Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Näin saat enemmän makua irti kahvista – viisi vinkkiä Lehmus Roasterylta

Näin saat enemmän makua irti kahvista – viisi vinkkiä Lehmus Roasterylta

Jokainen uusi päivä on lahja, ja sen lahjan voi kääriä paketistaan kätevästi esimerkiksi juomalla hyvää kahvia. Tässä muutama paahtimon maistelupiireissä hyväksi havaittu vinkki, joilla makuelämys on normaalia täydempi.


1. Valmistele makuaistisi kahvia varten

Älä juo kahvia heti hampaidenpesun, valkosipulin, chilin, purukumin pureskelun tai muun vahvan maun jälkeen. Voimakkaiden mausteiden tai makujen täyttämä suu ei tunnista eroa kahvin ja veden välillä (vitsi), joten kunnon kahvinmaisteluun valmistautuessasi huuhtele suu huoneenlämpöisellä vedellä, purskuttele sitä reippaasti, elä edellinen vuorokausi säntillisesti ja maistele ennen kahvittelua vain veteen keitettyä kaurapuuroa, jos sitäkään. Näin suusi on valmis nautintoon.

 

2. Hengitä syvään, hengitä rauhallisesti, koe rauha

Elä stressaa. Kiihtyneessä tilassa makuelämystä ei ehdi tunnustella ja maut voivat tuntua tavallista happamammilta tai terävämmiltä. Tee kahvista seremoniallinen hetki, hengitä syvään viisi kertaa ja maista vasta sitten.

 

3. Anna kahvin viilentyä, maku on parempi

Jotkut juovat kahvinsa todella kuumana. Kuumassa nesteessä ei maistu kuin vesihöyry ja tunnelma on parkkiintuneen kärähtänyt, jälkimaku huutaa jääpalaa ja viilennystä. Siinä ei pähkinäisyys tai hedelmäisyys juuri tunnu. Kahvin hieman viilentyessä sen aromit avautuvat täyteen mittaansa. Suu aistii parhaiten suunnilleen ruumiinlämpöiset maut.

 

4. Lepää maistelukierrosten välillä, kokeile myös maissinaksuja

Intensiivisessä maistelussa makuaisti saattaa väsyä. Tähän on apuna levon ohella myös vauvojen maissinaksut. Ne putsaavat suun makunystyrät ja taas voi hörppiä eri makuja. Kannattaa myös  ajoittaa erilaiset maistelut aamupäivään, kun aistit ovat terävinä. 

 

5. Nauti vain laadukkaasta kahvista, tietty

Parhaat makuelämykset saat suhteellisen tuoreesta (noin 2-8 viikkoa paahtopäivästä) papukahvista, joka on jauhettu juuri ennen kahvin valmistamista. Pienpaahtimoiden käyttämät laadukkaat ja aromintäyteiset kahvipavut sisältävät runsaasti makuja ja aromeita, sillä kahvimarjat on poimittu käsin ja ne on paahdettu hitaasti ja rauhassa parhaasen makuunsa.

Yksi parhaista vaihtoehdoista on tilata meiltä kahvia, tutustu siis Lehmus Roasteryn verkkokaupan valikoimiin täältä.

 

(Artikkelin kuvituksena on käytetty Lehmus Roasteryn erityisiä kahvin maisteluun tarkoitettuja välineitä. Kotona voi käyttää ihan tavallista kahvikuppia.)