Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Lehmus Roasteryn uudet Sulkupaketit saapuvat suoraan Saimaan kanavan suluilta

Lehmus Roasteryn uudet Sulkupaketit saapuvat suoraan Saimaan kanavan suluilta

Sulkuajat ovat taas täällä viime kevään tapaan. Sulut ovat monelle varmasti tuntematon ja outokin aihealue, mutta täällä idän Monacossa eletään itse asiassa jatkuvasti sulkujen äärellä, uskokaa tai älkää.

Meidän aluevesiltähän alkaa nimittäin Saimaan kanava, jota pitkin on mahdollista seilata mihin päin maailmaa tahansa. Saimaalta on yli 70 metriä pudotuskorkeutta merenpintaan, joten sulut ovat meille ihan jokapäiväinen juttu. Onpa meillä jopa kaupunginosa, jonka nimi on Kanavansuu. 

Niinpä kävimme hakemassa inspiraatiota sulkupaketteihimme Mälkiän, Mustolan ja Soskuan suluilta sekä Kansolan läppäsillalta. Sitä pidemmälle emme päässeet, sillä seuraava sulku on Pällin sulku Venäjän puolella. Raja on ollut kiinni tavan kansalaisilta jo pian vuoden ajan, joten viisumitkin ovat jo vanhentuneet aikoja sitten. Otettiinpa mukaan Pällin ohella myös Ilistojen ja pari sulkua jää vielä varallekin.

Suluilla on tällä hetkellä hiljaista

Mälkiän kanavalta kaikki alkaa.

Miltä suluilla näytti? No, yhtä hiljaiselta kuin kaikkialla muuallakin kaupungissa tällä hetkellä. Saimaan kanava toimii vain kesäkaudella, joten nyt sulut lepäilevät vailla käyttäjiä aivan samaan tapaan kuin ainakin seuraavat kolme viikkoa myös muun muassa kahviloiden ja ravintoloiden nojatuolit ja sohvat. 

Lehmus Roasteryn yksi niin sanotuista kaupunginosakahveista, kolumbialainen vaaleapaahtoinen Kanava on saanut inspiraationsa Saimaan kanavasta. Kanavan etiketissä sulkuportit ovat auenneet ja siltaa nostettu, kun kovasti venetsialaista gondolia muistuttava vene etenee kohti sulkua kesäisissä tunnelmissa. Teoriassa tällainen veneily suluille on mahdollista, sillä kanavaa saavat käyttää kaikki rahti- ja huvialukset, kunhan ne on varusteltu merikelpoisiksi.

Saimaan kanavan kavereita löytyy Suezilta ja Panamasta

Mustolan sululla on myös rauhallista.

Yhtä kaikki, koska ajat ovat erikoiset ja monella on aikaa lueskella hyödyllistä tietoa maailmasta ja elämästä vapaalla tai tauolla, joten syvennytäänpä tähän Suomen ja Venäjän väliseen erikoisuuteen, eli Saimaan kanavaan. 

Se on merkittävä yhteysreitti Suomen ja Venäjän välillä. Sitä kautta myös veneet ja laivat pääsevät Suomenlahdelle ja vaikkapa Uuteen-Seelantiin asti – mikä ei olisi tällä hetkellä ollenkaan huono retkikohde, koska siellä ei käytännössä koronavirusta enää ole.

Kanava on avattu yli 150 vuotta sitten, vuonna 1856. Tämä yhteensä kolme kertaa rakennettu ja remontoitu kanava on harvinaisuus maailmalla, sillä rauhan aikana vain harvoin valtio on vuokrannut maataan toiselle itsenäiselle valtiolle. Näin on Saimaan kanavan kohdalla käynyt.

Kuten hyvin muistamme, Viipuri on kuulunut Suomeen tai Suomen suuriruhtinaskunnalle vuosisatojen ajan. 1940-luvun sotien jälkeen Viipuri jäi rajan taakse, joten yhteys Saimaalta Suomenlahdelle katkesi. Vuonna 1963 kanava avattiin uudelleen, kun presidentti Kekkonen neuvotteli kanavan vuokrasopimuksen, jotta edes osa Karjalasta saataisiin takaisin.

