Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Kylmäuutto on pehmeää, pyöreää ja viilentävää juomaa - ja sitä on helppo valmistaa myös kotona

Kylmäuutto on pehmeää, pyöreää ja viilentävää juomaa - ja sitä on helppo valmistaa myös kotona

Kirjoitimme aiemmin jäälatten valmistuksesta, ja samassa postauksessa puhuimme toisesta kylmän kahvin muodosta, eli kylmäuutosta. Palataan nyt kylmäuuton kiinnostavaan maailmaan.

Kylmäuutto- eli cold brew -kahvi on siis kylmässä vedessä pitkään uutettua kahvia. Tavallisesti kahvia uutetaan kuumaan veteen minuuteissa, kylmäuutossa kahvi taas viihtyy kylmässä vedessä tuntikaupalla.

Lopputuloksena on viileä kahvi, jonka maut ovat pyöreämpiä ja suutuntuma täyteläisempää kuin kuumassa kahvissa. Kylmäuutetussa kahvissa nousevat myös erilaiset aromit esiin kuumaan kahviin verrattuna. 

Kylmäuuttoresepti on itsessään hyvin yksinkertainen, mutta syyt valmistaa kylmäuuttoa ovat huomattavan kiinnostavia, joten intouduimme tutkimaan asiaa hieman pidempään. Laitetaan resepti kuitenkin heti tähän alkuun, niin jatketaan sitten syvemmälle.

1. Mittaa kannuun litra vettä ja 50 grammaa mahdollisimman karkeaksi jauhettua kahvia. Sekoita.
2. Aseta kannu jääkaappiin 18 tunniksi.
3. Ota kannu jääkaapista, kaada uutos jonkin suodatinkankaan tai suodatinpussin läpi.
4. Juo kylmäuuttokahvia sellaisenaan tai jääpaloilla viilennettynä ja laimennettuna.

 

No niin, sitten asiaan.

 

Kylmäuuttokahvi vs. kylmä kahvi

Kylmäuutettua kahvia ei kannata sekoittaa kylmään kahviin. Kun kuuma kahvi viilenee, alkaa se usein maistua pahalta, koska kahvi pääsee hapettumaan.

Toisaalta Lehmus Roasteryllakin on paahdettu ja maistettu kahveja, jotka viiletessään alkavat maistua herkulliselta marjamehulta. Tästä voidaan päätellä makumuutosten olevan ainakin osittain kahvi- ja paahtokohtaisia.

Miksi kahvia valmistetaan kuumana? Kahvin uuttaminen on kemiaa. Jauhetuista kahvipavuista uuttuu veteen aromeja, rasvoja ja happoja, joista kahvin maku koostuu. Parhaiten nämä yhdisteet irtoavat kahvista 92-96-asteisessa vedessä. Liian viileä vesi taas ei uuta yhdisteitä riittävän nopeasti, joten kahvi maistuu laihalta.

Kahvin tuoksu on periaatteessa merkki siitä, että maut karkaavat juotavasta kahvista. Kuuma vesi tekee osasta kahvin aromeja haihtuvia - niinpä nenään tuoksuva kahvi on oikeastaan jo menossa huonoksi, jos oikein tarkkoja ollaan. Toisaalta tuoksut ovat osa makukokemusta, joten karkaavien aromien perään ei kannata liikaa harmitella. 

Kylmäuuttokahvia voi tarjoilla jäillä, jolloin sulavat jääpalat muuttavat myös juoman edetessä kylmäuutetun kahvin makua kiinnostavalla tavalla.

Kylmäuutetusta kahvista aromit eivät pääse haihtumaan samalla nopeudella kuin kuumasta kahvista - kahvin tuoksu tarkoittaa käytännössä juotavan kahvin aromien vähenemistä, jos oikein tiukasti asiaa ajatellaan.

Kuumalle kahville käy periaatteessa kuin teräkselle: se ruostuu. Kuuma vesi haihduttaa ja hapettaa kahvin kemiallisia yhdisteitä. Siksi kahvi voi maistua kitkerältä ja happamalta. Kylmäuutossa sama reaktio tapahtuu huomattavasti hitaammin, joten kylmäuuttokahvi maistuu harvoin jos koskaan kitkerältä. 

 

Miten kylmäuuttokahvia valmistetaan?

Kylmäuuttokahvissa käytetään mahdollisimman karkeaa jauhatusta, niin karkeaa kuin myllystä irtoaa.

Kylmäuutettu kahvi valmistetaan kylmään veteen. Kahvijauhe on karkeaa, pannujauhatusta tai vieläkin karkeampaa.

Kahvijauhe pidetään kylmässä vedessä jopa 18 tuntia, jolloin kahvin aromit ja yhdisteet pääsevät uuttumaan hitaasti mutta varmasti veteen.

Kotona tämä onnistuu esimerkiksi lasikannun ja jääkaapin avulla. Kun uutos on valmis, kaada neste suodatinkankaan tai suodatinpussin läpi. Jos käytät suodatinpussia, kaada neste osissa, jottei pussi tukkeudu täysin.

Kylmäuutettu kahvi maistuu hyvältä sellaisenaan, mutta sitä voi myös laimentaa jääpaloilla tai vedellä, maustaa esimerkiksi sitruunalla, makusiirapeilla tai alkoholilla, jolloin kylmäuutosta tulee drinkki.

 

Millainen kahvi on parasta kylmäuuttoon?

Kylmäuuttoon sopii hyvin tummapaahtoisempi kahvi. Toisaalta Lehmus Roasteryn paras kylmäuutto on tähän mennessä syntynyt keskipaahtoisesta Muukosta. Muukkoon käytetään brasilialaista pienviljelijäyhteisön tuottamaa usean arabica-lajikkeen  blendiä, jonka makuluonnehdinnat liittyvät pähkinäisiin ja suklaisiin aromeihin.

Niinpä suosittelemme kylmäuuttoon Muukkoa ja monivivahteista Pusupuistoa.

Paahtimollamme jauhetaan kahvi asiakkaan tarpeiden mukaan mihin karkeusasteeseen tahansa, joten voit pyytää myös kylmäuuttokahviin sopivaa jauhatusta meiltä!