Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Reportaasi Brasiliasta: Kettu-kahvien alkulähteillä

Reportaasi Brasiliasta: Kettu-kahvien alkulähteillä

Vierailimme lokakuussa kuvassa näkyvällä pienellä Santa Catarinan tilalla Etelä-Brasiliassa. Farmilla banaanit suojelevat kahvipensaita ja naapurit pitävät erikoiskahviin keskittyvää viljelijää hieman hulluna. Täällä viljellään kahvia Lehmus Roasteryn Kettu-kahveja varten.

Kuvat ja teksti: Arttu Muukkonen

Kiikumme pienen lava-auton kyydissä jyrkkää vuorenrinnettä ylös. Olemme Etelä-Brasiliassa, Pedralvan maakunnassa. Raudasta punainen tie pöllyää nelivedon alla, kun jättiläismäiset banaaninlehdet yrittävät osua lavalla istuvien hartioihin.

Leveiden lehvästöjen takaa pilkistää kahvipensaita. Lajikkeet ovat Yellow Bourbonia ja Catuaita, paikalliset oppaamme kertovat asiantuntevasti. Emme itse ihan vielä tunnista lajikkeita pelkistä lehdistä.


Pedralvan maaperä on punertavaa runsaasta raudasta johtuen.
 

Lava-auton kyydissä.

Brasiliassa on häkellyttävän vehreää ja luonto lähes metelöi. Linnut säksättävät ja sirkuttavat, tien vierustassa kahahtelee. Lokakuu on kevätkauden alkua, ja kahvipensaat kukkivat jo. Ajomatka päättyy, kun tie päättyy.

Olemme nousseet laaksosta parisataa metriä. Seisomme nyt noin 1400 metrin korkeudella merenpinnasta. Edessämme aukeavat näkymät maailman merkittävimmän kahvintuottaja-alueen, Minas Geraisin, lounaiskulmalle. Olemme Santa Catarinan pienviljelmien päällä.


Kahvin parissa koko elämä

Sebastião Alexandre Silva viljelee Santa Catarinan tilaa yhdessä veljenpoikansa José Rodrigo Silva Pimientan kanssa.

Lava-auton kuljettajan penkiltä hyppää stetsonpäinen mies. Hän on Sebastião Alexandre Silva, 44-vuotias kahvinviljelijä. Silvan tilalta saapuvat kahvit Lehmus Roasteryn Kettu-kahveihin. Kahvia 17-vuotiaasta asti Silva on kolmannen sukupolven maanviljelijä.

Aiemmin hänen suvussaan viljeltiin kahvia vain sivutuotteena, mutta nykyisin kahvi on Silvan päätuote. Alkuun Santa Catarinan tila oli täynnä banaania, mutta vuosi vuodelta Silva kasvatti kahvin osuutta vuorenrinteillä. Vuosien ajan hän on myynyt banaanit ja sijoittanut rahat kahvinviljelyyn.

Nykyisin viiden hehtaarin tila on täynnä kahvia ja banaanipuiden tehtävänä on toimia tuulensuojana ja varjokasvina kahville. Banaanin viljely myös takaa toisenkin tulonlähteen: kahvi kasvaa hitaasti, ja sen viljely sitoo rahaa.


Citio Santa Catarina ilmakuvana.

Pedralvan laakson rinteet ovat keväisen vehmaita. Etualalla näkyy banaanipuita, taaempana näkyy myös kahvipensaita.

Halpa kahvi ei kannata

Lehmus Roasteryn Samu Koskinen tutustuu natural-käsiteltyyn eli aurinkokuivattuun kahviin.

Kahvinviljely on pitkään ollut Brasiliassa heikosti tuottavaa liiketoimintaa. Kahvin maailmanmarkkinahinta on pysynyt pitkään niin matalalla, ettei sillä hinnalla kateta kuin tuotantokustannukset. Kahvinviljelijöiden keski-ikä nousee, sillä työ on raskasta ja täysin riippuvaista säästä.

Se ei ole ollut trendikkäimpien ammattien joukossa, kuten ei maanviljely välttämättä Suomessakaan. Erikoiskahvi, eli erityisellä huomiolla viljelty ja käsitelty kahvi, tarjoaa viljelijälle mahdollisuuden saada asiallisen korvauksen kahvistaan. Esimerkiksi Lehmus Roastery maksaa noin nelin-viisinkertaisen hinnan pörssihintoihin nähden ja yli kaksinkertaisen hinnan reilun kaupan sertifioimiin kahveihin verrattuna. Paremmalla korvauksella viljelijät voivat keskittyä laadun vaalimiseen.

Sebastião Alexandre Silva kääntää kahveja tilansa betonipatiolla. Aurinkokuivauksessa kahvimarjoja käännellään useita kertoja vuorokaudessa, jotta kahvi kuivuu tasaisesti.

Samainen Santa Catarinan tilan pieni käsittelyasema ilmasta. Korkealaatuisin, niin sanottu microlot-kahvi, kuivataan nostetuilla pedeillä. Kaikista heikkolaatuisin kahvi, jota ei myydä edes ulkomaille, näkyy oikeassa ylälaidassa patiota. Sinne on kerätty kaikki raa´at ja muuten vialliset marjat.
 

