Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Isompi vai pienempi, paksu vai ohut? Kahvikupin syvempi anatomia

Isompi vai pienempi, paksu vai ohut? Kahvikupin syvempi anatomia

Kahvikupilla on periaatteessa yksi perusominaisuus. Juoman täytyy pysyä kupissa ja siitä täytyy voida juoda. Lisäksi jonkinlainen kahva olisi mukava juttu.

Siihenpä yksinkertaisuus oikeastaan loppuukin. Kahvikupeissa on runsaasti vaihtelua, ja niitä on myös eri tarkoituksia varten. Espressokuppi on pieni ja söpö, kun taas toisessa ääripäässä ovat varsinkin kahvin suurkuluttajien jopa neljän desin tuoppimaiset laitokset.

Lehmus Roasteryn tutkivan journalismin osasto syventyi kahvikuppien maailmaan - ja huomasi, että se on lähes yhtä laaja kuin itse kahvikin.

Materiaali

Keramiikka
Suomessa pääosa kahvista juodaan keraamisista kahvikupeista. Muumimuki eli Arabian Teema-sarjan 2,6 desilitraa vetävä muki lienee yksi suosituimmista kahvikupeista.

Lehmus Roasteryn omat Piia Kedon kuvittamat kahvimukit ovat kotimaista tuotantoa. Kolme desiä vetävät kupit on valmistettu Lapinlahdella. Kupin suuosa on muotoiltu niin, että se kapenee yläreunaa kohti. Siten juomakokemus on miellyttävä.

Keraamiset kupit ovat kestäviä, ne eivät värjäydy kovinkaan herkästi ja niissä juoma säilyy kuumana. Kupeissa on yleensä riittävän iso korva, josta saa pujotettua sormen tai sormet läpi niin, etteivät ne kosketa kuumaa kupin seinämää.

Lasi

Suomessa lasinen kahvikuppi ei ole yhtä suosittu kuin esimerkiksi Australiassa. Joitakin erikoiskahveja tarjoillaan korkeista laseista. Lasien hyvänä puolena on läpinäkyvyys - kahvin ja maidon tanssi on kiinnostavaa katseltavaa. Myös lasi säilyttää lämmön juomassa hyvin, mutta lasi saattaa tuntua käsiin turhan kuumalta.

Jotkut nauttivat kahvinsa tuplaseinäisestä viskilasista tai teelasista, jolloin kahvi ei kuumenna lasin pintaa liiaksi ja samalla näkee kauniin kaarevan muodon lasin pohjassa.

Lasi ei ole yhtä muokattava muodoltaan kuin keraaminen muki, jossa vaihtoehtoja taas on lähes mielikuvituksellinen määrä. 

Emali
Emalimukit ovat suosittuja retrolookkinsa vuoksi. Emali on läpinäkymätöntä lasia, joka on kiinnitetty metallin päälle. Emali johtaa hyvin lämpöä, minkä huomaa hyvin kuumaa juomaa emalisesta mukista nauttiessaan - kuppi on usein yhtä kuuma kuin itse juomakin.

Termosmuki

Termosmuki ja -pullo eristävät erinomaisesti lämpöä. Kahvi pysyy hyvänä pidemmän aikaa, sillä tyhjiössä kahvi ei pääse reagoimaan hapen kanssa, eivätkä aromit lähde karkuteille.

Pahvi ja muovi

Kertakäyttöisistä pahvimukeista voi pinnoitteista huolimatta irrota pahvin makua kahviin. Muovimukista saattaa irrota öljy-yhdisteitä kahvin sekaan, joten keraaminen tai emaloitu pinta on tällaisissa nyanssiasioissa parempi, sillä niistä ei irtoa kahvin sekaan mitään makuja.

Toisaalta jos jostain juomansa on juotava, sopivat pahviset ja muovisetkin astiat tähän tarkoitukseen.

 

Muoto

Kahvikupin muodolla on tiettyjä käytännön vaikutuksia. Erikoiskahveja, kuten cappuccinoa ja lattea varten käytetään kaarevapohjaisia kuppeja, jotta kahvi ja maito pääsevät sekoittumaan mahdollisimman tasaisesti.

Cappuccino- ja lattekupit ovat laakeita astioita. Mitä isompi pinta-ala, sitä helpompi kahvin pintaan on piirtää kuvioita. Osansa on myös aamupalalla: alun perin aamukahveiksi tarkoitettuihin juomiin on helpompaa kastaa kroissanttia, kun suuaukko on riittävän suuri.