Soskuan sululla on lumista – ja rauhallista.

Venäjä ei suostunut vuokraamaan kuin pienen kaistaleen kanavan ympäriltä, ja samalla sopimuksella on jatkettu siitä lähtien. Sopimus uusittiin vuonna 2012. Suomessa on nimetty erillinen kanavavaltuutettu, joka hoitaa sopimukseen liittyviä asioita. Kanavavaltuutetun toimisto sijaitsee Mustolan kanavan lähettyvillä.

Toinen merkittävä sijainti on Mälkiän vanhan ja uuden sulun välinen kulttuurihistoriallisesti merkittävä puistoalue, joka on nimetty Urho Kekkosen puistoksi kunnioittamaan Kekkosen neuvottelutaitoja kanavan uudelleenavaamisen eteen.

Miten Saimaan kanava vertautuu maailman muihin isoihin kanaviin? Pituutta Saimaan kanavalla on 43 kilometriä, Suezin kanavalla 193 ja Panaman kanavalla 80 kilometriä.

Saimaan kanava yhdistää Suomen ja Venäjän,  Suezin kanava Välimeren ja Punaisenmeren. Panaman kanava yhdistää Atlantin ja Tyynenmeren.

Saimaan kanava mahdollistaa laivaliikenteen Suomenlahdelta Lappeenrantaan, Suezin kanava taas mahdollistaa reitin Euroopasta Aasiaan ilman Afrikan kiertämistä. Panaman kanava taas mahdollistaa Etelä-Amerikan ohittamisen kiertoreitillä, eli säästää noin 13 000 kilometriä.

Jossain asiassa Saimaan kanava sentään voittaa selvästi. Siinä missä Suezin kanava on avokanava eikä siellä tarvita sulkuja tasoittamaan korkeuseroja ja Panamallakin noustaan vain 26 metriä tekojärvelle ja takaisin alas, päästään Saimaalla nauttimaan kunnon korkeuseroista: seitsemän sulun avulla korkeuseroa kertyy peräti 76 metriä. Siinä on hissitunnelmaa, kun sululta toiselle laskeudutaan ja noustaan!

Miten Sulkupaketit liittyvät sulkuihin ja Saimaan kanavaan?

Soskuan sulun alaportti. Huomaa vedenpinnan korkeuden ero!

Viime keväänä toimme kolme kolmen kahvin pakettia ja nimesimme ne Lockdowneiksi. Nyt siirrymme selkosuomeen ja käytämme Sulkuja.

Toivotaan, että tämänkertainen sulku ei kestä kovin pitkään ja pääsemme pian taas elämään hieman vähemmän rajoitettua elämää. Totuus kuitenkin on, että rajoitukset vaikuttavat myös Lehmus Roasteryn toimintaan valitettavan paljon, joten on aika esitellä tämänhetkiset sulkupaketit!

 

Lehmus Roasteryn Sulku II -paketit pitävät kahvivarannot kunnossa noin kuukauden ajan

Kansolan läppäsillan jälkeen seuraava sulku on Venäjän puolella sijaitseva Pällin sulku, joten kuvareportaashi päättyy tähän pisteeseen!

Tänä keväänä olemme lisänneet viime keväältä tuttujen pakettien joukkoon uutuuksia, joita julkaisemme tällä viikolla vielä lisää. Kaikki paketit sisältävät 3x500g kahvipaketit sekä yhden 220g paketin meidän Satamatie 6 -kahvilallemme valmistamaa Unelmien kahvi -erikoiskahvia. Unelmien kahvi on sekoitus pehmeän pähkinäistä brasilialaista pienviljelijäkahvia ja hedelmäistä ruandalaista mikroerä-kahvia.

Tällä kokonaisuudella pitäisi suunnilleen kuukauden verran pärjätä koti- tai etätoimistolla.