Huippukahvien marjat poimitaan vain kypsinä. Aiemmin poimijat saattoivat riipiä ja ravistella kaikki kahvipensaan marjat kerralla pois, jolloin mukana oli niin täysin raakoja marjoja kuin jo hieman ylikypsiäkin marjoja. Työ oli helpompaa ja sato korjattu kerralla. Samalla myös korvaus kahvista tuli kerralla.

Nykyisin erikoiskahvin suosion kasvaessa viljelijät palkkaavat poimijat pidemmäksi aikaa. Poimintaa tehdään pitkin sadonkorjuukautta. Se on kalliimpaa, mutta myös laatu on korkeampaa. Kun kahvista ollaan valmiita maksamaan enemmän, jää viljelijälle myös enemmän rahaa. Erikoiskahvi on yksi väylä kohti kestävämpää kahvin kulutusta.

 

Silvan kahvien laatu on noussut muutamassa vuodessa korkealle

Erikoiskahviluokitukseen on tähdännyt myös Sebastião Silva Santa Catarinan tilalla. Isoimman muutoksen hän teki neljä vuotta sitten, kun Silva ryhtyi tekemään yhteistyötä Pedra Brancan käsittelyase-man kanssa.

Pedra Branca on paikallisia viljelijöitä edustavan erikoiskahviin keskittyvän Carmo Coffeen investointi. Paljastui, että Silvan farmilla kasvava kahvi on erittäin laadukasta, mutta poiminnan jälkeiset työvaiheet eivät vielä olleet riittävän korkealla – tai aikaa vievällä – tasolla, jotta kahvi saisi erikoiskahvin arvonimen.


Calixto Peliciari seisoo käsittelyaseman vastaanottoaltaalla.

Vuosi sitten Silva ja Pedra Brancan käsittelyaseman uudeksi viljelijöiden yhteyshenkilöksi tullut Calixto Peliciari ryhtyivät töihin. Peliciarilla oli pitkä kokemus erikoiskahvista ja sen vaatimista käsittelymenetelmistä.

Hän oli huomannut, että Silva on kiinnostunut kehittämään tuotantoaan, mutta vielä olisi askelmia noustavana – jos Silva vain haluaa tehdä töitä. 
”Ryhdyimme kiinnittämään huomiota käsittely-tapoihin ja aloimme tehdä erilaisia kokeiluja. Alkuun Sebastiaota hieman jännitti, että mitähän tästä tulee, mutta kun kahvin hinta nousi huutokaupassa korkealle tasolle, alkoi hän uskoa tähän toimintatapaan.”

Pedra Brancan käsittelyaseman kuivatuspedeillä kahvit ovat loppuvaiheessa kuivatusprosessiaan. Papuja käännellään käsin useita kertoja päivässä, jotta kosteutta ei keräänny.

Silva nyökkäilee vieressä. Edellisenä vuonna Silvan tuottaman  erikoiserän kahvi nousi alueen merkittävimmässä huutokaupassa 30 parhaan joukkoon, tänä vuonna Silva oli jo 15 parhaan joukossa.

Kahvi on perinteinen ala, joten muilla viljelmillä Silvaa pidettiin hulluna, kun hän ryhtyi hakemaan laatua määrän sijaan.
“Naapurit ajattelivat että olen seonnut. Totta kai vanha tapa oli nopeampi ja helpompi, mutta tietysti tämä laadun kehittäminen on kiinnostavampaa, vaik-kakin paljon vaativampaa.”

Kettu-Kahvit ovat vastuullisesti viljeltyä erikoiskahvia

Kettu-kahvipaketit siellä, mistä Kettu-kahvien pavut saapuvat, eli Etelä-Brasiliassa Beneficio Pedra Brancan aseman kulmilla hengailemassa.

Lehmus Roastery ostaa Kettu-kahvinsa Pedra Brancalta ja muita kahveja suoraan Silvan tilalta. Käsittelyasemalle kerätään saman laakson viljelijöiltä saman makuprofiilin kahveja, joista tehdään alueellinen sekoitus. Kahvi on Yellow Bourbon -lajiketta, jonka maussa on suklaisuutta ja karamellia. Kahvi on raikasta ja makeaa.

Silva on asunut perheineen aina Pedralvan maakunnassa. Miltä tuntuu, kun pian hänen kahvinsa vilistävät Kettu-kahvipaketeissa ympäri Suomea?
“Koemme suurta vastuuta, kun tiedämme että juuri meidän kahvimme on siellä myynnissä. Tietysti on hienoa myös huomata, että työtämme arvostetaan, kun kahvejamme halutaan ostaa. Sinänsä Suomi ei ole kovin tuttu maa, tiedän että siellä on kylmä ja että Kimi Räikkönen on sieltä kotoisin,” Silva sanoo.

 

Lehmus Roasteryn Samu Koskinen ja kahvinviljelijä Sebastião Alexandre Silva lesoilemassa Silvan tiluksilla.

 

--

Tilaa Kettu-kahveja verkkokaupastamme tai osta niitä hyvinvarustelluista ruokakaupoista ja kahvin erikoisliikkeistä.