kertaa Lehmus Roasteryn historiassa. Saammeko siis esitellä mausteisen Ketun!

 

Mauste-ketussa maistuvat kahvin lisäksi kauden aidot aromit

 

Mauste-Ketun pakkaus on saanut inspiraationsa Lappeenrannan linnoituksen takavalleilta. Takavallien kätköissä elävät myös kaupungissa viihtyvät cityketut.

Mauste-Ketussa olemme käyttäneet aitoa ceyloninkanelia ja kardemummaa antamaan kahville joulukauden aromia. 

Maustettu kahvi on ollut Lehmus Roasterylla työlistalla jo pitkään.
"Meille oli itsestäänselvyys, että mausteraaka-aineiden täytyy olla aitoja, emme voi emmekä halua käyttää mitään esansseja. Sama logiikka meillä on myös Oligark-sarjassamme: niihin kahveihinkin aromi tulee aidosta juomatynnyristä", kertoo Lehmus Roasteryn paahtomestari Visa Tuovinen.

Mauste-Kettu on aromeiltaan jouluinen. Kahvi on paahdettu keskipaahteiseksi, ja paahtamisen ja jauhamisen jälkeen kahvin sekaan on lisätty kardemummaa ja kanelia. 
"Olemme testailleet kahvia eri tavoilla, ja huomasimme, että maitoa tai kauramaitoa lisäämällä Mauste-kettu on jälkiruoka ihan itsessään," Tuovinen sanoo.

 

 

Lappeenrannan linnoituksen takavallit. Takavallien takaa pilkottaa Saimaa. Lappeenrannan kaupunki on saanut alkunsa juuri tuolta Pallonlahden rannalta, jossa aikaan 1500-luvulla ja niillä main järjestettiin markkinat hyvien kulkuyhteyksien ja suojaisen lahdelman äärellä.

Maustetut kahvit ovat paahtimoille hieman vaikea pähkinä, sillä kahvin omat aromit peittyvät herkästi kokonaan muiden mausteiden alle. Erikoiskahvin ideana on, että kahvi itsessään maistuu herkulliselta, joten muiden aromeiden ajatellaan olevan täysin ylimääräisiä.

Myös Lehmus Roastery kävi läpi keskustelua aiheesta. Maustekahvia on toivottu niin paljon, että paahtimolla päätettiin ottaa haaste vastaan.
"Kyse on tavallaan eri pelistä. Emme koe, että tässä pilattaisiin kahvia, vaan luodaan pikemminkin uusia elämyksiä. Lisäksi käytämme vain aitoja arvokkaita mausteita, joten raaka-aineen kunnioitus näkyy läpi linjan.

Luomme kahvilallekin erilaisia kausituotteita, joten miksei myös paahtimon puolella voisi rakentaa mausteita kahvin ympärille", Tuovinen sanoo.

Mauste-ketun kehittely alkoi valitsemalla mausteet. Kardemumma ja kaneli ovat perinteisiä joulukauden mausteita ja tuoksuja, joten niiden avulla aloitettiin kehittäminen.

Valmiiseen kahviin sekoitettiin eri määrä mausteita, ja niitä uutettiin ja maistettiin rinnakkain. Tähtäimessä oli kahvi, jossa mausteet maistuisivat riittävän voimakkaasti, mutta jossa kahvin aromi ei peittyisi kokonaan.
"Tavoite oli, että mausteet ovat selkeästi kuitenkin läsnä."

Lopulta sopiva määrä mausteita löytyi, ja kettulauma sai uuden jäsenen, Mauste-Ketun.

 

Kettu-kahvien raakapapu saapuu samalta farmilta ja viljelijältä jo kolmatta vuotta peräkkäin

Fazenda IP -tilan omistaja Luiz Paolo. Hänen isänsä, Isidro Pereira, perusti farmin vuonna 1967. 

Fazenda IP:lla kahvi kasvatetaan rivimäisessä muodossa.

Lehmus Roastery on käyttänyt Kettu-kahvissaan samalta tilalta saapuvaa kahvia nyt jo kolmatta vuotta. Kaakkois-Brasiliassa Carmo de Minasin kaupungin ulkopuolella sijaitseva Fazenda I.P. viljelee kahvia 950-1250 metrin korkeudella.

