Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Kuinka parantaa kahvielämyksiä kotona – 5 vinkkiä parempaan kahviin

Kuinka parantaa kahvielämyksiä kotona – 5 vinkkiä parempaan kahviin

Teksti Juuso Viljanen / Uuttaja
Kuvat Arttu Muukkonen

Jos yhtään seuraat kahvialan ammattilaisia, kahviharrastajia tai kahviloita jossain somekanavassa, niin olet varmasti huomannut, että kahvin valmistukseen voi nykyään käyttää jos jonkinnäköisiä apuvälineitä ja vimpaimia. Monesti nämä vimpaimet saattavat olla hyvinkin arvokkaita. Oletko kenties joutunut pienen hifistelykärpäsen puremaksi?

Täytyykö nyt alkaa hankkimaan kalliita kannuja ja pannuja? Ei välttämättä. Hifistelemään pääsee ilman sadan euron kaatokannua tai kahvivaakaakin. Monet välineet kyllä helpottavat, mutta ei niiden tarvitse olla high-end -välineitä.

Alla on lueteltuna viisi askelta, joilla pääset hifistelyn suhteen varmasti alkuun ilman valtavia rahapanostuksia. Ja ihan sillä peruskeittimellä, joka sinulta kotoasi löytyy.

 

1. Kastele suodatinpaperi ennen kahvin annostelua kuumalla vedellä

Tämä estää paperin maun joutumisen valmiiseen lopputuotteeseen eli juomaasi kahviin. Jos suhtaudut vinkkiin skeptisesti, niin tees testi: ota pöydälle kaksi lasillista vettä. Laita toiseen lasiin lisäksi suodatinpussi.

Anna lasien ja pussin olla aloillaan kolme-neljä minuuttia, nosta pussi pois ja maista vettä kummastakin lasista. Ymmärrät, että miksi tätä ilmaista pientä kikkaa suosittelee jokainen kahvia tosissaan harrastava tai sitä ammatikseen tekevä.

 

2. Punnitse sekä vesi että kahvi

Vedätkö kahvin määrän suodatinpussiin silmämääräisesti? Teetkö vahvemman aamukahvin laittamalla yhden lusikallisen ylimääräistä? Ei kannattaisi. Huomattavan parannuksen kahviin saat punnitsemalla sekä veden että kahvin määrän valmistuksen yhteydessä. Varsinkin käsiuuttomenetelmissä tämä korostuu, mutta on täysin sovellettavissa myös Moccamasterilla keitettäessä.

Punnitsemista varten tarvitset tietenkin vaa’an. Äläkä huoli, sen ei tarvitse olla kahdeksankympin Hario, jotta punnitseminen onnistuu. Prismoista, Tokmanneilta ja keittiövälinekaupoista saa aivan käypäisiä vaakoja parillakympillä. Gramman tarkkuudella näyttävä vaaka on hyvä, 0,1 gramma tarkkuudella näyttävä vielä parempi.

 

3. Jauha kahvi pavuista juuri ennen valmistamista

Jauhamiseen tarvitset tottakai kahvimyllyn. Heti kannattaa unohtaa silppuavalla terällä varustetut kökkömyllyt, niillä hifistelykokeilu kuolee välittömästi. Sijoittaminen kartioterälliseen myllyyn on sijoitus huomattavan paljon parempiin kahvikupillisiin. Kartioterällisiä myllyjä saa tätä nykyä alle satasen hintaan ja ne ovat hintaansa nähden oivallisia laitteita.

(Lehmus Roasteryn verkkokaupasta Wilfa Svart 95,00€)

Mikään ei estä sijoittamasta välittömästi vaikka useampaa satasta levyterälliseen myllyyn, mutta jos tahdot budjettiratkaisuilla hifistelyssä alkuun, niin esimerkiksi Wilfan mallistoista löytyy kartioterällisiä myllyjä parikin eri versiota.

 

4. Sekoita ennen tarjoilua

Tämä monesti unohtuu. Eli kun kaikki kahvi on valunut pannuun, niin ennen kuppeihin kaatelua nosta pannun kansi ja vaikka lusikalla pyöräytät muutaman kerran. Pohjalla oleva vahvempi uutto sekoittuu pinnalla olevaan ”heikompaan” uuttoon ja lopputulos on kaikille juojille tasaveroisempi. Muuten pannun pohjan saavat joutuvat ehkä vähän irvistelemään. Tai ainakin pistämään kahvin joukkoon hillittömän määrän maitoa - tai jopa sokeria.

 

5. Älä seisota kahvia pannussa lämpölevyllä

Huoltoasemat osaavat tämän ja kaikki tietävät, että mitä huoltoasemakahvista sanotaan. Eli jos pannuun jäi santsikupilliset tai keitit kerralla enemmän, että saat nauttia seuraavan kupillisen vasta tuokion kuluttua, niin kaada kahvi mieluummin termoskannuun kuin säilytät sitä pannussa lämpölevyllä keittimessä.

Lämpölevy polttaa kahvia ja tekee siitä työpaikkojen kahvihuoneista tutun ”tervan” kaltaista inhotusta. Termospullossa kahvi säilyy lämpimänä pitempäänkin, kunhan se vain on ehjä.

 

Lopuksi vielä ekstravinkki, jos haluat päästä sisään uusiin kahveihin ja testailla vaikka pienpaahtimokahveja:


+1. Anna uudelle kahville mahdollisuus

Kertamaistaminen ei riitä. Kahvissa on enemmän makuja ja hajuja tekeviä yhdisteitä kuin viineissä, joten on aika selvää, että kerran maistaminen ei anna kahvista koko totuutta. Käytä aikaa kahvin tuoksuun niin papuina kuin jauhettunakin ja maistele kahvisi ajan kanssa, huolella ja kiireettä.

Anna kahvin jäähtyä hiukan, sillä monessa tapauksessa maut tulevat vasta silloin esiin tai silloin ne ovat parhaimmillaan. Liian kuumalla kahvilla poltat vain suusi, etkä maista yhtikäs mitään.

Mukavia kahvitteluhetkiä!

 

---

Jos haluat laadukasta ja juuri paahdettua kahvia, vieraile Lehmus Roasteryn verkkokaupassa.