Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Milloin kahvi on parhaimmillaan paahtamisesta, entä hankkiako kahvi papuna vai jauhettuna? Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Milloin kahvi on parhaimmillaan paahtamisesta, entä hankkiako kahvi papuna vai jauhettuna? Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Joulun jälkeen monet ovat avanneet ensimmäisen paketin Lehmus Roasteryn kahvia.

Erityisen hyvän kahvin äärellä saattaa herätä kysymyksiä, joten kasasimme vuoden aikana useimmin kysyttyjä kysymyksiä paahtomestarimme Visa Tuovisen vastattavaksi. Tässä mukavaa luettavaa vaikkapa hyvän kahvikupillisen äärelle!

 

Lehmus Roasteryn paahdin valmiina töihin.

Milloin kahvi on parhaimmillaan paahtamisesta?
Kahvi vapauttaa paahtamisen jälkeen hiilidioksidia, eli vielä paahtamisen jälkeen kypsymisprosessi on käynnissä. Käyttämissämme pakkauksissa hiilidioksidi poistuu pussista venttiilin kautta. Kahvin on syytä antaa jäähtyä ja asettua. Jos ei malta odottaa, voi kahviin tulla pistävää hapokkuutta ja epätoivottuja makuja.

Suodatinkahviksi tarkoitetut pavut ovat parhaimmillaan jo pari päivää paahtamisesta ja pysyvät optimaalisina pari viikkoa. Kahden kuukauden jälkeen aromeja alkaa haihtua enemmän. Tummapaahtoiset kahvit kestävät aikaa paremmin, ja niissä pidämme selvänä takarajana puolta vuotta. Vaaleimmat kahvit muuttuvat siinä ajassa selkeästi.

Espressokahviin tehdyt pavut puolestaan asettuvat paljon pitempään. Uuttomenetelmä on herkkä, ja siksi kannattaa odottaa jopa kaksi viikkoa, että hiilidioksidi haihtuu kunnolla. Kerran kokeilin kymmenen päivän ikäistä kahvia, ja se kupli vieläkin.

Valmiiksi jauhetut kahvit ovat myös eri juttu. Jauhaminen vapauttaa pavusta kaiken hiilidioksidin, joten kahvin asettuminen on nopeaa. Muutama päivä kannattaa silti odottaa ennen uuttamista.  

 

Miksi kahvia myydään paljon papuna - mitä itse jauhaminen vaikuttaa?
Kun kahvin jauhaa, tuoreimmat ja voimakkaimmat aromit häviävät 15 minuutissa. Nämä aromit ovat kahvipavun pinnassa. Pinta rikkoutuu jauhaessa ja aromit liukenevat reagoidessaan hapen kanssa. Kun kahvin jauhaa ja uuttaa heti, saa ne aromit, jotka kahvista on tarkoitettu saatavaksi.

Jos on kaksi “samanikäistä” kahvia, joista toinen on jauhettu heti paahtamisen jälkeen ja toinen jauhettu juuri ennen uuttamista, saa pavuista aina paremman aromin.

 

Pitääkö suodatinpaperi kastaa ennen kahvin uuttamista, jos niin miksi?
Paperista tulee veteen paperin makua. Etenkin huonolaatuisista suodatinpapereista irtoaa paperikuitua veteen. Kannattaa kokeilla kaataa kuumaa vettä suodatinpaperin läpi ja maistaa sitten suodatettua vettä.

Ei-kemiallisesti valkaistu paperi on kahvin laadun kannalta paras. Kemiallisesti valkaistut paperit luovuttavat kuitenkin hieman kemikaaleja kahviin.

Ero on häilyvä ja pieni, mutta jos haluaa nauttia aromikkaan kenialaisen kahvinsa puhtaimmillaan, pienetkin yksityiskohdat ovat tärkeitä.

 

Miksi keittimet on tärkeää pitää puhtaana, tai miksi kahvivehkeitä kannattaa pestä ja huoltaa?
Keittimiin kertyy kalkkia vesijohtovedestä jo muutamassa kuukaudessa. Puhtaanapito on tärkeää. Monenlaisia kotijippoja laitteiden puhdistamiseen löytyy, mutta itse asiaan tehdyt puhdistusaineet ovat parhaita.

Käsiuuttolaitteet kuten dripperit ja aeropressit on pakko puhdistaa joka kerta ennen tai jälkeen käyttöä.

Pahin virhe on kaataa kahvipannulla vettä kahvinkeittimen säiliöön. Pannusta liukenee aina hieman kahvirasvaa, joka vaikuttaa kahvin makuun ja on jämähtäessään vaikea puhdistaa. Kerran puhdistin pinttynyttä Moccamasteria, ja vasta viides pannullinen läpilaskettua vettä alkoi olla edes kirkkaan näköistä.

 

Pitääkö kahvi ja vesi punnita gramman tarkkuudella? Miksi kannattaa mitata kahvin määrä oikein?
Jos haluaa tasalaatuisen uutoksen, kahvi ja vesi on käytännössä pakko mitata vaa’alla, erityisesti jos on tiedossa jokin tietty maku, jota kahvilta hakee.

Vaikka käyttäisi aina samaa kahvimittaa, tulee annosteluun pieniä heittoja. Kahvimitta ei myöskään huomioi paahtoastetta. Tummapaahtoinen kahvi on vaaleapaahtoista kevyempää. Siksi vaaka kertoo parhaiten kahvin absoluuttisen määrän.

Nyrkkisääntönä annosteluun pätee seitsemän grammaa kahvia ja 1,25 desilitraa vettä.

Optimaalinen uutos on hyvä lähtökohta. Se voidaan mitata erikoislaitteistolla. Kahvipavusta voidaan uuttaa kahvikupilliseen 0–30 prosenttia. Optimaalisena uutoksena pidetään 18–22 prosentin uutosta. Tämän jälkeen päästään makuasioihin: yksi tekee mielellään laihaa ja toinen vahvaa kahvia.

 

---

Lehmus Roastery tarjoaa tuotantotaukonsa ajan verkkokaupasta ennakkoon tilatut kahvit 15 % alennuksille. Verkkokauppaan tästä.