Kahvi on makumaailmaltaan tyypillinen eteläamerikkalainen kahvi. Suklaisuus ja pähkinäisyys ovat läsnä, samoin pehmeä suutuntuma. Tämänvuotisessa sadossa on paahtimolla maistettu myös hedelmäistä hapokkuutta, tarkemmin appelsiinisuutta.

Pienenä muutoksena on kahvipavun käsittely, joka on muuttunut honey-käsittelystä natural-käsittelyksi. Honey-käsittelyssä kahvimarjan kuori poistetaan, mutta hopeakalvoksi sanottu pinta jätetään pavun päälle, jolloin papu imee vielä makeutta kuivatuksen aikana.

Natural-käsittely taas on ikään kuin aurinkokuivatusta: kahvimarjan annetaan kuivua sellaisenaan auringossa, jolloin papuun imeytyy entistä enemmän sokereita marjasta. Kuori ja papua peittävä kalvo irrotetaan vasta kuivatuksen jälkeen.

 

Keskipaahteinen kettu viilettää aiempaa raikkaampana

Kolmatta kertaa myyntiin saapuva Kettu-kahvin ensimmäinen versio on saanut inspiraationsa linnoituksen Viipurinportin varrella sijaitsevista isoista kuusista, jotka näkyvät kuvassa taustalla. Kuuset kasvavat Pusupuiston vieressä. Pusupuisto löytyy myös Lehmus Roasteryn valikoimista.

Kuvassa kettu lepäilee 277 vuotta sitten käydyn pikku vihan aikaisen Lappeenrannan taistelun muistomerkin päällä. Itse muistomerkin jalusta on muurattu 200 vuotta sitten. Vuonna 1741 käydyn taistelun seurauksena Lappeenranta siirtyi ruotsalaishallinnolta venäläisen vallan alla. Kettu-kahvi on itsenäinen sielu.

 

Natural-käsitelty kahvi maistuu yleensä hieman pehmeämmältä kaikin puolin, mutta tällä kertaa tämän sadon kahvi onkin saanut hieman enemmän raikkautta ja hapokkuutta kuin aiemmin.
"Kun vuosien ajan tehdään samojen farmien kanssa yhteistyötä, pääsee seuraamaan satojen kehittymistä vuosi vuodelta. Oli kiinnostava huomata, että vaikka käsittely muuttui, tuli mausta silti raikkaampi kuin olimme odottaneet," Tuovinen sanoo.

Niinpä klassikko-Kettu on saanut hieman pirteyttä askellukseensa, mutta maku on tuttu aiemmilta vuosilta.


Tumma kettu jolkottelee jälleen cityllä

Tumma kettu tarkkailee tilannetta Lappeenrannan uusimpien korkeiden kerrostalojen edustalla, kuten etiketistä ja kuvasta voi päätellä. Taustan kahdeksankerroksisen tornitalot (Lappeenrannan mittakaavassa) kurkottelevat korkeuksiin Marian aukiota reunustaen. 

Kesyimmät cityketut viihtyvät myös näillä kivetyillä kaduilla, rohkeita kun ovat.

 

Suositun tumman ketun makuun pavun käsittelytavan muutos ei vaikuttanut yhtä paljon kuin keskipaahteisen niin sanotun original-ketun makuun.

Urbaanissa tummassa ketussa on edelleen läsnä miellyttävä makeus, tummuuden tuoma pehmeys sekä kaakaomainen ja karamellisen pähkinän aromi.
"Tämän vuoden ketut ovat oikein miellyttäviä, ovelia ja jos kettuvertausta viedään loppuun asti, myös suorastaan hyvinvoivia ja kiiltäväturkkisia yksilöitä, aivan kuten linnoituksen valleilla pyörivät aidotkin cityketut, joita paahtimon ikkunasta seurailemme," Tuovinen kertoo.

Ketut retkellä.

Näiltä linnoitusniemen takaa kulkevien rautateiden kulmilta on Lappeenrannassa otettu viime vuosina runsaasti kuvia, sillä citykettujen pesät ovat sijainneet näillä seuduilla.

Täältä ketut jolkottelivat myös Lehmus Roasteryn paahtimon luo toiselle puolelle linnoitusta, ja näistä vallien ketuista on saanut inspiraationsa myös koko Lehmus Roasteryn Kettu-kahvisarja.

Hyvin varusteltujen ruokakauppojen lisäksi Kettuja on saatavilla verkkokaupastamme, tervetuloa shoppailemaan!