Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Idän lesoin: 10 vuorokautta viskitynnyrissä kypsytetty Oligark-kahvi on täällä

Idän lesoin: 10 vuorokautta viskitynnyrissä kypsytetty Oligark-kahvi on täällä

Idästä kajahtaa jälleen, sillä Lehmus Roastery lanseeraa tänään erittäin arvokkaan, erittäin leson ja ennen kaikkea erittäin laadukkaan Oligark-kahvin.

Oligark-kahvi on hellävaraen paahdettu ja pakattu idän vivahtein koristeltuun kultaharkkoon, jota myös paketiksi kutsutaan. Oligark on myös tuotesarja, jonka ensimmäinen edustaja on tämä Bourbon Bourbon -kahvi. Pavut tulevat El Salvadorista, tynnyri Keski-Euroopasta.

Nimensä kahvi saa kahvipavusta ja viskitynnyristä. Runsasta ja jopa mausteista Bourbon Arabica -kahvia on aromatisoitu aidossa bourbon-viskitynnyrissä kymmenen vuorokauden ajan. Tasaisen aromin leviämisen varmistamiseksi tynnyriä on tanssitettu eli pyöritelty ja liikuteltu vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa.
"Valitsimme pavun jo viime kevään Helsinki Coffee Festivaleilla tähän tarkoitukseen, kun olimme testaamassa eri kahveja. Kahvi oli itsessäänkin jo voimakas maultaan, ja ajattelimme, että tämä voisi sopia viskiaromin kanssa hienosti," paahtomestari Visa Tuovinen kertoo.

Oligark Bourbon Bourbon on aromeiltaan herkullisen täyteläinen. Alkoholia kahvissa ei ole, vaan viimeisetkin prosentit ovat kadonneet paahtoprosessissa. Kahvin ominaismauille kypsytys antaa rommirusinaisen ja makean vivahteen.

 

Oligark-kahvi on leso ja laadukas

Ajatus kultaharkkoa muistuttavasta Oligark-kahvista syntyi luonnostaan, Lappeenranta kun on lähellä Venäjän rajaa ja Lehmus Roastery on Suomen itäisin kahvipaahtimo. Paahtimolta lähetetään usein myös kahvia lisätiedoilla "Kahvia idästä", joten itä on ollut vahvana Lappeenrannassa jo aiemminkin.
"Aika usein kysytään, onko meillä jotain aromikahveja. Emme ole halunneet sellaisia tehdä, koska esanssiset keinotekoiset aromit eivät kuulu meidän tyyliimme. Niinpä mietimme, miten voisimme luoda omaan tapaamme soveltuvan aromatisoinnin. Lisäksi itse kahvi on todella hyvää, eli säilytämme arvokkaan raaka-aineen arvon, tai jopa korotamme sitä," paahtomestari Tuovinen kertoo.

Oligarkin mainosvideossa esiintyy pietarilainen liikemies Andrey Fatin.

Lehmus Roastery aloitti viskikahvikokeilut jo keväällä. Pieni erä kahvia valmistui jo silloin ja kypsytyksen tulos käytettiin Lesoilu-Stoutissa, Lehmus Roasteryn ja Panimoyhtiö Tujun yhteisessä olutprojektissa. Laajamittaisempaan tuotantoon Oligark-kahvisarjan ensimmäinen osa pääsi nyt syksyllä. Aiemmin Suomessa viskitynnyrikahvia on valmistanut Kaffa Roastery.

Paahtomestari Visa Tuovinen tanssittaa eli sekoittaa paputynnyrin sisältöä kaksi kertaa vuorokaudessa.

Nyt lanseerattu Oligark on tuotesarja, aivan kuten marraskuussa lanseerattu Limitedkin. Niiden avulla Lehmus Roastery paahtaa ja tekee erilaisia kiinnostavia ja laadukkaita kokeiluja.
"Kahvissa on hyvän perustuotannon ohella paljon mahdollisuuksia. Oligark-nimen alla on tulevaisuudessa luvassa erilaisia makuvaihtoehtoja," Tuovinen kertoo.

