Use the discount code LEHMUS-58, orders over 58 euros will be shipped without shipping fee to the nearest pick-up point! (In the Finnish region, cannot be combined with other discount codes)

Lehmus Roastery

Parhaat joululahjavinkit laatukahvien maailmasta – helppo lista aloittelijalle, harrastajalle tai hänelle jolla on jo kaikkea

Parhaat joululahjavinkit laatukahvien maailmasta – helppo lista aloittelijalle, harrastajalle tai hänelle jolla on jo kaikkea

Pienpaahtimomaailma saa helposti pään pyörälle. Jos ei ole niin sanotusti lajiin vihkiytynyt harrastaja, voi olla vaikea ostaa kahvia tai muita pienpaahtimotuotteita.

Tässä opas joulukuun lahjapohdintoja helpottamaan. Tästä artikkelista löydät vinkit niin vasta-alkajalle kuin kahvihifistelijälle sekä toisaalta vinkit herkkusuulle, teen ystävälle, kahvimyllyä pohtivalle ja yleisesti laadukkaasta kahvista kiinnostuneelle. Tämä opas auttaa myös pohtimaan sopivia vaihtoehtoja, jos tiedät että lahjan saaja on suoranainen kahvikonössööri, ja mietit miten hänet voisi yllättää.

 

Tapaus 1: Tutustumassa erikoiskahvin maailmaan 

Sinulle suosittelemme muutamaa vaihtoehtoa. Maistelupakki eli viiden suositun suodatinkahvin valikoima on takuuvarma juttu. Saat kätevästi sadan gramman pussissa noin kahdeksan ison kahvikupillisen verran kahvia per paahto. Näistä voit valita suosikkisi ja jatkaa hyväksi havaitulla kahvilla koko tulevan vuoden.

Kahvit vaihtelevat vaaleapaahtoisista (Myllysaari, Kanava) todella tummaan (Lauritsala) sekä sillä välillä vaeltelevat Muukko (keskipaahtoinen suosikki) ja Pusupuisto (Lehmus Roasteryn suosituin kahvi, tummahko guatemalalainen).

Myös Lehmuksen vaaleammat tai Lehmuksen tummat -paketit ovat mainioita tapoja tutustua erilaisiin kahveihin. Ne risteävät hieman Maistelupakin kanssa, mutta molemmissa paketeissa on hieman eri kahveja. Lisäksi ne ovat 220g paketteja, eli riittää useammallekin kahvitteluhetkelle.

Verkkokaupasta:

Maistelupakki

Lehmuksen vaaleammat

Lehmuksen tummat

  

Tapaus 2: Kerro mitkä ovat suosituimpia kahvejanne, sillä vielä on lahjalistaa jäljellä

No mutta, suosituimmat kahvimme ovat seuraavat:
1. Pusupuisto – lippulaivakahvimme. Tummahko guatemalalainen makea, pehmeä, täyteläinen, kahvin, suklaan ja toffeen aromeita hehkuva pienviljelijöiden tuottama kahvi. Ota, et pety.

2. Kettu-kahvit – talvikauden suosikit. Nämä kahvit eli keskipaahtoinen Kettu, Tumma Kettu sekä spessutuotteena Mauste-Kettu eli kardemummalla ja kanelilla maustettu kahvi ovat loppuvuoden supersuosikkeja. Kahvien aromeissa erilaista pähkinäisyyttä, suklaisuutta ja hedelmäistä raikkautta. Täyteläisiä, pehmeitä ja ihania kahveja kauniilla kuvituksilla suoraan Fazenda I.P:n tilalta Kaakkois-Brasiliasta. 

Verkkokaupasta:

Kolmen ketun paketti (Tuote loppuunmyyty!)

Keskipaahtoinen Kettu (Tuote loppuunmyyty!)

Tummapaahtoinen Kettu (Tuote loppuunmyyty!)

Mauste-Kettu, kardemumma & kaneli (Tuote loppuunmyyty!)

3. Erityisen tummapaahtoisen kahvin ystäville ehdotamme Lauritsalaa ja Sammonlahtea – näiden juominen täräyttää ja tuntuu, takuuvarmat piristäjät. Nämä kahvit ovat tummempaa kuin marketista normaalisti saa. Lauritsala on brassikahvi, joka on paahdettu tummaksi kuin Lauritsalan kartanon hirret. Sammonlahti taas on meksikolaisen arabican ja ugandalaisen robustan sekoitus, joka on alun perin tarkoitettu tummaksi espressoksi, mutta kansa nauttii myös suodatinkahvina tästä todella tummasta ja suorastaan jämäkästä mausta. 

Verkkokaupasta:

Lauritsala

Sammonlahti

 

Tapaus 3: Vaativalle kahviharrastajalle kisatason kahveja ja muita erikoisuuksia

Entä mitä kannattaisi hankkia hänelle, joka tunnistaa kahvin tuotantomaan maun perusteella, tietää mitä anaerobinen fermentointi on ja joka maistaa kahvit ryystämällä? Nyt puhutaan finesseistä, ja niitähän meiltä löytyy!

