Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Kolme tummapaahtoista kesäkahvia ja Rosa Liksomin novelli muodostavat Kesän parhaat -laatikon

Kolme tummapaahtoista kesäkahvia ja Rosa Liksomin novelli muodostavat Kesän parhaat -laatikon

Varma kesän merkki ovat kolme kahvia nimeltään Mökkipaahto, Lomapaahto ja Kesäpaahto, sillä ne ovat Lehmus Roasteryn Kesän parhaat -paketin herkullisia tummapaahtoisia kahveja.

Tuomme kahvit yksittäin myytävinä tuotteina ja tänä vuonna ne ovat saatavilla hyvinvarustelluista ruokakaupoista ympäri maan jo nyt vapusta alkaen aina kesähelteille asti, tai niin kauan kuin tavaraa riittää!

Kyseessä on kolme huippulaatuista pienviljelijöiden tuottamaa kahvia, jotka on paahtanut kolmesti Suomen parhaaksi paahtimoksi äänestetty lappeenrantalainen Lehmus Roastery.

 

Kesän parhaat -laatikossa myös kirjailija Rosa Liksomin kesänovelli

Kahvinovelli Rosa Liksom

Lisäksi julkaisemme vain omissa kanavissamme myytävän Kesän parhaat -laatikon, johon kuuluu kolmen kahvin lisäksi kesänovelli. Tänä vuonna novellin on kirjoittanut muun muassa Finlandia-palkinnon ja valtion kirjallisuuspalkinnon saanut kirjailija ja taiteilija Rosa Liksom. (Haastattelu jutun lopussa.)

Liksomin Kahvi-niminen kesänovelli on riemastuttava tarina kahvinhankintareissulta menneiltä vuosikymmeniltä. Kahvi-novelli julkaistaan yksinoikeudella Lehmus Roasteryn Kesän parhaat -laatikossa, eikä se ole luettavissa muualla.

Novelli ja kesäkahvit ovat jo suorastaan perinne, sillä tämä on jo toinen vuosi, kun julkaisemme tämän kesän parhaan viemisen, tuomisen, lomallelähtölahjan ja kesäisen arjen pelastuspaketin! Viime vuonna novellin tähän kesän parhaaseen laatikkoon kirjoitti kirjailija Juha Itkonen.

 

Tummat kahvit sopivat kesäisiin lounas- ja jälkiruokahetkiin

Mökkipaahto, Kesäpaahto ja Lomapaahto ovat tummapaahtoisia kahveja. Tummat kahvit ovat pehmeitä, täyteläisiä ja sopivat mainiosti kesäisten grilliruokien ja jälkiruokien kaveriksi. Aivan hennot vaaleat kahvit eivät ole parhaimmillaan kesäisten ruokien kanssa, sillä mausteiset ruoat vaativat kaverikseen voimakkaan makuisen kahvin – silloin tummat paahdot saapuvat peliin.

Tummapaahtoisiin kahveihin voi myös lisätä huoletta maitoa tai kaurajuomaa, sillä paahtuneet aromit yhdistettynä maitoon tuovat suutuntumaan vain lisää pyöreyttä ja pehmeyttä. Toki kahvia kannattaa aina ainakin maistaa mustana, mutta kesällä saa myös vain nauttia kahvinsa juuri miten haluaa.

Mökkipaahto-kahvi saapuu Brasiliasta.

Mökkipaahdossa ollaan tuttujen pöytäliinojen ääressä, rantasaunan löylyjen aromeissa, mökkivaatteista rakkaimpiin pukeutuneena. Mökkipaahdon kahvi saapuu Brasiliasta Jose Rodolfo Delpupon Dom Destinon -tilalta Espirito Santon alueelta.

Kahvi on tyypillinen tummapaahtoinen kahvi, eli sen aromeissa on suklaisuutta, paahtunutta pähkinää ja se on suutuntumaltaan täyteläinen. 

Kyseessä on Catuai Arabica -lajikkeen kahvipapuja, jotka ovat kasvaneet yli 1000 metrin korkeudella. Kahvit on käsitelty pesu- eli washed -menetelmällä, jolloin kahvin aromit ovat kirkkaita ja puhtaita. Paahtoaste on suunnilleen 3,5/5.

Lomapaahto on tummapaahtoinen kahvi Perusta.

Lomapaahdossa taas nautitaan säästä kuin säästä, koska muuta ei Suomessa voi. Aromeissa lomalukemiston raikkautta, sukujuhlista lähtemisen rentoutta ja pallogrillin paahteisuutta.

Lomapaahto maistuu myöskin tummalta ja täyteläiseltä, pehmeältä ja makealta sekä hieman suklaiselta laatukahvilta. Aromeissa myös pientä hedelmäisyyttä ja appelsiinin raikkautta.

