Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Mitä vaatii, että saa oman logon kahvisäkin kylkeen – viljelijäyhteistyö vie aikaa mutta palkitsee laatukahvilla

Mitä vaatii, että saa oman logon kahvisäkin kylkeen – viljelijäyhteistyö vie aikaa mutta palkitsee laatukahvilla

Maaliskuussa 2021 paahtimolle saapui lava kahvia, jonka joukossa oli myös muutama meidän logolla ja teksteillä koristeltu säkki kahvia.

Jotenkin samaan aikaan hymyilyttää ja liikuttaa nähdä juuttisäkkiin painettuna näitä juttuja, koska hauskuuden ohella tämä kertoo pitkästä kehitystyöstä koko paahtimon osalta. Kehitystyö on yhä kesken, mutta tämä on meille eräänlainen merkkipaalu ja välipysähdys, josta kerromme mieluusti enemmän.

Pienpaahtimona kahvit ostetaan tavallisesti välittäjien kautta, ja vaikka suoraan viljelijältäkin voi teoriassa hankkia kahvia, on mukana käytännössä aina joku, joka kahvin silti välittää ja hoitaa erilaiset toimet logistiikkaan ja muuhun sellaiseen liittyen, vähintäänkin.

Tietysti meitä kiinnostaa päästä ensimmäisinä kiinni erilaisiin huippukahveihin, ja niihin löytyy reitti yleensä suhteilla. Joko niin, että itse oppii tuntemaan viljelijöitä (vaatii matkustamista ja kansainvälisissä tapahtumissa käymistä) tai niin, että saa solmittua välittäjiin niin hyvät suhteet, että kahvieriä alkaa löytyä etukäteen ennen kuin kahvit edes tulevat yleisille myyntilistoille.

Sitio Santa Catarina -farmivierailulla syksyllä 2019. Kuva: Arttu Muukkonen

Kaikki tämä vaatii aikaa. Täytyy tehdä hankintoja vuodesta toiseen tasaisesti, eli sillä tavoin osoittaa oma luotettavuus kahvinvälittäjälle. Täytyy olla kontaktissa eri osapuoliin, jotta hekin oppivat mitä esimerkiksi meidän paahtimomme haluaa, minkälaisista kahveista olemme kiinnostuneita. Ja meidän täytyy tietysti oppia tuntemaan ihmiset, jotka ostavat meiltä kahvia: halutaanko vaikkapa tosi marjaisia ja hedelmäisiä kahveja vai mikä on se tyyli, mikä kiinnostaa. Vai sittenkin se, mitä me päätämme tarjota?

Kokemus ja syventyminen tuottavat tulosta
 Lehmus Roastery on ollut olemassa vasta – tai jo, riippuu näkökulmasta – vuodesta 2016. Kahvisatoja tulee kerran vuodessa. Niinpä olemme olleet mukana touhussa vasta tavallaan viiden satokauden ajan, joista vasta pari vuotta meillä on ollut sen verran volyymia, että olemme voineet syventyä kunnolla eri reitteihin ja tapoihin kehittää pienerätoimintaamme.
Totta kai olemme olleet tietoisia eri tavoista hankkia kahvia ja tukea sitä kautta viljelijää ja sitä kautta saada kehitystä aikaan, mutta liiketoiminnassa myös volyymeilla on merkitystä: toki viljelijä ja välittäjä ovat onnellisia jokaisesta myydystä kahvisäkistä, mutta ymmärrettävästi jos voimme ostaa vaikkapa koko sadon (esimerkiksi 100 säkkiä) joltakin farmilta, on toiminta silloin kestävämpää.
 
Kuvissa näkyvän ja muutaman muunkin säkin kulku sai alkunsa syksystä 2019, kun pääsimme käymään Brasiliassa Carmo Best Cup -kisan yhteydessä, ja tutustuimme Sitio Santa Catarina -farmin viljelijöihin, Alexandre Silvaan ja Rodrigo Silva Pimentaan ja heidän perheisiinsä.
 
Ostimme silloin erän heidän anaerobisesti fermentoitua kahvia, joka oli top15-kahvi kyseisessä Best Cup -kisassa. Jos joku muistaa vielä Etäkahvin, oli kyseessä juuri se jalo juoma. Santa Catarina on ollut muutaman vuoden yhteistyökumppanimme Cafe Importsin paikallisen yhteistyökumppanin eli Carmo Coffeesin kehitysohjelmassa mukana.
Farmi on pieni, vain viisi hehtaaria, mutta Alexandre ja Rodrigo ovat olleet kiinnostuneita kehittämään viljely- ja käsittelymenetelmiään. Carmo Coffeesin kehitysohjelman vetäjät olivat nelisen vuotta sitten kysyneet, haluaisivatko he lähteä mukaan tekemään vielä enemmän töitä kahvin eteen, ja tässä ollaan.
Viime kesänä ja syksynä viestittelimme ahkerasti Rodrigon kanssa, ja pääsimme vaikuttamaan siihen, millaisia käsittelyjä he tekivät tuoreelle sadolle. Olimme myös sitoutuneita ostamaan kehitystyön tulosta, joten pystyimme takaamaan osaltamme tukea heille, että he voivat rauhassa tehdä kokeiluja ilman pelkoa että kahvit eivät kävisi kaupaksi.
Rodrigo ja Alexandre farminsa kuivatuspatiolla syksyllä 2019. Kuva: Arttu Muukkonen 
Niinpä loppusyksystä pääsimme maistamaan 72 tunnin fermentoitua erää tietyssä kohtaa farmia kasvanutta Catuai Arabicaa, ja nyt kyseinen kahvi on saapunut paahtimollemme - erään toisen kiinnostavan uutuuden kanssa, josta lisää myöhemmin.
Jälleen ajatuksenamme oli tehdä kahvi kevään Helsinki Coffee Festivalille, mutta koska tapahtuma siirtyi ensi kevääseen, on jotain tällekin kahvierälle tehtävä, ja nyt olemme luoneet Etäkahvi 2.0:n (Tuote loppuunmyyty, joten linkki poistettu)!
Meiltä myös kysyttiin että haluammeko juuttisäkkiin painatuksen. Todellakin, vastasimme. Painatustyön jälkeen Cafe Importsilta kysyttiin, että mitä #lesompaakahvia oikein tarkoittaa, sitä kun ei Googlen kääntäjä tunnistanut. Hetki meni, että selvyys saatiin!
 
Miten jatkossa?
Tavoitteemme on, että pystymme hankkimaan jatkossa suurempia määriä kahvia yksittäisiltä farmeilta satokaudesta riippumatta. Kahvien maut saattavat hieman vaihdella vuodesta toiseen, mutta jatkuva yhteistyö antaa parempaa selkänojaa sekä viljelijälle että paahtimolle toteuttaa niitä arvoja, joita molemmat osapuolet välittäjineen haluavat toteuttaa: viljellä, myydä ja paahtaa vastuullisesti tuotettua erikoiskahvia.