Varma lahja on Lesoilulaatikko. Jo toista vuotta peräkkäin keräämme huippulaadukkaita erikoiskahveja yhteen arvokkaaseen pakkaukseen. Valtaosaa kahveista ei saa muilta paahtimoilta Manner-Euroopasta, joten tässä on mahdollisuus maistella miltä erityiset pieneräkahvit maailmalta maistuvat. Pakattu vakuuttavaan mustaan laatikkoon kullatulla logolla. Tuotteissa on QR-koodit, joilla pääsee lukemaan kahvien taustoista hieman tavallista pidemmin.

Joulukuussa Vuoden suodatinkahviksi valittu mutta valitettavasti juuri loppuunmyyty Limited Negele Gorbitu on toinen vaihtoehto Lesoilulaatikon rinnalle. Limited-kahvimme ovat saavuttaneet mainetta varmoina valintoina, kun haluaa makeaa, marjaistaa, hedelmäistä ja erityisen täyteläistä kahvia. Niin on tälläkin kertaa, sillä anaerobisesti fermentoitu Negele Gorbitun yhteisöltä Etiopiasta saatu kahvi on napakymppi hyvän vaaleamman kahvin ystävälle.

Jos haluat todella yllättää kahviharrastajan, hanki hänelle hopeoitu tai kullattu cupping-lusikka Lehmus Roasteryn kaiverruksella. Kotona voit käydä paikallisessa kultasepänliikkeessä ja pyytää nimen kaivertamista lusikan takapuolelle: personoitu cupping-lusikka on niin tykki lahja, ettei sitä tule kukaan koskaan ylittämään!

Cupping-lusikka on siis erityisesti kahvinmaistelua varten muotoiltu soppalusikan näköinen väline, josta on erityisen hyvä maistella ryystämällä eri kahvien aromeita.

Jos oikein on ostotunnelmat päällä, löytyy valikoimistamme myös cupping-setti, eli maistelukupit, kaksi hopeoitua lusikkaa sekä näytetarjotin, johon voi kaataa kahvipapuja lähempään tarkastelua varten.

Verkkokaupasta:
Lesoilulaatikko (Loppuunmyyty!)

Cupping-lusikka, hopeoitu
Cupping-lusikka, kultainen
Cupping-setti

  

Tapaus 4: Kahvimyllyn etsijä, eli suodatinjauhatuksesta kohti pavuista itse jauhettua kahvia

Monesti kahvitouhuissa aloitetaan suodatinjauhetulla kahvilla ja siitä hiljalleen käännytään kohti itsejauhettua kahvia. Tällöin eteen tulee kahvimyllyn hankinta.

Meiltä löytyy kaksi sopivaa kokonaisuutta tätä varten. Myymme tällä hetkellä vain yhtä myllyä, eli Wilfan Svart Aromaa. Se on mielestämme paras hintalaatusuhteeltaan: kartioterät jauhavat kahvin tasaisesti, moottorin käyntiääni on kohtuullinen ja mylly jauhaa nopeasti pavut upea-aromiseksi kahvijauheeksi. Säätöjä löytyy espressosta suodatinkeittimen kautta pannujauhatukseen, eli kaikkea saa. Mylly on hyvä hankinta, kun haluaa todella hyvää suodatinkahvia: kahvin voi säätää ihan tarkalleen sopivalle karkeudelle, jolloin saa juuri sellaista kahvia kuin itse haluaa.

Lisäksi mylly on tyylikäs mattamustan ja tummennetun läpinäkyvän muovin yhdistelmä.

Meillä on tarjolla kahta eri myllypakettia tähän joulukauteen. Edullisempi, 99,90 euron setti, sisältää sekä myllyn että vapaavalintaisen 220g kahvin (valitse suosikkisi pudotusvalikosta.)

Toinen, hieman arvokkaampi setti pitää sisällään kaiken, mitä kodin kahvipisteessä tarvitsee: mylly, vaaka, 500g kahvipaketti sekä paketti suodatinpusseja ja kahvinkeittimen puhdistusaine. Hinta 129,90€ (ovh 149,60€).

Halvemmat myllyt voivat olla ihan hyviä, mutta ne eivät välttämättä kestä kovin pitkään. Kalliimmat myllyt voivat myös olla hyviä, mutta ainakin paahtimon työntekijät ovat olleet tyytyväisiä Svart Aroman tarjoamiin ominaisuuksiin. PS. Ei maksettu mainos. PPS. Tässä artikkelimme kahvimyllyistä.

Verkkokaupasta:

Wilfa Svart Aroma + 220g kahvipaketti (Loppuunmyyty!)

