Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Valkoinen vai ruskea suodatinpussi? Valitse valkoinen suodatinpaperi, se on paras

Valkoinen vai ruskea suodatinpussi? Valitse valkoinen suodatinpaperi, se on paras

Paahtimokierrostemme yksi suosituin aihe on oikean suodatinpussin valinta: pitääkö ottaa valkoinen vai ruskea suodatinpussi?

Oikea vastaus on valkoinen pussi.

Syynä tähän on se, että valkoisessa suodatinpaperissa ei ole ylimääräisiä makuja. Toisin sanoen valkaistun paperin läpi suodatettuun kahviin ei tule juurikaan sivumakuja itse suodatinpussista, kun taas ruskea eli valkaisematon suodatinpussi on käytännössä kuin märkää pahvia sekä hajultaan että maultaan.

Mistä ero sitten johtuu? Tässä mennään sitten jo hieman syvemmälle paperintuotannon ja selluloosakattiloiden maailmaan, tervetuloa matkalle mukaan!

 

Valkaistussa suodatinpaperissa ei ole puun liima-aineita, ruskeassa on

Paperitehtaalla puusta valmistetaan selluloosamassaa, josta taas valmistetaan erilaisia papereita. Puu koostuu selluloosasta, hemiselluloosasta ja liima-aineista sekä muista aineksista. Liima-aineet eli ligniinit pitävät nimensä mukaisesti puuta kasassa.

Kyse on siis siitä, että vaikuttaako suodatinpaperin tuottamaan makuun puun liima-aineet vai ei. Kuten alun tekstistä voi päätellä, valkaistussa paperissa ei ole näitä puun sidosaineita vaikuttamassa makuun, kun taas valkaisemattomassa liima-aineet tuovat oman, krhm, arominsa.

Happivalkaistu suodatinpaperi valmistetaan samalla tavalla kuin muukin valkoinen paperi. Paperitehtailla selluloosakattilassa oleva aines valkaistaan hapella ja erilaisilla valkaisuaineilla (ei tosin kloorilla, kloorivalkaisu kiellettiin 2007.), minkä jälkeen selluloosamassasta puristetaan suodatinpaperia. Näin syntyy valkaistu steriili suodatinpaperi, jossa ei liima-aineita tai muitakaan puun makuja ei enää ole.

Ruskea eli valkaisematon suodatinpaperi taas valmistetaan samasta aineesta kuin pahvi ja ruskea kartonki. Kun selluloosamassaa ei valkaista, jää seoksen sekaan puun liima-aineita eli ligniinejä. Ne tuovat ikävän maun kahviin, varsinkin kun tällaisen ruskean paperin läpi suodatetaan käytännössä lähes kiehuvaa kahvia.

Knoppitietona mainittakoon, että monesti kahvipiireissä käytetty termi "happivalkaistu" suodatinpaperi on hieman epätarkka, sillä pelkkä happivalkaisu tekee paperista vaaleanruskeaa. Muut valkaisuvaiheen osiot taas kirkastavat värin valkoiseksi.

 

Miksi ruskeaa suodatinpaperia edes valmistetaan?

Miksi ruskeita suodatinpusseja on edes olemassa, kysyt. Emme ymmärrä sitä paahtimolla täysin itsekään, vastaamme. Kyse lienee historiallisista syistä ja ekologisuuden tunteesta.

Tätä aihetta tutkiessamme meidän piti etsiä vastauksia vanhemmilta ihmisiltä, sillä ilmeisesti vielä 1900-luvulla oli kaupoissa tarjolla vain valkaistuja suodatinpapereita. Ruskeat pussit tulivat tarjoamaan ekologisempaa vaihtoehtoa, ja entisaikaan valkaisuun onkin käytetty raskaasti kemikaaleja.

Nykyisin tuotantomenetelmät ovat hieman jo kevyempiä. Sinänsä ruskea suodatinpaperi on myös puhdistettu huolellisesti ja suunniteltu elintarvikekontaktiin, joten sen käytöstä ei tarvitse terveyssyistä luopua. 

Mutta jos käsin poimitusta laadukkaasta kahvista haluaa nauttia täysimääräisesti, ei kahvinesteeseen kannata uuttaa lähes kiehuvalla vedellä puun liima-aineita, vaan antaa veden ja jauhetun kahvin uuttua puhtaan neutraalin eli valkoisen suodatinpaperin läpi!

 

Verkkokaupassamme on myynnissä Moccamasterin valkoisia suodatinpapereita.