Lehmus Roastery

Lesoilulaatikko

 

Haluatko tilata Lesoilulaatikon? Tilaa se täältä!

Tervetuloa Lesoilulaatikon syvempien tietojen äärelle. Tällä sivulla kerromme kustakin kahvista laajemmin ja annamme muun muassa tuottajaguru Anssi Kipon musiikkisuositukset kullekin kahville – kuuntelemalla kyseistä musiikkia kahvit maistuvat jopa tavallista makeammilta!

 

Kolumbia

Luis Jose Valdesin tilalta Länsi-Kolumbiasta

Kuva: Juan Munoz

Aurinkokuivaamalla 1500 metrin korkeudella käsitelty kolmen Arabica-lajikkeen sekoitus saapuu Finca La Cristalina -nimiseltä tilalta Länsi-Kolumbiasta.

Kolmannessa polvessa kahvia viljelevä Luis Valdes on tehnyt paljon kehitystyötä ja kokeillut erilaisia käsittelymetodeja tuodakseen esiin uudenlaisia aromeja 21 hehtaarin farmiltaan.

Tämä mikroerä on poimittu kypsänä, minkä jälkeen kahvin sokeriarvot on mitattu ja havaittu riittävän korkeiksi jotta kahvi voidaan käsitellä aurinkokuivaamalla. Kahvierän annetaan fermentoitua noin 12-15 tuntia hapettomassa ympäristössä, minkä jälkeen kahvimarjat asetellaan kuivatuspedeille erityisen pitkäksi, 30-35 päivän ajaksi. Näin marjat kuivuvat hitaasti maukkaaksi kahviksi.


Kahvin aromeissa:
Aistimme paistetun omenan makeutta, tummaa suklaata ja kevyesti kardemummaista jälkimakua. 

Kahvin alkuperä

Maa: Kolumbia
Alue: Chinchino, Caldas
Viljelijä: Luis Valdes
Lajike: Castillo, Caturra & Colombia Arabica
Kasvukorkeus: 1500 m
Käsittely: Natural, yön yli fermentointi tynnyreissä
Erän koko: Mikroerä

Musiikkisuositus:
Carpenters – We´ve Only Just Begun
Parhaimmillaan kuunneltaessa vinyylialbumilta The Singles 1969–1973.
"Tässä kappaleessa on samanlaista arvokkuutta ja raikkautta kuin itse kahvissakinNiissä molemmissa on jotain sykähdyttävääjoka pysäyttää ja tuntuu koko kehossa. The Singles 1969–1973 -koelmalevyn erikoisintro toimi oivana alkusoittona myös kahvinautinnolle."

 

Ruanda 

Abadatezuka-yhteisön pienviljelijöiltä

Erittäin korkeassa ilmanalassa, eli 1850–2200 metrissä kasvava erikoiserä maistuu mehuisalta, makealta ja hedelmäiseltä kahvilta. Alueen pienviljelijät kuljettavat kahvimarjat yhteiselle käsittelyasemalle, jossa kahvimarjat kuivataan auringossa.

Kahvi kasvaa luonnontilassa sademetsässä Nyungwe -luonnonpuiston alueella. Nyungen sademetsä on yksi Afrikan vanhimmista, ja sen biodiversiteetti on poikkeuksellisen laajaa.  Alueelta on tunnistettu 1068 kasvilajiketta, joihin kuuluu muun muassa 140 orkideaa. Vuoristoisen metsän alueella elää 75 eläinlajia ja 120 perhoslajia.

Vaikka kahvi on itsepölyttyvä kasvi, on paikallisen mehiläispopulaation arveltu vaikuttavan osaltaan kahvin makuun. Mehiläiset lentävät kukasta kukkaan ja niin alueen kukkien maut saattavat tuoda osansa tämän ruandalaisen erikoisuuden makeuteen.

Kahvin aromeissa:
Makean mehukas, kukkainen hapokkuus, kirsikkainen, hillomainen suutuntuma.

Kahvin tiedot


Alkuperämaa: Ruanda
Alkuperäalue: Cyaton sektori, Nyamasheken alue
Viljelijä: Abadatezuka-viljelijäyhteisön pienviljelijät
Lajike: Bourbon Arabica
Kasvukorkeus: 1850–2200 m
Käsittely: Natural
Erän koko: Mikroerä
Cupping-pisteytys: 90 pistettä

Musiikkisuositus:
Santana – Black Magic Woman/Gypsy Queen
Parhaimmillaan kuunneltaessa vinyylialbumilta Abraxas vuodelta 1970.
"Aluksi biisissä on tummuutta, joka kuitenkin lähtee loppua kohden muuttumaan toisenlaiseksi tunnelmaksi, aivan kuten tämän kahvikin saundi muuttui enemmän jäähtyessään. Kappale on kahvin tavoin erittäin tunnelmallinen ja myös hieman mystinen."

