Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Paras resepti pannukahville! Näin valmistat pannukahvia oikein

Paras resepti pannukahville! Näin valmistat pannukahvia oikein

Kesäaikaan tai retkeillessä pannukahvi on suosittu tapa valmistaa kahvia. Se onnistuu joko nuotiolla tai esimerkiksi puuhellalla mökkiolosuhteissa.

Pannukahviin liittyy myös paljon mystiikkaa. Milloin pannulle pitää jutella, milloin kiehauttaa vesi kolmeen kertaan ja säikäyttää kahvi hypyllä, jotkut jopa lisäävät kananmunaa keräämään kahvinporoja pohjalle.

Lyhyt ohje hyvään pannukahviin:
- Kiehauta vesi pannussa, ota pannu pois tulelta
- Kaada karkea kahvijauhe pannuun
- Sekoita, odota, nauti

Pidempi resepti sitten alla!

 

Oikea tapa valmistaa maistuvat pannukahvit

Tässä Lehmus Roasteryn ohjeessa keskitytään mahdollisimman yksinkertaiseen ja laadukkaaseen kahvinvalmistukseen, oli kyseessä sitten nuotiotuli, kaasukeitin tai hella. Pannukahvina toimii parhaiten hieman tummemmat kahvit, kuten Muukko, Pusupuisto tai Lauritsala. Suureen suosioon on noussut myös pehmeän täyteläinen Retkikahvi.

Maun mukaan myös vaalea kahvi on hyvä vaihtoehto, kuten vaikkapa Myllysaari.

1. Varmista, että pannu on sisältä puhdas: sinne ei ole jäänyt rasvaa, vanhaa kahvia tai muita epäpuhtauksia.

2. Mittaa pannuun raikasta vettä haluttu määrä, periaatteessa yksi kupillinen tarkoittaa 1,25 desilitraa vettä. Retkeilyolosuhteissa se voi toki olla vaikkapa 2 desiä per kuppi.

 3. Kiehauta vesi pannussa niin, että vesi ehtii kuplia hetken aikaa.


4. Ota pannu pois lämmönlähteen päältä ja anna veden viilentyä minuutin verran. Sopiva uuttolämpötila kahville on 92-96-asteinen vesi.

 

5. Mittaa pannuun kahvit. Jauhatuksena karkeaa pannujauhatusta.

Nyrkkisääntönä desiin vettä tarvitaan 6 grammaa kahvia. 6 grammaa kahvia on täysi ruokalusikallinen kahvijauhetta. Tumman kahvin tiheys on vaaleaa pienempi, joten tummapaahtoista kahvia kannattaa laittaa mitoissa hieman vaaleaa enemmän.


6. Sekoita kahvi veteen muutamalla lusikan pyöräytyksellä, eli anna kahvin ja veden sekoittua.

6. Anna kahvin uuttua noin 5-6 minuuttia. Tällöin myös kahvijauhe laskeutuu pannun pohjalle.

7. Kaada kahvi kuppiin, anna jäähtyä ja nauti.

 

 

Kysymyksiä: Pitääkö kahvi kiehauttaa?

Ei tarvitse. Kahvi ei parane enää kiehauttamalla. Vesi toki kannattaa kiehauttaa alkuun.

 

Miksi pannujauhatus on karkeampaa kuin suodatinjauhatus?

Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä pidempään kahvia uutetaan, sitä karkeampaa kahvijauheen täytyy olla. Ideana on se, että karkeasta kahvista kahvin aromit uuttuvat hitaammin kuin hienoksi jauhetusta.

Pannussa kahvi saa uuttua pitkään, joten liian hienoksi jauhettu kahvi yliuuttuu eli muuttuu maultaan kitkeräksi, kuivaksi ja jauhoiseksi. Hyvin valmistettu pannukahvi tuottaa kuppiin tuhdin kupillisen kahvia, jonka suutuntuma on täyteläinen ja elämys kaikin puolin leso!