Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Lehmus Roastery ja Panimoyhtiö Tuju paahtoivat ja panivat Suomen ensimmäisen tynnyrikahvi-oluen

Lehmus Roastery ja Panimoyhtiö Tuju paahtoivat ja panivat Suomen ensimmäisen tynnyrikahvi-oluen

Mitä saadaan, kun yhdistetään palkittu lappeenrantalainen paahtimo ja palkittu lappeenrantalainen panimo? Tietysti lesoakin lesompi juoma, eli Lesoilu-stout. 

Lesoilu-stout on Panimoyhtiö Tujun panema Imperial Stout -tyylinen tumma ja paksu juoma, johon on käytetty Lehmus Roasteryn paahtamaa Pusupuisto-kahvia. Eikä minkälaista tahansa Pusupuistoa, vaan paahtimon tiloissa bourbon-viskitynnyrissä kahdeksan vuorokautta aromatisoitu erikoisversio.

Olut taas on kypsynyt pullossa puoli vuotta Panimoyhtiö Tujun tiloissa. Olut on saatavilla ravintoloissa perjantaina 22.9 syyskuuta. (Ravintolalistaus artikkelin lopussa.)

Tällaisessa tynnyrissä Pusupuisto-kahvipavut aromatisoituivat. Kyseistä tynnyriä on aiemmin käytetty bourbon-viskin kypsytykseen.

Oluenpanija Tuomas Mäkiniemi seisoo Panimoyhtiö Tujun tiloissa paikalla, jossa Lesoilu-stoutia pullokypsytettiin puolen vuoden ajan.

 

Tiettävästi ensimmäisen paahtimon ja panimon yhteistyö Suomessa

Lesoilu Stout -tynnyrikahvi-olut on tiettävästi ensimmäinen Suomessa paahtimon ja panimon tällä tavoin yhteistyössä valmistama olut.
“Molemmat tekevät käsityönä tuotteita, joissa maut ja valmistusmenetelmät näyttelevät isoa osaa ja juoma-hifistelijät fiilistevät molempia juomia. Sillä tavoin tämä oli luontevaa, sillä isossa maailmassa jotkut panimot ovat alkaneet jopa paahtaa omia kahvejaan, ja oluttapahtumissa paahtimot käyvät tarjoilemassa kylmäuutto-juomiaan suoraan hanasta,” kertoo Lehmus Roasteryn olutvastaava Samu Koskinen.

Kahvi uutettiin valmiin olueen joukkoon kylmäuuttona. Kahvina käytettiin aromikasta ja monivivahteista Pusupuistoa.

”Pusupuiston kahvipapu on Bourbon Arabicaa, joten ajattelimme, että olisi hauskaa antaa sille vähän erityisempää makua bourbon-viskitynnyrin kautta. Kahdeksan vuorokauden ajan pyörittelimme papuja tynnyrissä tasaisen maun varmistamiseksi,” kertoo Lehmus Roasteryn paahtomestari ja etiketissäkin vilahtava Visa Tuovinen.

Lesoilu-stoutin lanseerauksen kunniaksi Lehmus Roastery ja Panimoyhtiö Tuju järjestävät Lesoilu-illan Wolkoffin viinikellarissa kello 19 alkaen. Luvassa muun muassa lesoilu-aiheista tietovisaa, tietoa oluesta sekä rentoa oleskelua.

 

Stout ja kahvi sopivat hyvin yhteen

Panimoyhtiö Tujun Tuomas Mäkiniemi etiketöi ja pakkasi Lesoilu-stout-pulloja laatikoihin tiistaina panimon tiloissa.

Panimoyhtiö Tuju on aiemminkin pannut stout-tyylin oluita. Tujun export-vahvuinen stoutti on pärjännyt muun muassa Suomen paras olut -kisan finaalissa. Näin vahvaa, 9-prosenttista stoutia Tujukaan ei ollut aiemmin tehnyt.

Kahvin maku uutettiin olueeseen käymisen jälkeen. Lehmus Roasteryn kahvipavut lisättiin valmiiseen olueeseen uuttamalla, eli lisäämällä paahdetut pavut tankkiin, kun olut oli käynyt valmiiksi.

”Ensin jäähdytimme oluen käymisen jälkeen. Sitten lisäsimme pavut ihan tavallisen kylmäuuton tapaan oluen sekaan. Kypsissä kahvipavuissa on itsessään hiilidioksia, samoin oluessa. Niinpä uuttuminen oli aika nopeaa. Sitten juomat pullotettiin. Pavut jäivät tankin pohjalle, eli kokonaisia papuja ei ole pulloihin asti mennyt,” kertoo Tujun oluenpanija Tuomas Mäkiniemi.

Vahvaa olutta ei kannata juoda jääkaappikylmänä. Mäkiniemi vertaa stoutin nauttimista punaviiniin. Sopiva tarjoilulämpötila on 12-15 astetta.

”Kaikki maut hukkuvat kylmyyteen. Jos juoma tulee suoraan jääkaapista, ei se oikein anna parastaan. Vasta viimeiset helmet lasissa tuovat oikean makuelämyksen.”

Valveutuneet anniskelupaikat säilyttävätkin stouteja viinikaapeissa, kuten Wolkoffin viinikellari, Mäkiniemi vinkkaa.

Lesoilu-stoutin vaahto on kuohkean kermainen ja maku syvä.

Pullon etiketissä seikkailee paahtomestari Visa Tuovinen

Lesoilu-stoutin etiketissä viilettää polkupyörällä Lehmus Roasteryn paahtomestari Visa Tuovinen. Tuovinen on sijoittunut vuosia sitten palkintopallisijoille Vuoden työmatkapyöräilijä-äänestyksessä. Etiketissä puhelimeen puhuva Tuovinen tunnetaan myös vauhdikkaana ja aikaansaavana tekijänä, joka pystyy hoitamaan puhelimessa asioita tilanteessa kuin tilanteessa.

“Etiketin tyylissä yhdistyvät Lehmus Roasteryn leikkisä käsinpiirretty tyyli sekä Panimoyhtiö Tujun selkeä ja rouhea värimaailma”, kertoo Lehmus Roasteryn taiteellinen johtaja ja etiketin suunnitellut Samu Koskinen.

Pieni hauskuus liittyy myös siihen, ettei Tuovinen nauti alkoholia, vaikka poseeraakin vahvan oluen etiketissä viskitynnyri kainalossaan.
"Joo, mutta haistelin stoutia ja sehän tuoksui oikein hyvälle," Tuovinen sanoo.

--
Lesoilustout-lanseerausjuhla Wolkoffin viinikellarissa pe 22.9. klo 19-21. Facebook-tapahtuma täällä, ilmoittauduthan mukaan!


Lesoilu-stoutia on saatavilla (ainakin) seuraavista ravintoloista perjantaina 22. syyskuuta alkaen:

Lappeenranta:
Birra
Wolkoffin viinikellari
Old Cock
Wanha Makasiini
The Kitchen
Lucky Monkeys
Avot Sie
Old Corner
Bar Hemingway´s

Imatra:

Imatra Street Cafe 

Helsinki:
Brewdog Helsinki
One Pint Pub
Oljenkorsi
Pikkulintu
Oluttupa Viisi Penniä

 

Pusupuistoa ja muita kahvejamme voit tilata kotiin verkkokauppamme puolelta!