  

Honduras

Blanca Rosa Melgarin tilalta

Kun kokonaisten kahvimarjojen annetaan maseroitua hapettomassa tilassa 90 tunnin ajan ennen kuin ne kuivataan auringossa, syntyy huippulaatuista kahvia, jonka pehmeissä aromeissa löytyy limeä, passionhedelmää ja granaattiomenaa, muun muassa.

Blanca Rosa Melgar viljelee kahvia perhefarmillaan korkealla Hondurasin ja Guatemalan rajalla. Tämä pieni kuuden hehtaarin viljelmä on ollut perheellä jo 1970-luvulta asti. Farmilla luotetaan luonnollisiin menetelmiin, eikä viljelmillä käytetä kemikaaleja. Melgar ja miehensä Artur ovat viime vuosina ryhtyneet kehittämään prosessointimenetelmiään ja heidän kahviensa taso on noussut nopeasti.

Uudenlainen lähestymistapa kahvin käsittelyyn on osittain myös perheen kolmen pojan ansiota. He työskentelevät alueen kahvinviljelijäyhteisön palveluksessa ja ovat rohkaisseet vanhempiaan kokeellisempien makujen ja kahvien äärelle.

Kahvin aromeissa:
Passionhedelmää, kombutsaa, karviaismarjaa, limeä. Kahvi aukeaa parhaiten jonkin verran viilentyneenä, jolloin aromit aukeavat selkeästi.

Kahvin tiedot

Alkuperämaa: Honduras
Alkuperäalue: Copan
Viljelijä: Blanca Rosa Melgar
Kasvukorkeus: 1250 m
Käsittely: 90h maserointi, aurinkokuivaus korotetulla pedillä
Erän koko: Mikroerä

Musiikkisuositus:
CCR – Ramble Tamble
Parhaimmillaan kuunneltaessa vinyylialbumilta Cosmo´s Factory vuodelta 1970.
"Tuli sellainen olo, että pitää olla menevämpää ja sähköisempää menoa. Tähän tehtävään valikoitui CCR, jonka kappale avasi kahvin kirkkauden ja toi makean puolen selvemmin esiin. Tätä biisiä piti miettiä hieman pidempään kuin muiden kahvien kohdalla, sillä kahvin kompleksisuus toi lisää haastetta."

 

Kenia

Ndimainin käsittelyasemalta

Peräti 1600 metrin korkeudella Keski-Kenian ylängöillä kasvaneiden kenialaisten arabica-lajikkeiden sekoitus on korkealaatuinen kenialainen kahvi: makea mutta hapokas, maussa punaisia omenoita ja greipin aromeita.

Ndimainin käsittelyasema lähellä Karatinan kaupunkia palvelee kolmen kylän alueen viljelijöitä. Viljelijöille maksetaan poikkeuksellisesti kahvista ennakoita, jotta he voivat kustantaa lastensa koulutuksen ja tehdä hankintoja kahvinviljelyä varten. Käsittelyasemalla koulutetaan myös viljelijöitä vuosittain, jotta pienten viljelmien sadot olisivat vielä korkealaatuisempia ja arvokkkaampia.

Viljelijät ovat tyypillisesti todellisia pientuottajia, sillä useimmilla on vain parisataa kahvipensasta. Kahvin ohella alueella makadamiapähkinää ja 

Kahvin aromeissa:
Makea mutta hapokas, tuoretta omenaa, greippisyyttä, herukkaisuutta. Aromit avautuvat entisestään kahvin hieman viilennyttyä.


Kahvin tiedot

Alkuperämaa: Kenia
Alue: Nyerin alue
Viljelijät: Gakuyu-viljelijäyhteisön pienviljelijät
Lajikkeet: SL-28, SL-34, Ruiru 11, Batian
Kasvukorkeus: 1600m
Käsittely: Natural
Erän koko: Mikroerä

Musiikkisuositus:
Pink Floyd – Shine On You Crazy Diamond, Part 2
Parhaimmillaan kuunneltaessa vinyylialbumilta Wish You Were Here vuodelta 1975.
"Tässä kahvissa on jotain leveämpää kuin muissa Lesoilulaatikon erikoisuuksissa. Pink Floyd on niin sanotusti leveän pensselin musiikkia, joten nyt tultiin perusasioiden äärelle. Biisissä on jotain samaa tunnelmallisuutta 
ja leveyttä kuin kahvin saundissa. Sekä kahvi että biisi aukeavat loppua kohden enemmän ja enemmän.

