Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Satamatie 6:n palmut ja perjantaikimput ovat puutarhuri Eija Johanssonin käsialaa

Satamatie 6:n palmut ja perjantaikimput ovat puutarhuri Eija Johanssonin käsialaa

Satamatien sisustuksessa pistävät heti silmään upeat, tunnelmaa luovat palmut ja muut kasvit. Mistä ne tulevat? Esittelyssä nainen vihersisustuksen takaa.

Satamatien sisustus ja visuaalisuus on toteutettu yhdessä lappeenrantalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Yksi näistä on Viherpalvelu Green Homen yrittäjä Eija Johansson, jonka käsialaa ovat oikeastaan kaikki Satamatiellä näkyvät kasvit ja istutukset. Otimme Eijan haastattelusohvalle kertomaan lisää Satamatien vihreämmästä puolesta.


Satamatiellä on paljon erilaisia kasveja. Miten lähdit rakentamaan kokonaisuutta, kun siellä ei ollut mitään muuta kuin tyhjää tilaa?
”Lähdimme toteuttamaan Satamatien sisustusta yhdessä ravintolapäällikkö Rebecca Lehtomäen kanssa. Hänen toiveena oli, että saataisiin tilasta vehreä keidas. Tila on niin iso, että se tarvitsi jotain isoja kasveja, joten päädyimme isoihin kentianpalmuihin. Ne luovat ihanaa tunnelmaa myös talvisin. Palmut on tilattu Hollannista.

Tavoitteenamme oli myös, että kaunis luonnonvalo pääsee oikeuksiinsa. Pääsemme molemmat käyttämään luovuuttamme, niinpä yhteistyö Satamatien kanssa on minulle todella antoisaa. Joka perjantainen Kakkua, kahvia, kukkia -paketti on toiminut todella hyvin. Siinä ideana on, että teen joka perjantaiksi kukkakimppuja Satamatielle. Teen tarjolle joka viikko erilaisen kimpun itseni näköisellä otteella vähän fiiliksistä ja vuodenajasta riippuen.

Ekologisuus on minulle tärkeää kaikessa työssä puutarhurina. Hyödynnän luonnollisia materiaaleja mahdollisuuksien mukaan ja pyrin välttämään muovia esimerkiksi paketoinnissa. Kukkakimput teen niin, että ne maatuvat kokonaan, samoin hautavihkoissa pyrin välttämään rautalankaa ja oasissientä, jotta jätteen määrä jäisi minimiin.”


Ihmisillä tuntuu olevan omia suosikkipaikkoja Satamatiellä. Mitä kohtaa tilasta sinä katselet mieluiten?
”Parasta Satamatiellä on ihana tunnelma. Kun sinne menee, tuntee olevansa tervetullut joka kerta. Siellä on tosi kiva työporukka ja rento meininki. Suosikkipaikkani vaihtelee fiiliksen mukaan. Yksi suosikkipaikoistani on ulko-ovien läheisyydessä sijaitseva nojatuolinurkkaus. Siihen tulee kaunis luonnonvalo, kasvit kehystävät nurkkausta ja antavat rauhallisen tunnelman. Nojatuolit ovat myös todella mukavat. Välillä on taas kiva mennä korokkeelle ja katsella Saimaalle.”

Puutarhuri on monen haaveammatti. Miten itse olet päätynyt siihen?
”Mummoni oli puutarhaihminen ja sitä kautta syntyi haave kukkakaupasta ja puutarhurin ammatista. Luonto on aina ollut todella tärkeä minulle. Opiskelin kuitenkin kulttuurisihteeriksi ja hieman graafista suunnittelua. Työskentelin muun muassa nuoriso-ohjaajana.

Äitiyslomalla ollessani heräsi haave uudesta ammatista ja huomasin ilmoituksen puutarhurikoulusta. Päätin hakea koulutukseen, se oli vähän kuin nyt tai ei koskaan -tilanne. Työharjoitteluohjaajani suositteli minulle oman yrityksen perustamista ja auttoi minut alkuun. En ole katunut päivääkään yrittäjäksi ryhtymistä.”

 

Kasveilla ja luonnolla on yllättäviä vaikutuksia ihmisiin. Millaisia ne ovat?
”Olen vastikään käynyt puutarhaterapiakoulutuksen. Sen lisäksi, että toteutan työssäni asiakkaiden toiveita ja haaveita heidän pihojen ja muiden projektien suhteen, toivon voivani kertoa heille luonnon positiivisista vaikutuksista hyvinvointiimme.

Monet toivovat nykyisin pihojen olevan helppohoitoisia ja vaativan mahdollisimman vähän vaivannäköä. Toivon auttavani heitä näkemään myös kolikon kääntöpuolen. Kiireisen päivän jälkeen hetken puuhastelu puutarhassa tekee ihmeitä, se on hetkessä elämistä. Osa nautinnosta on juuri itse tekeminen ja oman kädenjäljen näkeminen heti hommien jälkeen.  

Kasvit voivat myös parantaa ilmanlaatua sekä miellyttävät silmää visuaalisuudellaan tuoden viihtyisyyttä ja hyvää mieltä. Kasvit myös rauhoittavat ja toimivat äänien ja melun vaimentajana. Suosittelen jokaista viettämään edes hetken aikaa luonnon keskellä joka päivä.”Viherpuoli on tavalliselle ihmiselle loogisen kuuloinen ala keväästä syksyyn. Mitä puutarhuri oikein tekee talvisin? Lomailetko vai vietätkö talviunia?
”Teen töitä myös talvisin! Talvella aloitan suunnittelemaan seuraavaa kesää, sen projekteja ja teen pihasuunnittelua. Sen lisäksi teen talvisin lumitöitä työkseni, kukkasidontatöitä tilauksesta, viherkasvien hoitoa sekä tietenkin jatkuvaa yhteistyötä Satamatien kanssa. Ja vähän tietenkin myös lomailen!”

Olet pitänyt Satamatiellä tähän mennessä jo muutamia erilaisia, paljon kehuttuja työpajoja. Mitä on tiedossa kevään ja kesän aikana?
”Viikon päästä, tiistaina 24.4 on Minipuutarhapaja, jossa tehdään oma pieni puutarha viher- ja mehikasveista lasiastiaan. Siihen on vielä muutama paikka vapaana. Sen lisäksi kevään ja kesän aikana on tulossa erilaisia kukka- ja kasvipajoja.

Tarkoituksena on järjestää myös yrityksille palveluja esimerkiksi tyhy-päivien merkeissä.

Pajojen idea ei ole ainoastaan istutus, vaan myös luoda ja tuoda iloa, ja harjoitella hetkessä olemista sekä luonnon monimuotoisuuden näkemistä.

 

---
Satamatie 6 avoinna päivittäin kello 12-18.

Viherpalvelu Green Homen nettisivut.