Tällä vuosikymmenellä kahvia on ryhdytty keittämään entistä enemmän kotona, kun monen työpaikan taukotilat ovat vaihtuneet kokonaan tai osittain kotitoimistoon.
Samalla kahvinkeittoon on alettu panostaa aiempaa enemmän. Wilfan sähkömyllyjen myynti on kovassa kasvussa, ja kotimaisilla pienpaahtimoilla verkkokauppa käy kuumana. Kaikki haluavat juoda halvan sijaan hyvää kahvia!
Mutta miten päästä käsiksi näihin erikoisiin kahveihin? Miksi ne ovat hieman bulkkia kalliimpia?
Kahveissa on vähän sama tilanne kuin viineissä. On alueita, lajikkeita, tiloja ja mantereita. Puhumattakaan käsittelyistä, paahtoasteista ja uuttotavoista.
Ammattilaiset puhuvat keskenään burundilaisista pesuasemista ja itärinteen kasvuolosuhteiden vaikutuksista kahvin hapokkuuteen, kun tavallinen kahvinjuoja haluaisi vain tietää, että mikä kahvi on hyvää ja mistä sitä saa.
Niinpä on aika lanseerata paras mahdollinen opas matkalle pienpaahtimokahvien maailmaan! Lehmus Roastery tarjoaa auttavan kahvikätensä ja ottaa sinut hellään huomaansa. Lähdetään retkelle kohti parempaa kahvia!
Ensimmäinen kysymys: miksi pitäisi ostaa pienpaahtimon kahvia?
Koska pienpaahtimoiden kahvi maistuu erittäin hyvältä. Yleensä pienpaahtimon käsin paahtaman kahvin aromit ovat huomattavan voimakkaita, oli kyseessä sitten vaalea tai tumma kahvi. Tämä johtuu siitä, että käytettävät kahvipavut ovat laadukkaita.
Laadukkaiden pienpaahtimoiden käyttämät kahvit kasvavat korkealla vuorten rinteillä hedelmällisessä maaperässä. Kahvimarjat poimitaan käsin kun ne kypsyvät – seassa ei ole raakoja yksilöitä. Kahvierät puhdistetaan huolellisesti, joten paahtimeen ei joudu oksia eikä roskia. Kahvipavut ovat tasaisen kookkaita, jolloin ne paahtuvat tasaisesti. Pavut myös paahdetaan käsityönä hitaasti, jolloin maut ehtivät kypsyä ja kahvista saa paljon makuja irti.
Pienpaahtimoiden kahveissa tiedetään myös viljelijät: kahvit ovat yleensä joko yhdeltä farmilta tai yhden alueen pienviljelijöiltä koottuja sekoituksia. Siksi pienpaahtimokahveissa lukee tavallisesti tuottajan nimi: ero siihen, että paketin kyljessä lukee 100% Arabica on huima.
Onhan eri asia ostaa vaikkapa Lensun tilan perunaa Lemiltä kuin “100% perunaa.”
Pienpaahtimoiden valikoimista löytyy tavallisia, hyviä laatukahveja. Lisäksi useimpien paahtimoiden listoilta voi löytää myös todella erityisiä ja erikoisia makuja, kuten kahvia, joka maistuu trooppisilta hedelmiltä. Kahvien makumaailma on hurjan laaja. Näitä erikoisimpia ja jännittävimpiä makuja ei isojen paahtimoiden valikoimista löydy.
Mutta miksi pienpaahtimokahvit ovat niin arvokkaita?
Aina kun tehdään asioita oikein, on sen vähän kalliimpaa. Kyse on siis jälleen raaka-aineesta ja käsityöstä. Pienpaahtimoiden ostamat raakakahvit ovat huomattavasti kalliimpia kuin isojen massapaahtimoiden pavut, tyypillisesti jopa 2-6 kertaa kalliimpia.
Kahvissa laatu ja hinta seuraavat toisiaan: yleensä kallis papu on myös maukkaampi. Laadukkaita papuja viljellään pieniä määriä. Ne poimitaan käsin kypsinä, joten sadonkorjuu on työvoimavaltaista urakointia. Kahvimarjojen käsittely ja erottelu on vaativaa ja aikaa vievää työtä. Mutta se on vaivan väärti: viljelijä saa laadukkaasta kahvista asiallisen korvauksen.