Yksityiskohtana mainittakoon, että alun intron voi kuulla muun muassa Shakiran Whenever, Wherever -kappaleessa."

 

Oligarch Double Single 

Etiopia, Shanteweynan tila

Savuviskitynnyrissä kahden viikon ajan aromatisoitu etiopialainen kahvi, jonka luontaiset makeat maut täydentyvät viskitynnyrin hedelmäisillä ja tammisilla aromeilla. Mukana häivähdys Laphroaig-viskin savuisuutta.

Kahvi saapuu Sidaman maineikkaalla kahvintuotantoalueelta Etiopian ylängöiltä. Tämä kahvi saapuu Shenteweynan tilalta, jota pyörittävät veljekset Asefa ja Mulugeta Dukamo. Veljekset ovat oman yhteisönsä kahvivoimakaksikko: he viljelevät itse kahvia, ovat perustaneet käsittelyasemia eri puolille maakuntaa ja he toimivat myös vientiyrityksenä.

Kahvi on tällä alueella naisvaltainen ala. Veljesten tavoitteena on tehdä jatkuvasti laajemmin yhteistyötä kaikkien alueen viljelijöiden kanssa ja erityisesti rohkaista naisviljelijöitä kehittämään tuotantoaan yhdessä käsittelyasemien ja Hawassan yliopiston kanssa. Kun laatu nousee, saadaan kahvista myös parempi korvaus ja sitä kautta koko yhteisö pääsee paremman elintason piiriin.


Kahvin aromeissa:
Makea, hieman romminen, kypsiä hedelmiä, mustaa teetä.

Kahvin tiedot

Alkuperämaa: Etiopia
Alkuperäalue: Sidamo
Farmi: Shenteweyna
Viljelijät: Asefa & Mulugeta Dukamo
Papu: Mikicho, Setami, Heirloom Arabica
Käsittely: Natural eli aurinkokuivattu
Kasvukorkeus: 1900–2217 m
Aromatisointi: Savuviskitynnyri
Erän koko: Mikroerä

Musiikkisuositus:
Neil Young – Out On The Weekend
Parhaimmillaan kuunneltaessa vinyylialbumilta Harvest vuodelta 1972.
"Kappaleessa on tummia sävyjä, aivan kuten tämän kahvin aromeissakin. Toisaalta biisin huuliharppu ja laulun kirkkaus korreloivat kahvin maun ja suutuntuman kanssa. Oli kiinnostavaa havaita, että kahvin maku itse asiassa kirkasti myös musiikkia. Kiinnostava yhteys!"

 

Musiikin ja kahvin yhteys yllätti kokeneen musiikkituottajan

Kahvin makutuntumaan voi vaikuttaa useilla tavoilla. Kupin väri ja muoto, taustamusiikki, kahvinjuojan stressitaso ja monet muut tekijät vaikuttavat aistimukseen. Halusimme täydentää kahvikokemusta kuhunkin kahviin sopivalla musiikilla.

Lesoilulaatikon musiikkivalinnat suoritti lappeenrantalainen musiikkituottaja Anssi Kippo, jonka studiolla on äänitetty vuosien saatossa lukuisia kulta- ja platinalevyjä. Kippo tunnetaan muun muassa kolmen Children of Bodom -yhtyeen pitkäsoiton tuottajana ja äänittäjänä.

Nykyisin musiikin tuottamisen ohella Kippo tutkii analogisen signaalitien musiikin terveysvaikutuksia. Lisäksi hän on myös laatukahvin ystävä.

"Analogisen signaalitien musiikki tuntuu kehossa ihan eri tavalla kuin digitaalinen musiikki."

Musiikkia valitessa huomattiin, että useimpiin kahveihin sopii pehmeä ja paksulta tuntuva musiikki. Toisaalta Black Sabbathin soidessa tuntui, että kahvin luontainen makeus jopa hieman heikkeni. Musiikkikappaleet kuunneltiin analogisen signaalitien vinyylijulkaisuilta.