Sulku 1: Mälkiä eli vaaleapaahtoiset kahvit

Vaaleassa paketissa tarjoamme 3x500 gramman paketit meidän vaaleimpia paahtoja, eli Myllysaarta, Kanavaa ja Muukkoa. Lisäksi pakettiin kuuluu 220 gramman paketti vaaleahkoa Unelmien kahvia, joka on luotu kahvilamme Satamatie 6:n tukipaketiksi.

Tavallisesti tällainen 1720 gramman paketti maksaisi 60,60€, nyt pakettihintana vain 49,90€. 

Sulku 2: Mustola eli tummapaahtoiset kahvit

Tämä paketti sopii heille, jotka pitävät tummien kahvien pehmeistä ja suklaisista aromeista, ja jotka kaipaavat paahteista aromia kahviinsa. Tänä vuonna tummien kahvien joukkoon olemme valikoineet tumman Lauritsalan, tumman Retkikahvin sekä keskipaahtoisista tumman päädyn Pusupuiston.

Lisäksi pakettiin on lisätty Unelmien kahvi.

Tavallisesti tällainen 1720 gramman paketti maksaisi 60,60€, nyt pakettihintana vain 49,90€. 

Sulku 3: Soskua eli espressovalikoima 

Jos nautit kahvisi espressolaitteella, olemme keränneet tähän pakettiin espressoksi hyvin soveltuvia kahvejamme.

Paketin aloittaa klassinen espressokahvimme, arabican ja robustan kitkeränsuloisen liiton luova Sammonlahti. Kimpinen taas on meidän keskipaahtoinen espresso, jota käytämme myös kahvilamme talon espressona. Maku on pähkinäinen, suutuntuma täyteläinen.

Kolmanneksi kahviksi olemme lisänneet tähän Kanavan, jonka kompleksinen makumaailma tiivistyy herkulliseksi espressoksi.

Pakettiin kuuluu myös Unelmien kahvi.

Tavallisesti tällainen 1720 gramman paketti maksaisi 60,60€, nyt pakettihintana vain 49,90€. 

 

Sulku 4: Kansola eli top3-suosikit

Top3-pakettiin olemme koonneet viime vuoden suosituimmat verkkokaupan kahvimme. Sieltä löytyy siis todella tumma Sammonlahti, yleisesti meidän suosituin kahvimme Pusupuisto sekä tummapaahtoinen Lauritsala. Varsin tummilla sävyillä siis mennään. Lisäksi pakettiin kuuluu kahvilan tukikahvi eli Unelmien kahvi.

Tavallisesti tällainen 1720 gramman paketti maksaisi 60,60€, nyt pakettihintana vain 49,90€. 

 

 

Sulku 5: Pälli eli superpaketti, jossa kaikki kerralla!

Sitten paketti niille, jotka juovat oikeasti paljon kahvia. Tässä paketissa saat kätevästi kaikki meidän perusvalikoiman kofeiinipitoiset kahvit vaaleasta tummimpaan. Pakettiin kuuluu siis 500 gramman paketti Myllysaarta, Kanavaa, Muukkoa, Kimpistä, Pusupuistoa, Retkikahvia, Lauritsalaa ja Sammonlahtea, sekä 220g paketti Unelmien kahvia.

Tavallisesti tällainen 4,22 kilon paketti maksaisi 140,10 euroa, mutta nyt vain 119,90€. Tästä kahvit vaikka koko kaveriporukalle kerralla!

 

Sulku 6: Ilistoje eli Retkipaketti 

Ilistojen sulkupaketti tarjoilee erinomaisen kokonaisuuden retkeilijälle. Paketissa on tummapaahtoista Retkikahvia, Satamatien omaa kaakaosekoitusta, vaahtokarkkeja kaakaota tai nuotiota varten sekä laadukas Wilfan termosmuki.  Tällä kokonaisuudella kelpaa retkeillä pitkin kevättä ja kesää!

Lisää paketteja tulee vielä loppuviikosta, joten kannattaa pysyä tarkkana!

Sulku II -paketit löydät myös Sulkuvalikoimastamme verkkokaupan puolelta!

(Toim. huom. Mainitut Sulkupaketit on loppuunmyyty ja linkit tuotteiseen poistettu.)