Tällä hetkellä pörssinoteeratun raakakahvin maailmanmarkkinahinta on niin alhainen, ettei viljelijä välttämättä pysty peittämään kustannuksiaan sillä hinnalla. Pienpaahtimot maksavat kahvista laatukorvausta, jolloin myös viljelijä voi elää työllään, sekä tehdä investointeja ja siten parantaa työskentely- ja kasvatusolosuhteita farmilla.
Toisekseen isojen paahtimoiden kanssa on turha kilpailla hinnalla, joten pienet panostavat laatuun. Pienpaahtimoilla kaikki tehdään käsin: paahtaminen, kahvin jauhaminen pavuista jauheeksi, pakkaaminen, etiketöinti.. Puhumattakaan jatkuvasta tuotekehityksestä, uusien paahtoprofiilien eli reseptien testauksesta ja pienerien etsimisestä ja yhteistyöprojektien kehittämisestä. Isot paahtimot tuottavat vuodesta toiseen samaa tavaraa massana.
Kolmanneksi Suomessa kahvi on jostain syystä markettien sisäänheittotuote, ja sitä myydään superhalvalla. Kuvaavaa on, että pienpaahtimot eivät saa ostettua edes raakakahvia samalla hinnalla kuin kaupat myyvät bulkkikahvia ulos.
Miten osaan valita sopivia kahveja itselleni?
Ensin pitää miettiä, että minkälaisista kahveista yleensä pidät. Ovatko suosikkejasi tosi tummat, tosi vaaleat, keskipaahtoiset vai jotain muuta?
Tummapaahtoiset kahvit ovat helppo tapa tutustua pienpaahtimoihin
Valtaosa suomalaisista aloittaa pienpaahtimotaipaleen tummapaahtoisten äärellä. Tummapaahtoiset kahvit on paahdettu tavallista tummemmaksi, eli pavut ovat viihtyneet paahtimen rummussa pitkään, jolloin niistä on ehtinyt haihtua enemmän vettä ja kahvin makuun on alkanut kertyä paahteisuutta. Tummat paahdot ovat yleensä myös tavallista pehmeämpiä, eli kahvin luontainen hapokkuus on hyvin vähäistä.
Jos kahvi on laadukasta, on siinä tummanakin runsaasti aromeita. Tumman kahvin kanssa sopii myös maito tai kaurajuoma, joten tummilla ei mene vikaan. Kannattaa toki katsoa hieman paahtoastetta. Paahtoasteet merkitään yleensä asteikoilla 1–5, mutta se ei ole yhteismitallinen. Toisella paahtimolla nelosen paahtoaste voi olla sama kuin toisella vitonen.
Lehmus Roasteryn valikoimista esimerkiksi Pusupuisto on monen mielestä sopivan tumma, mutta myös Lauritsala menee tumman ystäville. Toisaalta Sammonlahti, joka on meidän paahtoasteikossa 5/5, on alun perin tarkoitettu espressokahviksi, ja siinä oman tuhkaisen tuntumansa makuun tuo Robusta-papulajikkeen osuus. Kuitenkin moni tilaa juuri tätä, koska kahvissa todellakin on tuntumaa.
Keskipaahtoiset ovat monesti miellyttäviä ja monipuolisia kahveja
Keskipaahtoiset kahvit ovat usein myös helppoja ja varmoja valintoja. Toki täytyy jälleen ottaa huomioon, että eri paahtimot määrittelevät paahtoasteet itsenäisesti. Keskipaahtoiset ovat paahtoasteeltaan noin 2,5–3, kun asteikkona käytetään 1–5.
Keskipaahtoisissa kahveissa hapokkuutta on vähemmän kuin vaaleapaahtoisissa, ja kahvissa saattaa olla jonkin verran jo paahteisuuden tuomaa pehmeyttä ja tummia aromeita, kuten suklaisuutta – toki riippuen kahvin makuprofiilista.
Monet keskipaahtoiset kahvit maistuvat hyvältä espressona. Espresso ikään kuin puristaa kahvin ominaisuudet tiiviiksi paketiksi, joten keskipaahtoinen on sopiva monella tapaa – ei liian paahteinen, mutta ei liian hapokaskaan.
Lehmus Roasteryn valikoimista esimerkiksi Muukko, Kimpinen ja jonkun mielestä Pusupuisto menevät tähän luokitukseen.