Wilfa Svart Aroma + vaaka + 500g kahvipaketti + suodatinpussit + puhdistusaine

 

 

Tapaus 5: Espressokoneen haltijalle papukahveja pehmeisiin espressohetkiin

Moni on hankkinut erityisesti koronan aikana itselleen espressokoneen. Tavallisesti tällaisissa automaattikoneissa on integroitu kahvimylly, eli tällaiselle lahjansaajalle kannattaa hankkia kahvit papuina.

Espresso itsessään on tiivis ja lyhyt kahvijuoma, jonka maussa korostuvat kyseisen kahvin maut ikään kuin buustattuna. Toisin sanoen vaaleat hapokkaat kahvit ovat erityisen tiukkoja, tosi tummat kahvit tuovat esiin omia tummia aromeitaan ja niin edelleen.

Jos et ole varma lahjansaajan makumieltymyksistä, suosittelemme kolmea kahvia. Itse käytämme kahvilassamme keskipaahtoista espressoa eli Kimpistä. Brassikahvin ja meksikolaisen kahvin sekoitus on kermaisen täyteläinen ja maultaan pähkinäisen suklainen.

Tummien ystävälle Sammonlahti päräyttää varmasti makuhermot hereille, sillä siinä on mukana robustaa eli toista yleistä kahvilajiketta, joka tuo ryhtiä ja jämäkkyyttä kahvin suutuntumaan.

Kolmantena espressoehdotuksena esittelemme Pusupuiston, jonka suklaisuus ja karamellinen makeus korostuvat espressona nautittuna.

Kimpinen

Sammonlahti

Pusupuisto

 

Tapaus 6: Mitä muuta löytyy kuin kahvia?

Ah, emme ole pelkkä kahvipaahtimo, sillä valikoimistamme löytyy myös herkullisia Tuomelan tilan toffeita! Käsinvalmistetut toffeet syntyvät Vainikkalassa maitotilalla, ja valikoimamme Kermatoffee, Lakritsitoffee ja Kahvitoffee ovat suussasulavia laatutoffeita. Ne eivät ole hampaisiin tarttuvaa sorttia ollenkaan, vaan niissä maistuu laatu.

Kahvitoffeessa kahvin aromin tuo Lehmus Roasteryn Sammonlahti-kahvista uutettu tiivis seos. 

Satamatien kaakaosekoitus on meidän kahvilamme käyttämästä itse sekoitetusta kaakaosta pakattu kaakaopaketti. Vain raakakaakaojauhetta ja kookossokeria sisältävä sekoitus maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin. Erittäin täyteläisen maun saa, kun sekoittaa jauheen kaurajuomaan.

Lappeenrannasta löytyy NODA, joka valmistaa käsin saippuaa vain kotimaisista öljyistä. Yhdistimme voimamme ja saimme erikoiserän Kettu-saippuaa, jonka tuoksu on saanut inspiraationsa Mauste-Ketustamme. Saippuassa on myös koristeena Kettu-kahvin kahvipapuja. Erittäin kaunis ja hyvältä tuoksuva saippua lesompiin pesuhetkiin!

Lehmus on Lappeenrannan nimikkopuu ja olemme onnistuneet säästämään jonkin verran materiaalia kaupungin keskustasta kaadetuista lehmuksista. Osa näistä oksista on jalostunut kahvimitoiksi, joita meille on valmistanut paikallinen puuseppä Ville Naumanen Luomus Woodworksilta. Kahvimitta on kaunis, uniikki ja hieno tuote joka-aamuisiin kahvinmittaushetkiin.

Kolmen toffeen paketissa kaikki kerralla

Satamatien oma kaakaosekoitus

Kettu-saippua by Noda

Uniikki kahvimitta lehmuksesta

 

Tapaus 7: Teen ja haudukkeiden ystäville

Lehmus Roasteryn teet ovat huippulaadukkaita irtoteitä eri puolilta teemaailmaa. Vihreän teen puolelta suosittelemme Kuutosteetä, jossa vihreä tee sekoittuu hurmaavasti eukalyptukseen ja inkivääriin. Tykkitee on toinen suosikkimme, klassinen Earl Grey -sekoitus sitruunalla ja appelsiinilla. 

Yleisesti suosituin teemme on Hyväntuulentee, eli vadelma-oolong. Ihana tuoksu ja pehmeän lempeä maku sopii kaikenlaisille teen ystäville.

Chaijuomien puolelta löytyy Repotee, joka on upea rooibos-pohjainen mausteinen juoma talven viileisiin hetkiin. Lakritsin ja aniksen ystäville ehdotamme Marssiteetä, johon maun antaa aito lakritsinjuuri ja tähtianis, muun muassa.

Teen tie on teesarjamme nimi. Kaikki teen nimet ovat saaneet inspiraationsa Lappeenrannan kartoilta löytyvistä teiden nimistä. Hehheh.

Kuutostee

Tykkitee

Hyväntuulentee

Repotee

Marssitee

 

Yleisesti ottaen verkkokauppamme etusivu löytyy osoitteesta lehmusroastery.com.