Lomapaahdon kahvi saapuu El Basalin kylän pienviljelijöiden tuottamasta kahvista Jaenin alueelta. Caturra, Bourbon ja Typica Arabica -lajikkeiden sekoitus on myöskin pesukäsittelyn läpikäynyt erä, jonka aromeissa on 

Caturra, Bourbon & Typica joka viljellään pienellä, 15 hehtaarin kahvifarmilla hyvin korkealla, 1470–1700 metrissä. Kahvi on saanut laatupisteytysarvioinnissa 86 pistettä eli se on korkealaatuista kahvia. 

 

Kesäpaahto saapuu Kolumbiasta.

Kesäpaahto taas on ihana kuin ajatus kukkaniityllä juoksentelusta, makea kuin kesän ensimmäiset mansikat ja raikas kuin ensikulaus lasipullojaffasta.

Kesäpaahto on pehmeä ja täyteläinen kahvi, jonka maussa on tummapaahdoille tyypillistä suklaisuutta ja makeutta sekä paahteisuuden tummuutta. Kesäpaahdon kahvi saapuu Kolumbiasta Huilan alueelta Divino Ninon pienviljelijäyhteisöltä. Castillo, Caturra ja Colombia Arabica -lajikkeiden sekoitus on kasvanut hyvin korkella, 1350-1700 metrissä ja tämäkin kahvi on käsitelty pesumenetelmällä, jolloin kahvin aromit ovat kirkkaita ja selkeitä. Laatukahvia siis myös!

 

Rosa Liksomin Kahvi-novelli vie rajan yli Ruotsiin 

Rosa Liksom. Kuva: Pekka Mustonen

Lehmus Roasterylla oli kunnia saada tämän kesän Kesän parhaat -laatikon kesänovellin kirjoittajaksi Rosa Liksom. Liksom on palkittu useammin erinäisillä tunnustuksilla kuin Lehmus Roastery, joten meidän lesompaa paahtoa -sloganiin sopii tämän helsinkiläistaiteilijan kirjoittama teos loistavasti kuin norppa lepokivelleen.

Liksom on aloittanut uransa novelistina ja hänet on palkittu muun muassa J. H. Erkon palkinnolla, Kalevi Jäntin palkinnolla, kahdesti valtion kirjallisuuspalkinnolla, Finlandia-palkinnolla, Pro Finlandia -mitalilla sekä Ruotsin akatemian pohjoismaisella palkinnolla, vain joitakin mainitaksemme. Hänen Finlandia-palkittu Hytti nro 6 -teoksensa pohjalta on myös valmistunut samanniminen elokuva, joka palkittiin viime vuonna Cannes´n elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnolla.

Kahvi-novelli käsittelee omakohtaista matkaa Ruotsin puolelle hakemaan kahvia. Tornionjokilaaksossa lapsuutensa viettäneelle Liksomille tällaiset matkat olivat lapsuudessa arkea ja sellaisten muistelu jälkikäteen novellin muodossa tuntui luontevalta.

Kysytäänpä heti alkuun, että millainen on oma suhteesi kahviin, vai onko sitä?

"Juon kahvia pääsääntöisesti vain aamulla. Teen itselleni cafe au laitin isoon mukiin. Vaahdotan kauramaidon vispaamalla, kahvina käytän tummaa paahtoa. Nautin aamukahvini syvällä nautinnolla. Suosikkikahvini oli vuosia appelsiinikahvi, mutta sitä en ole löytänyt vuosiin."

Kahvia siemaillessasi teit varmaankin myös päätöksen ottaa vastaan toimeksiantomme eli kesänovellin. Mistä ajatus itse tekstiin syntyi?

"Tehtävä oli mieluinen, koska lapsuuteeni ja nuoruuteeni liittyneet kahvinhakumatkat Ruotsiin muistan aurinkoisina ja hauskoina reissuina. Niitä oli kiva muistella tätä kirjoittaessani."

Olet kirjoittanut pitkiä romaaneita ja lyhyempiä novelleja. Millaisia nämä työt ovat toisiinsa verrattuna?
"Prosessi on aikalailla samanlainen, paitsi työmäärää ei voi verrata. Romaaneihin teen vuosia taustatyötä, novelliin yleensä muutaman päivän. Novellin editoiminen on tietysti helpompaa kuin romaanin. Kirjoitin tätä novellia noin kolmen viikon ajan niin, että aloitin työpäiväni aina työskentelemällä tämä parissa."

 

Kuluiko kahvia tätä novellia kirjoittaessasi?

"Juon kylmää vettä kun kirjoitan. Sitä kyllä kuluu, koska käyn kuumana kirjoittaessani."

Kesä tulee, vaikkakin keikkuen. Onko sinulla erityisiä kesäsuunnitelmia?

"Purjehdin perheeni kanssa kesäisin viisi viikkoa – yleensä Ruotsissa tai Virossa. Eli nytkin suunnittelemme jo veneen laittamista purjehduskuntoon."

 

Tilaa nyt Kesän parhaat laatikko Rosa Liksomin novellilla

Yksittäiset kahvit verkkokaupassa:
Mökkipaahto
Lomapaahto
Kesäpaahto