Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Millainen on paras kahvimylly? Vinkkejä ja ohjeita kotikäyttöisen kahvimyllyn valintaan ja käyttämiseen

Millainen on paras kahvimylly? Vinkkejä ja ohjeita kotikäyttöisen kahvimyllyn valintaan ja käyttämiseen

Kun haluat parasta mahdollista kahvia, suosittelemme harkitsemaan kahvimyllyn hankintaa kotikäyttöön. Pavuista juuri ennen kahvin valmistusta jauhetussa kahvissa on väistämättä enemmän aromeita kuin valmiiksi jauhetussa kahvissa. Kahvi säilyy papuina myöskin aromikkaana selvästi valmiiksi jauhettua pidempään.

Onpa myös itsejauhetun kahvin tuoksu erittäin huumaava, joten jo siitä syystä kannattaa mylly hankkia kotiin.

Toki oma mylly vaatii hieman enemmän aikaa ja vaivaa, joten ymmärrettävästi kaikki eivät jaksa asiaan niin paljon panostaa. Mutta jos ja kun kahviharrastus on siirtynyt vaiheeseen, jossa huonoa kahvi ei halua enää juoda, on mylly seuraava askel lajin parissa.

Olemme viimeisen vuoden aikana myyneet runsaasti myllyjä, joten on korkea aika julkaista pieni vinkkiopas kahvimyllyjen maailmaan.

Millainen mylly on hyvä?

Wilfa Classic Aroma

Lehmus Roastery myy eniten Wilfa Classic Aroma -nimistä sähkökäyttöistä kartioterällistä ja mustaa myllyä muutamista syistä:

- Se on oman kokemuksemme mukaan hinta-laatusuhteeltaan paras
- Mylly on nopea
- Mattamusta väritys ja tyylikäs muotoilu tekevät siitä sopivan tilaan kuin tilaan
- Jauhamiskarkeuden säätö on helppoa
- Säätömahdollisuus on laaja; kaikkea löytyy pannujauhatuksesta suodattimen kautta mokkapannuun ja teoriassa espressoon asti

Tässä Wilfan myllyyn liittyen vinkkejä myös videon muodossa:

 

Sähköinen vai käsikäyttöinen?

Suosittelemme sähkömyllyä sen helppouden vuoksi. Käsikäyttöiset myllyt ovat hyviä retkelle tai mökille, missä sähköä ei ole saatavilla, mutta niillä veivaamisessa kuluvat herkästi sekä hermot että käsivoimat.

Toki, jos kahvia keittelee vain yhden tai kaksi kuppia kerrallaan, voi käsimyllylläkin päästä eteenpäin, mutta vähänkin enemmän kahvia keittävälle on sähkömylly päivän pelastus.

 

Kartioterällinen mylly jauhaa tasaisesti

Wilfan mylly maksaa noin 100-120 euroa eri kaupoissa. Se ei ole halpa, mutta se on hyvä. Hyvä mylly siis jauhaa kahvin tasaisen kokoiseksi. Tosi halvoissa sähkömyllyissä on yleensä blenderimäiset terät, ja ne repivät pavut epätasaisen kokoiseksi. Silloin uuttotuloskin on vaihteleva. Kartioterät on siis hyvä valinta.

 

Vinkit myllyn käyttöön

No niin, musta paketti on saapunut kotiin ja mylly pitää ottaa käyttöön. Miten tätä ajetaan?

Tästä se lähtee:

1. Säädöillä kahvielämys kohdilleen

Wilfan myllyssä on muutama eri säädin. Laitteen sivulla on virtanappi, joka kannattaa jauhamista aloittaessaan napsauttaa päälle.

Myllyn etupaneelissa on erilaisia säätömahdollisuuksia.

2. Jauhatuskarkeuden säädin

Ensimmäiseksi yläosan kartiosta valitaan jauhatuskarkeuden säätö. Suosittelemme kokeilemaan rohkeasti eri säätöjen vaikutusta kahvin makuun. Moni jauhaa kahvin Wilfan suosittelemaa Filter- eli suodatinjauhatussäätöä hienommaksi, jopa Aeropress-jauhatukselle.

Myllyn terät saattavat myös iän myötä löystyä, joten jossain vaiheessa voi muutenkin huomata, että kahvista ei tule oikean makuista: silloin voi olla aika säätää jauhatusta hieman hienommaksi.

Mikään ei estä myöskään hassuttelemasta ja kokeilemasta ääripään jauhatuksia. Siinähän oma makuaisti ja ymmärrys kehittyy, kun maistaa todella karkealla jauhettua kahvia ja vertaa sitä todella hienoksi jauhettuun kahviin.

3. Aikasäätimen käyttö ei ole tarpeen

Myllyssä on myös ajastin, ikään kuin munakello jolla voi säätää jauhamisen kestoa 0-30 sekunnin pituiseksi. Idea on, että jos tietää että vaikkapa neljään kupilliseen tarvitsee aina saman verran kahvia, voi kellon asettaa jauhamaan aina saman verran kahvia. Se ei kuitenkaan ole kovin tarkka tapa.

4. Talousvaa´alla tarkin määrä kahvia

Niinpä suosittelemme käyttämään keittiö- tai talousvaakaa oikean kahvimäärän mittaamiseksi. Aikasäädin on hieman epätarkka. Toiset kahvit jauhautuvat nopeammin kuin toiset, ja toisaalta säilytyskartiossa olevien papujen määrä eli paino vaikuttaa siihen kuinka nopeasti kahvi jauhautuu myllyssä.

Tarkemman lopputuloksen saa, kun ei säilytyä kartiossa papuja vaan kartio on aina tyhjä. Kahvit voi mitata esimerkiksi myllyn muoviseen astiaan, syöttää pavut myllyyn ja asettaa muoviastian takaisin paikoilleen. Niinpä aikasäädön voi asettaa oman kokemuksen mukaan riittävän pitkäksi, jotta tavallinen annosmäärä ehtii mennä myllyn läpi mutta niin ettei se jauha tyhjänä turhan pitkään.

Toki jauhatuksen voi myös lopettaa painamalla uudelleen Grind-nappia.

Ja perusnyrkkisäännöt kahvin mittaamiseen: Moccamasterin mittataulukossa 1 kupillinen on 1,25dl vettä eli 7,5 grammaa kahvia. Neljä kupillista = 30 grammaa, kuusi kupillista = 45 grammaa ja kahdeksan kupillista = 60 grammaa.

 

5. Myllyn puhdistaminen

Myllyn puhdistamiselle ei ole kovin tarkkoja ohjeita. Kartion ja terien ulkoreunan saa irrotettua ja puhdistettua, jos sellainen olo tulee. Jos haluaa varmistaa että kahvi maistuu juuri siltä miltä pitää, kannattaa kaikki irtoavat osat ottaa irti, puhdistaa kostealla liinalla, paineilmalla tai miten haluaa ja kiinnittää osat takaisin laitteeseen.

Toinen vaihtoehto on jauhaa muutama kahvipapu myllyn läpi ennen kuin vaihtaa kahvia. 

Näillä vinkeillä kohti hienompia kahvielämyksiä!

 

6. Puuttuuko vielä mylly? Hanki meiltä!

Niin ja Wilfan Classic Aroma / CGWS-130 -myllyn löydät valikoimistamme kilpailukykyiseen hintaan!