Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Aeropress, espressokone, V60, nokipannu - selvitimme eri kahvinkeittovälineiden hyvät ja huonot puolet

Aeropress, espressokone, V60, nokipannu - selvitimme eri kahvinkeittovälineiden hyvät ja huonot puolet

Teksti & kuvat: Juuso Viljanen / Uuttaja

Jos erilaiset kahvikokemukset kotona kiinnostavat, joutuu kahvinkeittäjä todennäköisesti investoimaan erilaisiin uutto- ja valmistusvälineisiin. Mutta mistä tietää, että mikä olisi omalle maulle sopivin laite?

Kokeilemalla tietenkin tai kahviloissa testaamalla. Esimerkiksi Satamatie 6:ssa voit valita erilaisilla uuttovälineille valmistetun kahvin tavallisen suodatinkahvin lisäksi.

Myös internet on pullollaan esittelyjä, laitekauppoja sekä opastusvideoita aiheesta.

Koska kaikki eivät ehdi tubea selata, keräsimme tähän artikkelin yleisimmät tavat kahvin valmistamiselle kotioloissa.

Keräsimme myös kunkin menetelmän hyviä ja huonoja puolia listaukseksi. Tämän opaan avulla voi omaa kahvihifistelysuuntaa lähteä hakemaan!

Mutteripannu vai espressokone?

Mikäli vahvempi kahvi on sinun juttusi, niin silloin kyseeseen tulevat joko hintavammasta päästä espressokoneet tai sitten edullisemmasta päästä vanha kunnon mutteripannu.

Monessa yhteydessä mutteripannusta puhutaan espressopannuna, mutta tämä on väärä kutsumanimi. Sen sijaan mokkapannu on oikea nimitys.

Molemmilla koneilla lopputuloksena on pieni annos vahvaa kahvijuomaa. Espressoa voi jatkaa vaahdotetulla maidolla esimerkiksi cappuccinon tai latten tekoon saakka ja mutteripannukahvi on omiaan esimerkiksi osaksi affogatoa (jälkiruoka, jossa kahvi yhdistetty esimerkiksi vaniljajäätelöön).

Espressokoneen käyttö vaatii runsaasti opettelua, eivätkä laadukkaat koneet ole halpoja. Edullisiin ”espressolaitteisiin” ei kannata edes investoida, sillä niiden laatu on surkeaa ja kahvin lopputuloskin onnetonta.

Sen sijaan mutteripannussa on pelkkää hyvää: valmis kahvi on hyvin espressonkaltainen, pannu on äärimmäisen helppo käyttää ja jokaiselle liesimallille (sähkö-, kaasu- ja induktioliedet) löytyy omansa. Onpa olemassa myös täysin sähköllä toimivia mokkapannuja. Lisäksi niitä löytyy tarpeen mukaan erikokoisina; aina yhden kupin kokoisista yhdeksään kuppiin ja jopa ylikin.

Mutteripannu ei ole niinkään kahvihifistelijän väline, sillä kahvia ja vettä ei tarvitse erikseen punnita eikä lämpötiloihin voi kovin tehokkaasti vaikuttaa, mutta kahvifiilistelijän laite se ilman muuta on.

 

Käsinuutto- eli pour over -menetelmät: V60, Chemex ja muut

Jos tykkäät hifistellä ja kikkailla eri muuttujilla kahvia valmistaessasi ja pidät vaaleammista paahdoista, voivat pour over -menetelmät olla hyvinkin paras valinta.

Laitevalikoimassakin piisaa: Harion V60, Clever Dripper, Chemex, Kalita Wave ja niin edelleen. Kannattaa huomioida, että näistä jokaiselle on myös omat asianmukaiset suodatinpaperinsa, eivätkä ne välttämättä käy ristiin.

Ehdottomana plussana pour overille on nimenomaan tuo asioiden hallittavuus: uuttaja voi hallita ja muuttaa käytännössä kaikkea: jauhetun kahvin karkeus, kahvin määrä, veden määrä ja lämpötila, kaatonopeus, kaatotapa, kokonaisuuttoaika ja niin edelleen.