Oligark-nimi viittaa itänaapurin hämärästi rikastuneisiin hahmoihin. Lehmus Roasteryn Oligark on arvokas ja rikas, hieman pröystäileväkin, mutta myöskin korkealaatuinen kahvi, jota on edeltänyt hienovarainen ja pitkäkestoinen työ tuotetestailuineen kaikkineen.
"Äkkirikastumista ei tosiaan meidän osalta ole tapahtunut, eikä vallan kahmintaa. Paitsi ehkä tietysti kokemuksina ja elämyksinä olemme tulleet jo nyt upporikkaiksi," Tuovinen sanoo.

 

Tynnyrissä kypsytetty aiemmin viskiä, nyt vuorossa kahvi

Tynnyrikahvi valmistetaan antamalla raakakahvi aromatisoitua tynnyrissä, jota on aiemmin käytetty viskin kypsyttämiseen. Tynnyriin on jäänyt aromeita viskistä, jotka imeytyvät raakakahviin ajan kanssa. Tavallisesti raakakahvia pyritään suojelemaan kaikin keinoin ulkoisilta vaikutteilta ja mauilta.
"Tässä tapauksessa raakakahvin herkkyys hyödynnettiin ja siihen tarkoituksella imeytettiin uutta makua," Tuovinen kuvailee.

Tuovinen otti näyte-eriä tynnyrikypsytetystä kahvista pitkin aromatisointisessioita ja teki testipaahtoja. Niiden perusteella kymmenen vuorokauden aromatisointi oli sopiva pituus tälle elsalvadorilaiselle Bourbon Arabica -pavulle.
"Luonnollinen tapa antaa aromia, joka vieläpä syventää kahvin omaa makua, tarkoittaa erittäin onnistunutta Oligarkkia."

 

Paketissa idän eksotiikkaa

Kultainen paketti on pitkän kehitystyön tulos. Lehmus Roasteryn taiteellinen johtaja Samu Koskinen kertoo, että lähtökohtana oli toteuttaa mahdollisimman arvokas pakkaus, joka huokuisi venäläistä romantiikkaa sekä slaavilaista designia ja estetiikkaa.
"Oligarkkimaiseen tyyliin teimme painotaloille niin vaativia materiaalitoiveita, että tilausten toteuttaminen venyi ja matkalla taisi yksi painokonekin palaa loppuun. Lopputuloksena on kuitenkin toiveiden mukainen pakkaus, jossa materiaalivalinnat tukevat preeglauksia, kohdelakkauksia ja kultaisia foliointeja."

 

Oman haasteensa aiheutti myös jo aiemmin esitelty Limited-sarjan mustan eri sävyillä leikittelevä pakkaus. Miten sitä näyttävämpää voisi enää tehdä?
"Onneksi lesous oli kanssamme ja tajusimme, että ainahan voi tehdä kultaharkkoja muistuttavia kahveja, sillä itse kahvikin on varsin arvokasta. Loputkin jarrut heitettiin menemään ja lopulta fontistokin löytyi kyrillisten tyylisistä kirjaimista, kuvitus venäläisistä ornamenteista ja väritys intohimoisen punaisista sävyistä."

Myöskään kahvin lanseerausta ei voitu jättää vähempilaatuiseksi, joten lappeenrantalaislähtöinen elokuvaaja Lauri Aapro saatiin maailmalta hetkeksi pyörähtämään Lappeenrannassa ja kuvaamaan Oligarkille mainosvideo yhdessä taiteellisen johtajan Samu Koskisen kanssa.

 

 

Tuotetiedot:

Oligark on 10 vuorokautta Bourbon-viskitynnyrissä raaka-aromatisoitu Bourbon Arabica -kahvi. Maussa rommirusinainen makeus, aromissa vivahde viskiä. Keskipaahteisessa kahvissa on täyteläinen runko. 200 g pakkaus.

Sisältää:
Bourbon Arabica, Bálsamo-Quezaltepec, San Salvador, El Salvador. Natural. 1070-1800 m.a.s.l

--

Oligark Bourbon Bourbon nyt myynnissä Satamatie 6:ssa (avoinna pääosin päivittäin 12-18) ja verkkokaupassa.