Vaaleat kahvit tarjoilevat laajimman valikoiman hedelmäisyyttä, marjaisuutta, sitruksisuutta ja monenlaisia muitakin herkullisia ominaisuuksia
Vaaleat kahvit paahdetaan kutakuinkin paahtoasteilla 1–2, kun asteikkona käytetään ykkösestä vitoseen. Joidenkin mielestä vaaleat kahvit ovat optimaalisia ja oikeimpia kahveja: näissä paahdoissa kahvin omat maut ja aromit ovat voimakkaimmillaan.
Paahteisuus ei ole vaikuttanut makuun, vaan kahvin oma luonne on esillä. Useimmat niin sanotut huippukahvit paahdetaan vaaleiksi, tai optimaalisiksi: makeus, aromit ja hapokkuus ovat suloisessa tasapainossa, ja suuhun tulee parhaimmillaan makujen ilotulitus.
Vaaleissa on vaarana, että kahvi voi jäädä hieman jopa liian vaaleaksi, ja kahvi on liian hapokasta. Liian lyhyt paahtoaika voi aiheuttaa myös sen, ettei kahvin hiilihydraatit ole ehtineet oikein kehittyä ja kahvista puuttuu makeutta.
Lehmus Roasterylla näitä kahveja edustavat etiopialainen marjainen ja jopa teemäinen Myllysaari ja kolumbialainen Kanava.
Kotimaisia pienpaahtimoita eri puolilla Suomea
Suomessa on loistavia pienpaahtimoita, ja suosittelemmekin vilkuilemaan myös oman kaupungin pienpaahtimon valikoimia.
Lappeenrantalaisia pienpaahtimoita
Askainen
Askaisten Prännäri
Espoo
Espoon kahvipaahtimo
Helsinkiläisiä pienpaahtimoita
Joensuu
Jyväskylän paahtimot
Kirkkonummi
John´s Coffee
Kuopio
Kouvola
Lahti
Loviisa
Lovisa Kafferosteri
Mikkeli
Tampere
Turku
Pori
Porvoo
Porvoon paahtimo (ei verkkokauppaa)
Pietarsaari
Roger´s Coffee
Rovaniemi
Vaasa
Tinto Roastery
Vantaa
Millaisilla kahveilla alkuun?
Tässä muutama suositus tumma- ja vaaleapaahtoisin kahveihin. Lista täydentyy ja päivittyy!
Tummat:
Kaffa Roastery - Tumma Sumu
Tumma sumu on Kaffan tuorein sekoitus: Anna syvän sumun nielaista ja avaa aistisi. Tie toiseen ulottuvuuteen piilee tumman ja tiiviin todellisuuden verhon toisella puolella.
Kahwe - Mexico Ara Macau
Luonnonmukaisesti viljelty meksikolainen kahvi. Maussa suklaisuutta ja pähkinäisyyttä.
Mokkamestarit - Suke Quto Etiopia luomu
Tummapaahtoinen (4/5), rikas ja kompleksinen luomukahvi Etiopiasta Gujin alueelta.
Vaaleat paahdot
Kaffa Roastery - Go´Morron
Go’Morron on yksi Kaffan alkuperäisistä kahveista, itse asiassa kaffan ensimmäinen sekoitus, eikä sen voittokululle näy loppua. Jos joku vielä epäilee vaalean kahvin luonteikkuutta, hyvää huomenta!
Kahwe - Heimar Collazos, Huila Kolumbia ⅕
Heimar on mukavan eläväinen kahvi greipin ja karpalon voimin. Pidämme Kahwella yhteyttä viikottain Heimariin Fb:n välityksellä.
Mokkamestarit - Guatemala Huehuetenango Victoriana Ramirez
Vaaleapaahtoinen naisviljelijöiden tuottama kahvi Huehuetenangon alueelta Guatemalasta. Maussa hedelmäisyyttä, muun muassa mangoa.
Lue lisää:
Tummien ja vaaleiden paahtojen eli kahvien erot
Kuinka parantaa kahvielämyksiä kotona? Viisi vinkkiä parempaan kotikahviin
Näin puhdistuu Moccamaster! Kahvinkeittimen puhdistusohjeet
Artikkelia päivitetty 29.12.2022