Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Lehmus Roasteryn alkuperätarina: Pusupuisto

Lehmus Roasteryn alkuperätarina: Pusupuisto

Lehmus Roasteryn kahvit saapuvat ympäri maailman Lappeenrantaan, jossa paahdamme kahvit käsityönä. Satamatieltä kahvipaketit lähtevät kohti kauppoja ja kahviloita.

Esittelemme uudessa sarjassa eri kahvien taustalta löytyvät tarinat. Aloitamme Pusupuistosta, tuosta violetista paketista, joka on kevään 2017 lanseerauksen jälkeen noussut yhdeksi suosituimmista kahveistamme.

Vivahteikas papu El Salvadorista

Finca Las Nubes

Finca Las Nubesin tila. Kuva: Cafe Imports


Pusupuiston kahvipapu saapuu meille Väli-Amerikan El Salvadorista Finca Las Nubesin tilalta. Tilan nimi on espanjaa ja tarkoittaa suomeksi pilvien maatilaa. Kahvi viljellään 1450-500 metrin korkeudella, joten nimelle on perusteensa. Tilalla on viljelty kahvia pian 100 vuoden ajan. Se sijaitsee tulivuoren rinteellä maan länsiosassa noin tunnin ajomatkan etäisyydellä pääkaupunki San Salvadorista.


El Salvador on Väli-Amerikan pienin maa, pinta-alaltaan vain nelisen kertaa Etelä-Karjalaa isompi alue. El Salvadorissa on viljelty kahvia jo 1700-luvulta asti, alkuun kotitarpeisiin mutta kasvavissa määrin myös vientiin. Kahviala on edelleen maan talouden perusta, ja se tuo yli puolet maan bruttokansantuotteesta.


Lappeenrantaan Finca Las Nubesin tilan kahvit löysivät tiensä, kun Lehmus Roasteryn paahtomestari Visa Tuovinen etsi kiinnostavaa, laadukasta ja hyvänmakuista kahvia, jota voisi paahtaa hieman keskimääräistä tummemmaksi.


Tuovinen tilasi Cafe Imports -tukulta eri papuja Väli-Amerikan seudulta ja useiden vaihtoehtojen joukosta löytyi tämä Bourbon Arabica -papu. Useiden testipaahtojen jälkeen löytyi Pusupuisto, joka on keskitumma, raikas, vivahteikas ja monipuolisen makumaailman tarjoava papu.

Natural-menetelmä vaihtuu honey-käsittelyyn, mitä se tarkoittaa?

Vasemmalla honey-prosessoitu papu, oikealla aiemmin natural-käsittelyn läpikäynyt kahvipapu.

Tuoreimpaan satoon Finca Las Nubesin tila vaihtoi käsittelymenetelmän. Aiemmin kahvipapu, tai oikeammin kahvimarjan siemenet, käsiteltiin natural-menetelmällä, nyt honey-tavalla.

Natural tarkoittaa kuivakäsittelyä, eli kerätyt kahvimarjat kuivatetaan auringossa ilman vesikäsittelyä. Käsittelyn jälkeen kuivatetut marjat viedään käsittelyasemille, jossa hedelmäliha ja muut kerrokset pavun ympäriltä poistetaan. Natural-käsittely antaa kahville vahvemman maun pesemällä käsiteltyihin papuihin verrattuna. Myös marjaisuus ja hedelmäisyys korostuvat, sillä marja ehtii vaikuttaa kuivuessaan papuun pidemmän ajan.

Nyt pavut käsitellään honey-menetelmällä. Honeylla ei tarkoiteta hunajan avulla käsittelyä, vaan hunaja viittaa käsittelyn luomaan makeuteen. Honeyssa hedelmän pinta rikotaan kuivatuksen aluksi, mutta pavun päälle jätetään sokereista koostuva kalvo, joka imee ilman kosteutta ja kuivaessaan siirtää aromeja kahvipapuun. Hedelmälihan hedelmäisyys ja makeus eivät siirry yhtä voimakkaasti kahvipapuun kuin natural-menetelmässä. Honey-menetelmän ansiosta kahvipapuun siirtyvät aromit ovat selkeämpiä ja hienovaraisempia kuin naturalissa.

Pusupuisto on täyteläinen ja vivahdeikas kahvi

Pusupuisto ja Pusupuiston kahvipapu Satamatie 6:ssa.

Kun kahvimarja on kypsynyt Santa Anan vulkaanisessa maaperässä 8-10 kuukautta, poimitaan kypsän punainen marja käsin kahvipuun oksilta. Kuivatus ja käsittely vie noin kuukauden, minkä jälkeen raaka marjan siemen eli tuttavallisemmin kahvipapu kulkeutuu kohti Lappeenrantaa.

Satamatiellä papu paahdetaan paahtomestarin tekemän paahtoprofiilin mukaisesti hieman keskipaahtoa tummemmaksi, annetaan levätä tynnyrissä, jauhetaan tai pakataan papuna pakettiin ja toimitetaan maailmalle.

Pusupuisto itsesään noudattaa Lehmus Roasteryn tapaa nimetä kahvit lappeenrantalaisten tunnettujen paikkojen mukaan. Linnoituksen alapuolella sijaitseva Pusupuisto on Lappeenrannan vanhin puisto, jonka puiden alla ja vanhan laululavan takana on pussailtu menemään jo vuosisatojen ajan.

Myöskin latinokulttuurin tango ja Lappeenranrannan humppa yhdistyvät etiketissä luoden vetoavan tunnelman aina kahvin nauttimiseen asti.

Tilaa Pusupuisto-kahvia täältä!