Käsilaitteilla voi hyvinkin saada samasta kahvista erilaisen lopputuloksen jokaisella uuttokerralla. Mutta jos lopputulos ei ollutkaan itseään miellyttävä, niin mistä tietää että mitä tekijää ryhtyy korjaamaan tai muuttamaan? Pour over on harjoittelua ja opettelua vaativa laji, mutta lopulta se on kuin polkupyörällä ajaminen: kerran kun sen oppii, niin se on muistin hämärissä aina.

Pour overit eivät kuitenkaan ole ihanteellisin tapa valmistaa tummia paahtoja eivätkä ne ole ”hätäisten ihmisten” menetelmiä kahvinvalmistukselle.

 

Aeropress on kulttisuosikki

Hifistelijäpersoonille sopii erinomaisesti myös Aeropress. Kahvinvalmistusvälineistä ehkä se kaikkein vähiten kahvinvalmistusvälineelle näyttävä putkilo mahdollistaa kuitenkin jälleen käytännössä kaikkien muuttujien täydellisen hallinnan ja yhdistää ne täysimmersiovalmistukseen sekä paineella valmiin lopputuotteen tuottamiseen.

Aeropress on metodina näyttävä ja oikein käytettynä sillä saa täydellisiä kupillisia kerta toisensa jälkeen. Tietty se vaatii rutkasti harjoitusta. Aeropressin plussana on sen helppo putsaaminen ja tuo muuttujien hallinnan mahdollisuus. Lisäksi se soveltuu menetelmänä niin tummille kuin vaaleillekin paahdoille. Onpa Aeropressille omistettu omat maailmanmestaruuskilpailutkin.

 

Pressopannu eli French Press

Tuhdimmasta ja ”rasvaisemmasta” kahvista pitävälle taas pressopannu (eli french press) ja nokipannu ovat ne ihanteellisimmat välineet. Näissä kummassakaan ei ole suodatinpaperia ja valmistaminen tapahtuu täysimmersiona eli veden ja kahvin uuttumisena ilman mitään ylimääräistä.

Pressopannu on helppo pitää puhtaana ja sillä on mahdollista valmistaa myös teetä. Lisäksi niitä myydään monessa päivittäistavarakaupassa eivätkä ne ole mitenkään mahdottoman kalliita. Aivan vaaleimmille paahdoille pressopannu ei sovellu, mutta keskipaahdosta tummiin se on erinomainen väline.

 

Nokipannu

Kaikille edes hiukan luonnossa liikkuville nokipannu on varmasti tuttu väline. Sillä on myös äärimmäisen helppoa valmistaa unohtumattomia kahvielämyksiä. Nokipannu on kahvinvalmistustavoista ”anteeksiantavin”, eli veden ja kahvin suhteen ei tarvitse olla aivan grammalleen. Pannu on helppo pestä ja pitää puhtaana.

Ikävänä ominaisuutena kauan käytetyn pannun nokeentunut pinta saattaa hiukan sotkea (mikäli pannun ulkopinta on avotulella valmistamisen vaikutuksesta nokeentunut). Pannuja on montaa kokoa ja jokaisen tarpeisiin löytyy varmasti sopiva.
(Täältä löydät Lehmus Roasteryn parhaan mahdollisen nokipannukahvin keitto-ohjeen.)

Myös vanhat patinoituneet ja ”torakkaläpällä” varustetut pannut ovat kelvollisia välineitä. Nokipannukahvi on ehdoton kruunu ulkoilureissuille, vaelluksille, kalareissuille ja niin edelleen. Mutta erinomaisesti se toimii kotona liedelläkin käytettynä.

Siinä yleisimmät valmistustavat hyvine ja huonoine puolineen. Mihin lopputulokseen päädyit: mikä on sinun tapasi?

 

---

Jos haluat laadukasta ja juuri paahdettua kahvia, vieraile Lehmus Roasteryn verkkokaupassa.