Alennuskoodilla LEHMUS-58 yli 58 euron tilaukset postikuluitta lähimpään noutopisteeseen! (koskee lähetyksiä Suomen alueella, ei voida yhdistää muihin alennuskoodeihin)

Lehmus Roastery

Jääkahvi makusiirapilla – näin valmistat caramel-jäälatten kotona!

Caramel-jäälatte, jääkahvi makusiirapilla

Erilaiset jääkahvit ovat varma merkki kesästä ja lomasta. Toisaalta Lehmus Roasteryn kahvilassa Satamatie 6:ssa jäälattekausi alkaa heti keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn asti. 

Sinänsä se ei ole ihme, sillä kahviloista saatava herkkujuoma vie kielen mennessään. Jääkahveissa yhdistyvät pehmeä espresso ja täyteläinen maito, sekä halutessa lisätty makusiirappi luovat täydellisen yhdistelmän. Jääpalojen avulla juoma pysyy kylmänä, ja on oiva apu lämpimien kesäpäivien viilentämiseen.

Näin valmistat jääkahvia kotona ilman espressokonetta – parhaat vinkit tästä

Vakavasti jääkahveihin suhtautuvissa kahviloissa jäälatte valmistetaan tuplaespressoshotilla. Lyhyt kahvijuoma riittää maustamaan koko loppujuoman ja tuo makuun reippaasti tuntumaa. Mutta ei hätää, kotonakin pääsee lähelle tätä elämystä helposti!

Muutamalla kikalla tämän hittijuoman valmistaminen onnistuu kotona ilman espressokoneita tai maidonvaahdottimia aivan käden käänteessä.

Vinkki 1: vahvempaa kahvia

Salaisuutena on vahvemman kahvin keittäminen tavallisella suodatinkahvinkeittimellä. Tällä tavoin pystymme mukailemaan samaa maidon ja kahvin suhdetta kuin kahviloissa.

Keitä siis vahvaa kahvia käyttämällä kaksinkertaista määrää kahvia, mitä tavallisesti käyttäisit. Jos normaalisti käytät kahta mitallista kahvia, jäälatten valmistukseen käytä neljä: 15 gramman sijasta käytä 30 grammaa ja niin edelleen. Määrää voi muokata kuitenkin oman mieltymyksen mukaan suuntaan tai toiseen.

Jos kotoasi löytyy Aeropress-keitin, onnistuu tiukemman kahvin valmistaminen myös sillä: tavallista hienompi jauhatus ja kova paine sylinteriin, niin siitä se lähtee.

Jos kotoa löytyy säädettävä kahvimylly, kannattaa säätää myllyn karkeutta tavallista hienommaksi. Wilfan Svart Aroma -kahvimyllyllä karkeuden saa säädettyä lähes espressojauhatukseen asti. Se toimii hyvin jäälatten valmistukseen. Tällöin kahvin määrää ei tarvitse lisätä, riittää että jauhatus on todella hienoa. 

Vinkki 2: isommat jääpalat

Seuraava kikka liittyy jääpaloihin. Jotta voit taata juomanautinnon mahdollisimman pitkäksi aikaa, käytä tavallista isompia jääpalamuotteja. Niistä tehdyt jääpalat sulavat hitaammin kuin pienet jääpalat, ja ovathan ne myös paljon lesompia!

Vinkki 3: lisää makusiirappia

Jos pidät makeista ja maustetuista kahvijuomista, jäälatteen kannattaa lisätä makusiirappia. Suosituimpiin siirappeihin lukeutuu ymmärrettävästi caramel, vanilja sekä suklaa. Makusiirappeja saa ostettua ruokakaupoista, joista löytyy vaihtoehtoja myös villeimpiin makuyhdistelmiin. 

Vinkki 4: Tarjoile tyylillä

Kahvilatunnelmaa lisätäkseen nauti jäälatte esimerkiksi vanhasta lasipurkista pillin avulla. Myös sopivan kahvin käyttäminen on tärkeää täyden kokemuksen saavuttamiseksi. Kahvilallamme Satamatie 6:ssa käytämme keskipaahtoista Kimpistä tai tummempaa Sammonlahtea asiakkaan mieltymyksen mukaan. Molemmat sopivat erinomaisesti tämän kylmän juoman valmistukseen myös kotona.

Ja tietysti on tärkeää näyttää muille, että kotona on kahvilatason juomia: ota kuva ennen kahvin täyttä sekoittumista maitoon tai kaurajuomaan, jolloin kahvin sävyt näyttävät vielä upealta. Katso, että lasiin tulee valo sivusta tai takaa, ota kuva hieman yläviistosta ja ei muuta kuin some soimaan!

 

Vinkki viitonen: jäädytä kahvi jääpalamuotteihin

Jos joskus keittämästäsi kahvista jää pannun pohjalle ylimääräistä kahvia kiintiön täytyttyä (toivottavasti näin ei tapahdu kovin usein), kaada kahvi jääpalamuotteihin ja pakasta se itsetehtyä jäälattea varten! Jäädytetty kahvi ei sulaessaan täten laimenna juomaa kuten tavalliset jääpalat, päinvastoin. Samalla vähennät hävikkiä, pelkkää voittoa!

 

Caramel jäälatte -ohje kotona valmistettavaksi

1 annos

- 1 dl vahvaa kahvia
- 2 dl kaurajuomaa tai maitoa
- 2 cl caramel-makusiirappia
- Isoja jääpaloja

Valmistus
1. Keitä vahvaa kahvia yllä olevan ohjeen mukaan ja anna sen jäähtyä hetki.
2. Laita ensin jääpalat lasiin, jonka päälle kaada jäähtynyt kahvi ja maito.
3. Lisää caramel-makusiirappi, sekoita huolella ja nauti!