Linnoituksen lesoin on uusin jäsen Lehmus Roasteryn suosittujen tynnyaromatisoitujen kahvien joukkoon. Sarjassa raa´at kahvipavut aromatisoidaan alkoholia sisältäneessä tammitynnyrissä. Kahviin syntyy paahdettaessa hyvin kiinnostavia makuja ja aromeita.
Tällä kertaa kahvi on saanut arominsa lappeenrantalaisen Nuija Distillery -tislaamon Nuija-ginillä täytetystä tynnyristä, joka siirtyi tyhjennyksen jälkeen antamaan aromeitaan Lehmus Roasteryn paahtimolle. Alun perin kyseessä on ollut amerikkalaisella bourbon-viskillä täytetty tynnyri, joka on sen jälkeen täytetty Nuija-ginillä, ja tämän jälkeen Lehmus Roasteryn kahvilla. Aikamoinen kerroksellisuus, siis!
Paketin kuvituksen esikuvana toimii Lappeenrannan kaunein interiööri, eli vuonna 1829 rakennetun Lappeenrannan raatihuoneen salin kattomaalaukset ja lattian koristekuvioinnit. Raatihuone on tavallisesti suljettu yleisöltä, mutta tätä jaloa tarkoitusta varten saimme kaupunginjohdolta audienssin käydä kuvaamassa koristeluja. Kuvien perusteella suunnittelija Ville Kauppi on jäljentänyt ja muotoillut kahvipaketin etiketin kunnioittamaan tätä Suomen vanhinta puista raatihuonetta ja sen historiallisuutta.
Linnoituksen lesoin -nimitys viittaa tietysti Lehmus Roasteryn lesompaa kahvia -sloganiin, mutta myös siihen, että etiketin kruunaa Lappeenrannan historiallisen linnoituksen vanhimman rakennuksen eli vuonna 1772 sotaväen vartiotuvaksi valmistuneen rakennuksen sisäänkäynnin yläpuolelta löytyvä ratsuväkiprikaatin ja ratsuväen yleistunnus, eli ristissä olevat miekat.
Tällaisilla kierteillä varustettuun kahvipakettiin kelpaa vain erittäin laadukas ja hienostunut kahvi. Viikon ajan tynnyrissä on aromatisoitunut siis hyvin korkealla Mount Kenia -vuoren alarinteillä kasvanut Njowa C -pesuaseman tuottama sekoitus huippulaatuisia arabica-lajikkeita. Kahvin aromit ovat tynnyriaromatisoinnin ansiosta voimakkaan liköörimäiset. Maussa on rommisuutta, makeutta ja kypsän banaanin vivahteita. Suutuntuma on pehmeä ja täyteläinen.
Lappeenrannan raatihuone ulkoa ja alla sisältä.
Lappeenranta on (aiemmin) ollut niin vähävarainen kaupunki, että se sai poikkeusluvan rakentaa raatihuoneen eli kaupungin tärkeimmän hallintorakennuksen puusta – tavallisesti ne on pitänyt rakentaa kivestä.
Tietty säästäväisyys on jatkunut myös sisätiloissa: esimerkiksi parven tolpat näyttävät hyvin arvokkailta ja painavilta, mutta ne ovat maalattua puuta.
Myös raatihuoneen lattia ei ole jalopuista koottu rakennelma, vaan taidokkaasti maalattua pintaa.
Bongaatko yhteisiä muotoja kattomaalauksista ja Linnoituksen lesoin -etiketistä?
Tynnyrin saimme artesaanitislaamo Nuija Distillerylta. Kuluvana vuonna päivänvalon nähneen tislaamon ensimmäinen tuote on roteva mutta raikkaan pehmeä Nuija Gin. Nuijan symboliset juuret ulottuvat Lappeenrannan perustamiseen 1600-luvulle villine metsäläisineen. Saattaa nimi olla saanut inspiraatiota myös Lappeenrannan vaakunassa seikkailevan villimiehen nuijasta, muun muassa.
Nuija Distilleryn Matti Hiltunen kaataa katajanmarjoja tislauspannuun uutta uuttoerää varten.
Nykyisin ratsuväkimuseona toimiva vartiotupa tervehtii linnoituksen mäelle nousijoita heti pääporttien vieressä. Kauniin vaaleansininen rakennus on toiminut alunperin vartiotupana ja on nykyisin Lappeenrannan vanhin rakennus, ikää on jo 251 vuotta.
Linnoituksen lesoin Nuija-Njowa -kahvia on valmistettu rajattu erä. Osta omasi verkkokaupastamme tai Satamatie 6:n myymälästä.