Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Pressopannu-ohje: näin valmistetaan kahvia helpolla ja yksinkertaisella tavalla!

Pressopannu-ohje: näin valmistetaan kahvia helpolla ja yksinkertaisella tavalla!

Pressopannua voisi kutsua ehkäpä yhdeksi monipuolisimmista kahvinvalmistusvälineistä. Se kun soveltuu sekä teen valmistukseen että kuuman maidon vaahdottamiseen. Näin ollen kotibarista ei välttämättä tarvitse espressokonetta höyrypilleineen, jotta cappuccinon teko onnistuu.

Pressopannun osat ovat lasinen kannu, kansi ja mäntä. Männässä on joko metallinen, nyloninen tai muovinen suodatinverkko. Pressopannuun (ainakin Bodumin valmistamiin) on myös saatavilla varaosia. Pannuja löytyy montaa kokoa ja tämä sama valmistusohje pätee kaiken kokoisiin pannuihin. 

Pressopannulla kahvin valmistaminen on yksinkertaista. Tärkeä esivalmisteluvaihe siihen kuitenkin liittyy: samalla kun kahvin valmistamiseen tarvittava vesi on kiehumassa, on pressopannukin hyvä esilämmittää. Tämän voi tehdä ihan kuuman kraanaveden avulla. 

Kahvin valmistaminen pressopannulla on helppoa.

Perusohje pressopannulle eli French Pressille

Näin valmistat neljä desiä kahvia pressopannulla:

1. Kaada 24 grammaa puolikarkeaksi jauhettua kahvia esilämmitettyyn pressopannuun
2. Kaada päälle 200 grammaa (2dl) kuumaa vettä ja sekoita kahvi veden sekaan
3. Sekoittamisen jälkeen kaada loput vedet pannuun ja sekoita taas
4. Aseta kansi paikoilleen ja jätä mäntä kahvin pinnalle, älä paina vielä alas 5. Anna kahvin uuttua 4-6 minuuttia
6. Kun aika on täysi, paina mäntä rauhallisesti alas
7. Tadaa, kahvi on valmista nautittavaksi!

Valitse pressopannulla valmistettavaksi pehmeitä, suklaisia ja matalahappoisia kahveja (esimerkiksi Muukko tai Lauritsala). Kunnon potkua kaipaavat voivat valita rohkeasti hapokkaampia tai sitruksisia afrikkalaiskahveja (kuten monesti Ylähyllyn valikoiman kahvimme). Keskipaahtoiset tai tummat kahvit toimivat vaaleita paahtoja paremmin.

Kahvin annosteluohjeena hyvä lähtökohta on 6 grammaa kahvia yhtä vesidesiä kohden. Pressopannuun käytettävän kahvin karkeus tulisi olla suodatinkarkean ja pannukarkean väliltä. Toisinaan puhutaan ”pressokarkeasta”, mutta toiset käyttävät termiä puolikarkea. Myös suodatinkarkealla kahvilla voi kokeilla aluksi. Tässä(kin) omaa makua vastaava tulos löytyy vain kokeilemalla.


Pressopannussa jauhettu kahvi on kuuman veden seassa eikä sitä kaadeta tai suodateta suodatinpaperin läpi. Tätä kutsutaan täysimmersioksi. Tästä johtuen pressopannulla valmistettu kahvi on sakkaisempaa, ehkä hiukan paksumman tuntuista suussa ja ”rasvaisempaa” kuin esimerkiksi tavallinen suodatinkeittimellä valmistettu kahvi, jossa valtaosa kahvisakasta ja rasvasta pysähtyy suodatinpaperiin. 

Ihanteellinen veden lämpötila olisi 90–96 astetta. Kaada tarvittavasta vesimäärästä ensin puolet kannuun kahvin päälle ja sekoita kahvia ja vettä keskenään. Sekoituksen jälkeen lisää loput vedet. Sekoita vielä kertaalleen, että kaikki kahvi on varmasti kastunut ja kosketuksissa veden kanssa. Tämän jälkeen aseta pressopannun kansi päälle, mutta älä laske mäntää alemmas kuin kahvin pinnalle asti, jotta kahvi saa uuttua rauhassa.

Hieman kahvista ja omasta mausta riippuen pressopannulla uuttamiseen sopiva aika on 4-6 minuuttia. Pidä koko tämän ajan mäntä yläasennossa.
Kun haluttu aika on täynnä, voit sekoittaa kahvia vielä kerran. Kansi siis pois ja muutama pyöräytys vaikka lusikalla. Tämän jälkeen kansi takaisin ja paina mäntä alas. Painallus kuten Aeropressinkin kanssa: hitaasti ja ei liikaa voimaa. Liian nopeasti painettuna kahvi purskahtaa kannusta ulos. 

Painettaessa mäntä painaa suodatinverkolla kahvinpurut pohjalle, jotta ne eivät joudu juojan kuppiin. Sakkaa voi hieman tulla kupin pohjalle. Kun mäntä on painettu täysin alas, voi kahvin kaataa kuppiin nautittavaksi. Muistathan pannun tyhjettyä putsata sen huolellisesti. Pidä laitteet puhtaana, niin saat päivästä toiseen herkullisia kahveja!

Teksti: Juuso Viljanen