Kupin suuaukon on oltava siksikin sopivan iso, että juojan nenä mahtuu haistelemaan aromeita ilman, että juomisesta tulee vaikeaa, kun nokka kolhiintuu kupin reunoihin.

Toisaalta jos pitää kahvinsa hitaasta nauttimisesta, kannattaa tähdätä pieniin suuaukkoihin. Kahvin lämpö haihtuu hitaammin pienestä suuaukosta.

Kupin kaarevuus vaikuttaa myös siihen, miten kuppia voi pidellä käsissään. Kaareva kuppi istuu ylipäänsä kämmenelle paremmin kuin täysin suoralla seinämällä varustettu kuppi. Monessa catering-tilaisuudessa näkee pystyseinäisiä kuppeja, koska niitä on helppo pinota.

Pystysuoraista seinämää pitkin kahvi valuu nopeammin suuhun kuin kaarevaa pintaa pitkin, joten hitaasti kahvistaan nauttiville voi liian jyrkkä kulma aiheuttaa pientä ärsyyntymistä.

 

Paksuus & suutuntuma

Mitä paksumpi kupin reuna on, sitä paremmin se eristää yleensä lämpöä. Toisaalta suuaukon eli kupin yläreunan paksuuskin on tarkkaa valintaa. Olemme määritelleet sopivan paksuuden täällä Lehmus Roasterylla ihan käyttäjätestinä.

On hämmentävää ja valaisevaa testata erilaisia juoma-astioita ja huomata eroja. Paksureunainen kuppi (reunan paksuus 5mm) tuntuu hankalalta ja suuhun liian peittävältä: juomaa ei tunnu virtaavan suuhun niin kontrolloidusti kuin haluaisi.

Tavanomainen kuppi taas on juuri sopivan tuntuinen - epäilemättä siksi, että 2-3 mm paksuinen suuaukko on normi niin Teemassa kuin muidenkin valmistajien kupeissa.

Ohut viinilasi taas tuntuu sille, että lasi voi mennä suorastaan rikki - samanlaista tunnetta ei tule viiniä viinilasista juotaessa. Liekö juoman lämpötilalla vaikutusta myös tuntemuksiin?

Yllättävän selkeät erot syntyvät myös juomavälineen materiaalin luomista tuntemuksista. Muovinen tuoppi tuntuu... muoviselta. Keraaminen taas sopivan jämäkältä. Pahvisesta tulee mieleen jalkapallopeli ja grillimakkaran tuoksu.

 

Kupin sisäpinnan väri

Kahvikupin sisäpuolen on hyvä olla valkoinen. Valkoinen heijastaa voimakkaimmin valoa, joten kahvin väri näkyy valkoisesta kupista paremmin kuin mustasta.

Paahtimo-kahvilassamme Satamatie 6:ssa tarjoilemme suodatinkahvimme Lehmus Roasteryn omasta kupista, jonka sisäväri on valkoinen. Haluamme antaa siten tilaa itse kahvielämykselle.

Kupin värin vaikutusta on tutkittu, kuinkas muuten. Väri näyttää vaikuttavan australialaisen psykologian alan tutkimuksen mukaan makuaistimuksen voimakkuuteen. Valkoisesta kupista tarjoiltu latte eli ruskea kahvijuoma näytti maistuu intensiivisemmältä kuin sinisestä tai läpinäkyvästä kupista nautittu kahvi.

Samankaltaiseen tulokseen tuli espanjalais-englantilainen tutkimusryhmä testattuaan miltä mansikkamousse vaikuttaa maistuvan jos lautanen on valkoinen tai musta. Valkoinen väri lisäsi testihenkilöillä makeuden tunnetta.

 

Kupin ulkopinnan väri

Arkielämässä kahvikuppi voi ulkopinnaltaan olla toki minkävärinen tahansa. Kuten monet työpaikoilla tai kodin mukeja tarkkailevat tietävät, on kahvikuppi osa persoonaa ja identiteettiä. Niinpä värit ja kuviot, tekstit tai kuviottomuus on osa ihmisen olemusta.

Kuppiasia on tietysti myös maku- ja tottumusasia. Monilla on suosikkimukinsa, josta nautittuna kahvi maistuu parhaalta. Mielleyhtymät, perinteet ja tunteet kuppia kohtaan ovat aivan hyviä syitä valita tietty kuppi. Tärkeintä, etteivät sormet tai suu pala.

---

Osta Lehmus Roasteryn omia kahvimukeja täältä