Kahvin jauhatuskarkeus
Kun kahvin käyttäjä kiinnostuu perinteisen suodatinkahvin lisäksi muunlaisista kahvilaaduista, törmää nopeasti puheeseen kahvin jauhatusasteesta ja -karkeudesta.
Me täällä Lehmus Roasterylla halusimme avata hieman asiaa, jotta verkkokauppamme mystiset jauhatusvalinnat eivät olisi vain mysteerinen valinta tilauksen keskellä.
Kahvijuomien uuttamisajat poikkeavat toisistaan valmistusmenetelmän mukaan. Kahvin valmistus perustuu kahvin ja veden kohtaamiseen. Nämä raaka-aineet taas kohtaavat erilaisilla tavoilla: kiehumalla, paineistamalla ja infuusiolla.
Itse kahvinsa jauhavat kahvi-intoilijat ajautuvat usein kokeilemaan hieman erilaisia jauhatuskarkeuksia ja uuttamisaikoja omien mieltymystensä perusteella. Kahvin jauhatuksen karkeus vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti kahvista uuttuu makua ja aromeja juomaan.
Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä hienompi jauhatus, sen nopeampi uuttamisaika. Hienoksi jauhetussa kahvijauheessa on isompi pinta-ala, joka on kosketuksissa veden kanssa.
Seuraavassa havainnolliset kuvat ja esittelyt eri jauhatuksista. Kahvina kuvissa on käytetty Tummaa Kettua.
Espressojauhatus (rakeen koko noin 0,2mm)
Espressokahvin uuttaminen perustuu paineeseen. Kuuma vesi työntyy 8–18 baarin paineella kahvijauheen läpi pannuun tai suoraan kuppiin. Uuttamisaika on vain muutamia kymmeniä sekunteja, ja siksi jauhatus on hyvin hieno.
Espressokahvia käytetään pohjana moneen suosittuun kahvijuomaan kuten cappuccinoon, caffé latteen tai caffé correttoon.
Mutteripannu-jauhatus (rakeen koko 0,2–0,38mm)
Myös mokkapannu eli tuttavallisemmin mutteripannu valmistaa kahvin paineella, kuten espressokahvia tehdessä. Monet kutsuvat mutteripannulla tehtyä kahvia espressoksi. Mutteripannussa paine on espressokonetta huomattavasti pienempi, joten kahviharrastajat kutsuvat tällä menetelmällä tehtyä kahvia mokaksi.
Vesi laitetaan pannun alaosaan, josta se kiehumispisteeseen lämmetessään nousee pannun yläosaan ja matkalleen kulkee kahvijauheen läpi. Uuttamisaika on verraten lyhyt. Siksi myös jauhatus on hieno. Kaupoista saatava espressojauhatus on monelle hyvä lähtökohta mokkapannukahvin tekemiseen.
Aeropress (vaihteleva karkeus)
Aeropress on uudehko kahvinvalmistusmenetelmä. Myös se perustuu paineeseen, jonka kahvin valmistaja luo painamalla muovisen männän sylinteriin, jossa vesi ja kahvi ovat.
Aeropressilla voidaan tehdä erivahvuisia kahveja vahvasta espressonkaltaisesta kahvista miedompaan suodatinkahviin. Myös jauhatuksen karkeus voi vaihdella jotakuinkin suodatinkahvin karkeudesta hienoon espressojauhatukseen.
Suodatinjauhatus ja pour over (rakeen koko noin 0,75mm)
Perinteisesti painovoimaisesti suodattamalla uutettu kahvi uuttuu paineella valmistettavia hitaammin. Suodatinjauhatus on keskikarkeaa, jotta kahvista ei uuttuisi liikaa kitkeryyttä juomaan.
Suodatinkahvi on yleisin kahvijuoma Suomessa, ja useimmin se valmistetaan kahvinkeittimellä. Suodatinkahvin makuun voi vaikuttaa pienillä jipoilla. Käytä puhdasta kannua veden kaatamiseen ja sekoita valmis juoma, jottei vahvin juoma jää pannun pohjalle.
Presso- ja pannujauhatus (rakeen koko noin 1,5mm)
Pressopannulla ja perinteisellä nokipannulla kahvia tehdessä kahvijauhe on suoraan veden seassa. Silloin uuttamisaika on pitkähkö, ja jauhatus karkeinta. Pressopannulla jauhe painetaan siivilällä pannun pohjalle ennen tarjoilua, perinteisellä pannulla odotetaan purujen painuvan pohjaan. Pannu- ja pressopannukahvit ovat aromikkaita ja muita kahvilaatuja rasvaisempia.
Eri karkeudet huomaa myös selkeästi, kun painaa peukalolla jäljen jauhekekoihin: