Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Limited Perla Negra on herkullisen makea harvinaisuus Lehmus Roasterylta

Limited Perla Negra on herkullisen makea harvinaisuus Lehmus Roasterylta

Tänään olemme julkaisseet uudet Limited-sarjan kahvimme, Limited Perla Negran. Tämä yhden säkin erä saapuu Costa Ricasta.

Limited-kahvit ovat pieneräkahveja, joiden laatu on erityisen korkea ja niiden saatavuus on yleensä hyvin rajoitettua. Niin myös tällä kertaa, sillä Perla Negraa onnistuimme hankkimaan vain yhden 69 kilon säkin. Kahvi on saanut laatuluokituksena 88 pistettä, eli se on hyvin korkeatasoinen kahvi.

 

Kahvin aromeissa on aistittavissa marjaista makeutta, greippistä happamuutta ja kaakaomaista suklaisuutta. Suutuntuma on täyteläisen viipyilevä, mutta hapokkuus on raikas ja miellyttävä. Erittäin kiinnostava kahvi, ja sen taustalta löytyy kiinnostava tarina – kuten kahvissa melkeinpä aina.

 

Perla Negra on erityisen käsittelyprosessin tulos

Viljelijä Oscar Chacon ja Cafe Importsin raakakahvin ostaja Luis Arocha Finca Sabonillan kuivauspatiolla. Kuva: Cafe Imports

Perla Negra saapuu siis Costa Rican keskiosista, noin 45 minuutin ajomatkan päästä pääkaupunki San Josesta. Kahvi saapuu Finca Sabonillan farmilta, jota hoitavat jo kolmannessa sukupolvessa Oscar ja Francisca Chacon. Kahvi kasvaa vulkaanisessa maaperässä 1450 metrin korkeudella merenpinnasta.

Costa Rica on pieni maa, pinta-alaltaan vain hieman Viroa suurempi. Asukkaita Nicaraguan ja Panaman välissä sijaitsevassa vuoristoisessa maassa on vajaat viisi miljoonaa. Valtaosa, noin 70% maan kahviviljelmistä on pieniä. Nämä farmit tuottavat enintään 200 säkkiä vuodessa vientiin. Costa Rica on tunnettu jopa kahvin nimenä Suomessa, vaikka maa onkin verrattain pieni tekijä: se tuottaa noin prosentin kaikesta maailman Arabica-kahvista. Vertailukohtana mainittakoon Brasilia, joka tuottaa noin kolmanneksen kaikesta Arabicasta.

Perla Negran tuottajat, Chaconin pariskunta, ovat osaltaan olleet kehittämässä Costa Rican erikoiskahvikulttuuria. Aiemmin Costa Ricassa käsiteltiin valtaosa sadosta pesumenetelmällä. Chaconit huomasivat 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, että puolipesu- tai aurinkokuivausmenetelmällä kahvien makuprofiilit olivat kiinnostavampia kuin täysin pestyt kahvit.

Finca Sabonilla sijaitsee Costa Rican keskuslaakson kumpuilevalla Alajuelan alueella. Kuva: Cafe Imports

 

Usein kahvinviljelijät eivät itse maista omia kahvejaan, vaan kahvit lähtevät suoraan maailmalle. Chaconit hankkivat oman paahtimen ja ryhtyivät paahtamaan ja tekemään testejä eri käsittelymenetelmien vaikutuksista kahvin aromeihin. Kehitystyö alkoi aikana, jolloin Costa Ricasta ei saanut erikoiskahvitason laatuisia kahveja, koska niille ei ollut markkinoita eikä myyntiosaamista.

Lehmus Roasteryn raakakahviyhteistyökumppani Cafe Imports on yksi ensimmäisistä kahvinvälittäjistä, jotka lähtivät Costa Ricaan kehittämään tuotantoa ja kahveja kohti laatukahviluokituksia.

Tämän vuosia jatkuneen yhteistyön tuloksina saamme nauttia nyt Limited Perla Negrasta, joka on saanut nimensä kahvin käsittelymetodista.

Perla Negra on siis aurinkokuivattua kahvia, jota kuivataan ensin 10 vuorokautta korotetuilla pedeillä (kuvassa alla) ja sitten kahvimarjat pakataan säkkeihin, annetaan olla 2-3 päivää suljettuina ja sitten kahvi kuivataan loppuun pedeillä parin päivän ajan. Perla Negra tarkoittaa mustaa helmeä ja nimitys viittaa kahvipavun ulkonäköön, sillä pavut näyttävät lopulta kuin mustilta helmiltä.

Korotetuilla pedeille valikoidaan yleensä farmin parhaat marjat, koska tilaa on vähän ja pedeillä kuivatus on tarkimmin hallittavissa. Kuva: Cafe Imports

Kahvi on valikoitunut meille pitkän ja useita maistelukierroksia sisältäneen karsinnan seurauksena. Suomen paras paahtimo 2020 esittelee kahvin ylpeänä Limited-sarjalaisena. Saatavilla vain rajoitetun ajan, eli niin kauan kuin yhdessä säkissä riittää paahdettavaa!


Alkuperä: Costa Rica
Alkuperäalue: Alajuela
Pesuasema: Las Lajas
Farmi: Finca Sabonilla
Viljelijät: Oscar ja Francisca Chacon
Lajikkeet: Caturra ja Catuai Arabica
Käsittely: Natural, perla negra
Kasvukorkeus: 1450 m
Satokausi: Tammi-maaliskuu

15,90 € / 200g (79,50 € / kg)
45,90 € / 600g (76,50 € / kg)
59,90 € / 1000g (59,90 € / kg)